Cupa Mondială se întoarce la arabi. Cum au dat lovitura șeicii miliardari și au pus mâna pe turneul final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arabia Saudită urmează să găzduiască Cupa Mondială de fotbal din 2034, după ce Australia a decis să se retragă din cursa pentru organizarea turneului. Anunțul țării de la Antipozi a venit cu doar câteva ore înainte de încheierea termenului-limită al FIFA, scrie BBC.

Argentina, ultima câștigătoare a Cupei Mondiale la fotbal. Foto Getty images
Argentina, ultima câștigătoare a Cupei Mondiale la fotbal. Foto Getty images

Cum Arabia Saudită este singura altă națiune care a licitat pentru organizarea cel mai mare eveniment sportiv al Planetei (alături de Jocurile Olimpice), șeicii miliardari își pot freca mâinile de bucurie.

Până la ediția din 2034, Cupa Mondială va avea loc în SUA, Mexic și Canada, în 2026, și Maroc, Portugalia și Spania, în 2030, câteva meciuri urmând a fi găzduite și de Argentina, Paraguay și Uruguay.

Acuzați că folosesc sportul pentru a-și spăla imaginea

Prințul Abdulaziz bin Turki bin Faisal, ministrul sportului al Arabiei Saudite, a declarat că găzduirea Cupei Mondiale „constituie un pas important și natural în călătoria noastră ca țară pasionată de fotbal”. Regatul Golfului a fost acuzat că investește în sport și folosește evenimente de mare profil pentru a-și îmbunătăți reputația internațională - un proces cunoscut sub numele de spălare sportivă. Luna trecută, Prințul Moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a spus: „Dacă spălarea sportivă îmi va crește PIB-ul cu 1%, atunci vom continua să facem spălare sportivă”.

Arabia Saudită a găzduit mai multe evenimente sportive majore din 2018, care implică fotbal, Formula 1, golf și box. Iar Cupa Mondială a ajuns în 2022 în țările arabe, Qatar găzduind în premieră turneul final.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite