FOTO VIDEO China, fascinantă şi fără ţepari: românul care joacă în „Ţara Marelui Zid“ şi-a povestit aventura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2012, Cristian Dănălache a fost golgheterul primei ligi, înaintea unor nume, precum Anelka şi Drogba. Anul 2014 l-a încheiat la Qinqdao Jonoon, în eşalonul secund. Totuşi, chiar şi aici a rămas profund impresionat de corectitudinea oamenilor.

Acum doi ani, Cristian Dănălache (32 de ani) a trăit cel mai frumos şi cel mai urât sezon din carieră. Aflat la Jiangsu Sainty, un fel de Unirea Urziceni în România, fostul rapidist s-a bătut la titlul de campioană până în ultimele etape cu Guangzhou Evergrande, trupa pregătită de Marcelo Lippi. N-a câştigat campionatul, însă cele 23 de goluri marcate i-au oferit titlul de golgheter al primei ligi. 

Din păcate, exact înainte de terminarea sezonului, o accidentare gravă l-a scos din circuit pentru jumătate de an. A mai bifat un retur la Jiangsu Sainty, după care a ajuns în liga a doua, la Qinqdao Jonoon.

„Adevărul“: Cum de ai ajuns să joci în eşalonul secund, având în vedere că ai dat 47 de goluri în două sezoane la Jiangsu Sainty?

Cristian Dănălache: Exact înainte să înceapă campionatul din 2014 (n.r. – în China sezonul începe în martie şi se încheie în noiembrie) a trebuit să plec de la Jiangsu. A venit un nou antrenor, dar nu mi-a zis din start că nu contează pe mine, ci doar cu o lună înainte de startul campionatului. Apoi, cei de la club au încetinit cât au putut rezilierea contractului. Practic, a trebuit să-mi aleg noua echipă cu două zile înainte de terminarea perioadei de transferări. 

Şi ai ales Qindao Jonoon. De ce?

Din două motive. În primul rând, era favorită la promovare. Apoi, oraşul e foarte frumos şi perfect pentru a te stabili acolo cu familia. Are multă verdeaţă, e lângă apă şi nu există, spre exemplu, poluarea din Beijing.

Şi, totuşi, aţi ratat clasarea pe unul dintre primele două locuri şi, implicit, promovarea. Ce s-a întâmplat?

Din păcate, am început sezonul mai prost. Veniseră şapte, opt jucători noi, un antrenor nou şi până s-a închegat echipa am pierdut puncte importante. Apoi, am avut o perioadă bună, ne-am apropiat de locurile fruntaşe, dar ne-au luat şapte puncte.

De ce?

Clubul a pierdut un litigiu cu un fost jucător, care se transferase la campioana Guangzhou Evergrande. Qinqdao Jonoon a susţinut că fotbalistul mai avea contract cu ei. În fine, disputa s-a lungit şi jucătorul a trebuit să stea pe tuşă până a venit verdictul. Federaţia i-a dat câştig de cauză jucătorului şi a depunctat Qinqdao Jonoon cu şapte puncte. După această decizie, ni s-au dus toate speranţele la promovare. Am încheiat campionatul pe locul 5.

Şi acum ce urmează?

Am semnat pe un an cu Qinqdao Jonoon, iar acum sunt liber de contract. Am nişte semnale, dar mai aştept până să semnez. Eu vreau în prima ligă, dar n-aş spune nu şi unei propuneri din liga secundă, dacă sunt bune condiţiile.

În România nu te întorci? La Rapid, echipa ta de suflet...

Tocmai acolo mă trimiţi? (râde). Nu mă gândesc să mă întorc în Liga I. Am terminat al patrulea an în China şi aici a fost foarte bine pentru mine şi pentru familia mea. De fapt, soţia şi fetiţa îşi doresc şi mai mult decât mine să rămânem în China. Fetiţa s-a născut acolo şi s-a adaptat foarte bine la viaţa din China. Deja merge la grădiniţă şi e <<chinezoaică>> autentică.

image

Cum e nivelul ligii secunde din China faţă de ce se joacă în România?

N-aş putea să spun, fiindcă n-am văzut de mult un meci din campionatul românesc. Există însă diferenţe mari între prima ligă din China şi cea de a doua. În eşalonul secund, terenurile sunt proaste, lumea nu prea vine la meciuri, iar mediatizarea e destul de slabă.

Probleme financiare?

Deloc. Nici măcar în liga a doua n-am auzit de jucători care să fi luat ţepe cu banii. Cât timp am jucat la Jiangsu Sainty, n-a existat vreo lună în care să-mi iau banii cu întârziere. De fapt, aveam banii în cont cu vreo două zile înainte de termen. La Qinqdao Jonoon, au mai fost şi întârzieri salariale de o lună sau două, dar, înainte să plec de acolo, mi-au dat toţi banii până la ultimul cent.

Urmăreşti ştirile legate de fotbalul românesc?

Da. Pe internet. Mi-a fost dor de Rapid, am vrut să merg pe stadion să văd un meci, însă n-am apucat, deocamdată. 

UN CADOU PRIMIT DE DĂNĂLACHE DE LA UN FAN CHINEZ PE CÂND JUCA LA JIANGSU

UN REPORTAJ FĂCUT DE TELEVIZIUNEA CHINEZĂ DESPRE DĂNĂLACHE

CELE MAI FRUMOASE GOLURI MARCATE DE DĂNĂLACHE ÎN CHINA

12  goluri a înscris Dănălache la Qinqdao Jonoon, zece în campionat şi două în cupă.

Şi Goian îşi caută echipă la chinezi

Cristian Dănălache şi Lucian Goian au fost singurii români care au evoluat în campionatul chinez în stagiunea recent încheiată. Amândoi au evoluat în liga secundă, iar echipa lui Goian, Beijing Baxy a terminat pe patru, deasupra celor de la Qinqdao Jonoon. „Ne-am şi văzut de mai multe ori acolo. Şi Goian şi-a terminat contractul acum şi îşi caută echipă. Acum să vedem cine îşi găseşte mai repede“, ne-a povestit atacantul, răzând.

Goian (31 de ani) a ajuns în China în 2012, la Tianjin Teda, în prima ligă. Din februarie 2013, a trecut în eşalonul secund, la Beijing Baxy. Pe lângă activitatea fotbalistică, fostul fundaş al „câinilor“ are şi alte preocupări. A înfiinţat o fundaţie, care vinde prin licitaţie tricourile primite din partea unor jucători celebri. Banii obţinuţi astfel sunt donaţi în scopuri umanitare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite