Schimbări revoluționare pentru Cupa Mondială din 2026. Fără rezultate de egalitate, cu penalty-uri în stil american

0
Publicat:

FIFA, în căutarea unor venituri mai mari și pentru a mulțumi mai mulți membri, a decis să se extindă și mai mult pentru 2026, la un turneu care se va desfășura în trei țări și va avea peste 100 de meciuri.

FIFA. FOTO Arhivă
FIFA. FOTO Arhivă

Organismul de conducere propune ca cele 48 de echipe calificate la Cupa Mondială care se va disputa în 2026 în SUA, Mexic și Canava să joace în 16 grupe de câte trei, iar primele două clasate din fiecare grupă să se califice în turul 32. Acest lucru ar însemna doar 16 meciuri suplimentare față de cele 64 din formatul actual, dar cele 16 echipe eliminate în prima etapă vor juca doar de două ori.

Și pentru a adăuga un alt element care să îi irite pe tradiționaliști - săptămâna aceasta s-a aflat că FIFA analizează o propunere pentru a se potrivi publicului american, pentru care egalitățile sunt o anatemă, prin introducerea loviturilor de departajare care vor oferi un punct bonus.

Consiliul FIFA a votat anterior în unanimitate în favoarea unor grupe de trei echipe, dar există o presiune tot mai mare pentru a lua în considerare revizuirea acestui plan și a opta pentru un format de 12 grupe și patru echipe.

Astfel, Cupa Mondială din 2026 ar ajunge să aibă 104 partide în total, cu 40 mai multe decât turneele de până în prezent. 

Cum vor fi împărțite cele 16 locuri în plus

Africa - 9 locuri (5 anterior)

Asia - 8 locuri (4,5 anterior)

Europa - 16 locuri (13 anterior)

America de Nord și Centrală - 6 locuri (3,5 anterior)

Oceania - 1 loc (0,5 anterior)

America de Sud - 6 locuri (4,5 anterior)

2 locuri dintr-un turneu play-off. 

Stadioanele din 2026

Vor fi folosite 16 stadioane, împărțite între cele trei țări gazdă, majoritatea fiind în State. Finala va avea loc la New York.

Deși nu se construiesc stadioane noi, opt dintre locații folosesc gazon artificial care va trebui înlocuit.

SUA (11): Atlanta - Mercedes-Benz Stadium, Boston - Gillette Stadium, Dallas - AT&T Stadium, Houston - NRG Stadium, Kansas City - Arrowhead Stadium, Los Angeles - SoFi Stadium, Miami - Hard Rock Stadium, New York/New Jersey - MetLife Stadium, Philadelphia - Lincoln Financial Field, San Francisco - Levi's Stadium, Seattle - Lumen Field.

Canada (2): Toronto - BMO Field, Vancouver - BC Place.

Mexic (3): Guadalajara - Estadio Akron, Mexico City - Estadio Azteca, Monterrey - Estadio BBVA.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite