Cu „Dromaderul“ spre Euro 2016: cine e golgheterul surpriză pe care Dan Petrescu l-a propus la echipa naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are un gol în patru meciuri oficiale în 2015. Prin comparaţie, până şi Feroe a înscris de trei ori. Dan Petrescu a găsit soluţia pentru rezolvarea crizei din ofensivă.

Fie că a fost antrenată de Victor Piţurcă, fie de Anghel Iordănescu, naţionala României se bazează, de câţiva ani, cam pe acelaşi nucleu de jucători.

Exemplul perfect e Cristi Tănase. Un fotbalist insipid, care era convocat şi când era într-o formă proastă la Steaua şi care se află şi acum în lotul lărgit, chiar dacă e mai mult rezervă la Tianjin Teda, o formaţie care se luptă pentru evitarea retrogradării în prima ligă chineză.

Din cauza faptului că unor jucători li s-au dat credit, indiferent de formă şi de randamentul lor, alţii au fost, pur şi simplu, ignoraţi, chiar dacă au avut evoluţii şi cifre impresionante. Iar Dan Petrescu, antrenor la Jiangsu Sainty, în China, tocmai a semnalat un astfel de caz.

„E cel mai bun vârf din România“

„Bursucul“ l-a antrenat pe Cristi Dănălache (33 de ani) la Unirea Urziceni, avându-l sub comanda sa în sezonul 2008-2009 în care Urziceni a câştigat titlul în Liga I. Tehnicianul l-a regăsit acum pe cel poreclit „Dromader“ în „Ţara Marelui Zid“, la Xinjiang Tianshan Leopard, locul 9 din 16 în liga a doua chineză.

„I l-aş recomanda lui Iordănescu pe Dănălache. Cred că e cel mai bun vârf din România la acest moment. Are vreo 30 de goluri în acest sezon. Arată foarte bine. Am jucat împotriva echipei lui în Cupa Chinei, la ei acasă, şi am rămas impresionat ce bine arată şi ce bine poate să joace. Ce alt atacant din România marchează atât de mult? Dacă era convocat la ultimele două meciuri, sunt sigur că România lua mai multe puncte. Nu e prea târziu să se arunce un ochi“, a fost mesajul lui Petrescu la Digi Sport pentru stafful naţionalei.

A fost peste Anelka şi Drogba

Într-adevăr, în ultimii ani, Dănălache a fost o maşină de dat goluri în „Ţara Marelui Zid“. În 2011, a înscris de 13 ori pentru Jiangsu Sainty. În campionatul următor, a avut un total de 23 de reuşite cu care a câştigat titlul de golgheter în prima ligă, înaintea unor nume precum Anelka şi Drogba. A fost însă ignorat, pur şi simplu, de Victor Piţurcă, selecţioner care nici măcar n-a vrut să-l vadă la un amical!

De ce a ajuns în liga secundă?

La finalul stagiunii 2011-2012 în care a devenit golgheterul Chinei, Dănălache a suferit o accidentare care s-a agravat din cauza diagnosticului greşit pus de medicul celor de la Jiangsu Sainty. Drept urmare, a stat vreo opt luni pe tuşă, iar la revenirea pe gazon i-au trebuit un an şi jumătate pentru a redeveni golgheterul din perioada Jiangsu.

Aşa a ajuns la Xinjiang Tianshan Leopard, acolo unde are 26 de goluri în 29 de meciuri disputate în toate competiţiile în acest sezon. De altfel, el conduce detaşat în clasamentul marcatorilor din liga secundă şi, aproape sigur, din sezonul viitor va reveni la un club din prima ligă.

E mult peste atacanţii chemaţi de Iordănescu

Selecţionerul a convocat deja un lot lărgit cu 19 stranieri pentru ultimele două partide din preliminariile Euro 2016, cele cu Finlanda (8 octombrie) şi cu Feroe (11 octombrie). Lista „Generalului“ include şi trei atacanţi, iar cifrele acestora de la echipele de club sunt sub cele pe care le are Dănălache în liga a doua chineză. 

Nume Club Meciuri / Goluri

Andone Cordoba 4 / 1

Keşeru Ludogoreţ 5 / 4

Stancu Genclerbirligi 2 / 0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite