Cazul Halep: ITIA a cerut 6 ani de suspendare, Serena Williams voia 8. Mesajul americancei, descifrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj în care e implicată. Din dosarul procesului reiese că ITIA a cerut o pedeapsă de 6 ani, dar și anularea rezultatelor ei începând cu martie 2022, ca urmare a neregulilor descoperite ulterior în pașaportul ei biologic. Tribunalul Sports Resolutions, care a analizat cazul, a decis în final ca românca să fie suspendată timp de 4 ani.

Simona Halep și Patrick Mouratoglou, implicați într-un scandal enorm. Foto Facebook
Simona Halep și Patrick Mouratoglou, implicați într-un scandal enorm. Foto Facebook

Asociația Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), care a fost partea acuzatoare în procesul Simonei, a acceptat că suplimentele indicate de echipa de apărare a româncei au fost contaminate, dar a precizat că, în urma analizelor, a ajuns la concluzia că valoarea de Roxadustat reieșită în urma testului antidoping nu putea fi atât de mare doar din această cauză.

În dosar se arată că ITIA a cerut o pedeapsă mai mare pentru Simona Halep, una de 6 ani. Neregulile descoperite în pașaportul biologic al sportivei i-au determinat pe cei de la ITIA să creadă că sportiva se dopa de mai multă vreme și de aceea au vrut o sancțiune și mai aspră. De asemenea, ITIA a cerut ca rezultatele sportivei să fie șterse din martie 2022.

Tribunalul nu a acceptat acuzația de dopaj repetitiv și sofisticat

ITIA a susținut că dopajul "repetitiv și sofisticat" al lui Halep a fost conceput pentru a-i îmbunătăți performanțele la Wimbledon și la US Open. Aceste supoziții ar fi fost numite "circumstanțe agravante" care ar fi trebuit să ducă la o interdicție crescută de la patru la șase ani. După cum se vede în dosarul publicat, judecătorii au respins această cerere, deși subliniază că existau destul motive de suspiciune.

"ITIA a cerut ca rezultatele doamnei Halep să fie șterse începând cu data de 8 martie 2022, când a fost supusă la al 44-lea test de sânge (n.r. din 56, câte i s-au făcut între august 2013 și martie 2023), până la data de 7 octombrie 2022, când a intrat în vigoare suspendarea provizorie.

Recunoaștem că scenariile plauzibile de dopaj includ posibile combinații de substanțe și/sau metode interzise. Cu toate acestea, nu considerăm că ceea ce a fost dovedit în acest caz atinge un nivel de dopaj repetitiv sau sofisticat... O acuzație cheie a ITIA privind circumstanțele agravante este că jucătorul trebuie să fi folosit cel puțin 1 substanță interzisă / metodă interzisă din martie 2022. Cu toate acestea, deși există motive serioase de suspiciune, nu suntem convinși că este așa", se arată în motivarea instanței.

Serena, bătută de Halep la Wimbledon

Dacă ITIA voia ca Simona Halep să fie suspendată 6 ani, (pedeapsa maximă e de 4 ani, dar a considerat că românca a trișat în două cazuri separate), rivala Serena Williams cerea o pedeapsă de 8 ani! Jucătoarea învinsă de constănțeancă în 2019, în finala turneului de la Wimbledon, a postat un mesaj imediat după anunțul ITIA referitor la suspendarea româncei. „8 este un număr mai bun”, a scris americanca. Trecem peste faptul că Serena s-a dopat - dar legal - de zeci de ori mai mult decât Simona - și analizăm punctul de vedera al multiplei campioane.

Deși mai toată lumea a considerat că ea a făcut referire la faptul că Simona Halep i-a luat în 2019 șansa de a cuceri al optulea trofeu de campioană la Wimbledon, interpretarea mai nouă este că Serena Williams a transmis că și-ar fi dorit ca Simona Halep să primească o pedeapsă mult mai drastică în acest caz, de 8 ani de suspendare, câte 4 pentru fiecare cap de acuzare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite