MAE a publicat un ghid de călătorie pentru Qatar în contextul Cupei Mondiale de Fotbal

0
Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat un ghid de călătorie pentru cetăţenii români care vor să călătorească în Qatar pentru Cupa Mondială de Fotbal.

MAE a publicat un ghid de călătorie pentru români
MAE a publicat un ghid de călătorie pentru români

Sunt prezentate condiţiile de călătorie, dar şi detalii legate de cultura ţării din Orientul Mijlociu.

Cea de-a 22-a ediţie a Cupei Mondiale de Fotbal va avea loc în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie. Este prima Cupă Mondială de Fotbal ce va avea loc în Orientul Mijlociu şi, de asemenea, prima organizată de o ţară arabă, majoritar musulmană.

MAE îi sfătuieşte pe cei care vor călători în Qatar să se asigure că paşaportul lor este valabil cel puţin şase luni după data planificată pentru întoarcere. Statul Qatar nu acceptă paşaportul temporar. Cei care se deplasează cu autovehiculul din statele din zonă trebuie să deţină obligatoriu o asigurare internaţională pentru accidente, care să includă acordarea asistenţei medicale pentru pasageri.

Pentru a participa la eveniment trebuie obţinut un card Hayya (hayya.qatar2022.qa). Cardul este sub formă de Fan ID şi este necesar pentru a putea intra în ţară în perioada turneului. De asemenea, cardul oferă acces la transportul public gratuit în zilele în care au loc meciurile la care este achiziţionat bilet.

În prezent, doar deţinătorii de bilete pot aplica pentru cardul Hayya. Începând cu data de 1 noiembrie, însă este necesar un card Hayya pentru a intra în Qatar, chiar şi pentru cei care nu intenţionează să fie spectatori la un meci din cadrul Cupei Mondiale. Posesorii de carduri Hayya vor putea să rămână în Qatar până la data de 23 ianuarie 2023.

În perioada 1 noiembrie - 22 decembrie, va fi permisă intrarea în Qatar doar a deţinătorilor de carduri Hayya şi a participanţilor în programul "Hayya with me" - vizitatorii care deţin bilete la meciuri pot invita încă trei persoane, prieteni sau membri de familie, care nu deţin bilete, dar care pot vizita Statul Qatar şi participa la evenimentele organizate pe perioada CM FIFA 2022, precum şi a cetăţenilor şi rezidenţilor din Qatar, deţinători de permise de şedere, cetăţenii din ţările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului care deţin permise de şedere în acest stat, deţinătorilor de vize de muncă şi de permise de intrare în scop de muncă.

Pentru ceilalţi vizitatori va fi interzisă intrarea în Qatar.

Cazurile umanitare sunt, de asemenea, exceptate de la această măsură, dacă sunt obţinute aprobările necesare, prin intermediul aplicaţiei oficiale.

Pentru cei care sosesc în Qatar înainte de turneu sau rămân după încheierea acestuia vor fi în vigoare proceduri diferite, care pot fi consultate online, la www.mae.ro/travel-conditions/3737.  

MAE încurajează cetăţenii români să se informeze în prealabil cu privire la legislaţia şi cutumele locale şi să le respecte.

„Fiţi conştienţi de acţiunile dumneavoastră, pentru a vă asigura că nu ofensează, mai ales dacă intenţionaţi să vizitaţi zone de lângă moschei sau alte obiective religioase. Există sancţiuni grave pentru activităţi/acţiuni care ar putea să nu fie ilegale în România, cum ar fi importul anumitor bunuri (carne de porc, ţigări electronice/vape şi orice poate fi perceput ca material/obiect pornografic)", arată MAE, în ghid.

Ministerul aminteşte că autorităţile din Qatar manifestă toleranţă zero pentru deţinerea de substanţe stupefiante (droguri). Pedepsele pentru consumul, traficul, contrabanda şi deţinerea de substanţe stupefiante (chiar şi cantităţi mici) sunt severe. Pedeapsa poate include, după caz, privarea de libertate, amenzi mari şi expulzare.

„Nu acceptaţi supravegherea sau transportul unor pachete sau bagaje aparţinând altor persoane! Au existat situaţii când acestea conţineau substanţe interzise/droguri!", arată MAE.

Autorităţile din Qatar sunt în proces de finalizare a politicilor referitoare la vânzarea şi consumul de alcool în timpul Cupei Mondiale. Disponibilitatea alcoolului şi legile asociate vor fi diferite faţă de turneele anterioare. Potrivit celor mai recente informaţii oficiale furnizate de FIFA şi de autorităţile din Qatar, suporterii vor putea achiziţiona şi consuma alcool (anumite categorii) doar în zonele special amenajate din jurul stadioanelor, cu trei ore înainte de începerea meciului şi o oră după încheierea acestuia. În timpul partidei, în interiorul stadionului, suporterii vor putea să achiziţioneze doar băuturi fără alcool. De asemenea, suporterii vor putea achiziţiona şi consuma alcool în zona „FIFA Fan Festival" (Parcul Al Bidda), după ora 18,30.

În prezent, alcoolul este disponibil doar clienţilor din restaurantele şi barurile hotelurilor autorizate. Vârsta legală pentru consumul de alcool în Qatar este de 21 de ani. Este o infracţiune să consumi alcool sau să fii sub influenţa alcoolului într-un loc public. Importul de alcool în statul Qatar este ilegal, astfel turiştii nu pot cumpăra alcool de la magazinele tip duty free în aeroporturi pentru a îl introduce în Qatar.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite