Burleanu oferă României rețeta eșecului: Mutarea bulversantă luată în calcul după un European ratat

0
Publicat:

Definiția nebuniei: să faci același lucru și să te aștepți la alte rezultate. Cam așa se poate descrie procesul de selecție a antrenorilor loturilor naționale, în mandatul lui Răzvan Burleanu la FRF!

Răzvan Burleanu lasă impresia că își bate joc de fotbalul românesc. FOTO: Arhiva Adevărul
Răzvan Burleanu lasă impresia că își bate joc de fotbalul românesc. FOTO: Arhiva Adevărul

Pentru că, în mod sistematic, sunt alese niște nume ale căror CV-uri nu le recomandă cu nimic pentru funcțiile pe care le ocupă. „Meritocrația“, un termen atât de „tocit“ în discursurile corporatiste rostite la „Casa Fotbalului“, are aplicabilitate zero în deciziile FRF. Care sunt bazate pe spiritul de gașcă. Altfel spus, dacă te pui bine cu oamenii din administrația Burleanu, ajungi departe. Chiar dacă eșecurile tale întrec realizările din CV.

Dovada vie a acestei politici falimentare e numirea lui Emil Săndoi la naționala de tineret. Iar rezultatul acestei strategii aduce, într-adevăr, „predictibilitate“, un alt termen pe care îl tot auzim, la FRF. Din păcate, vorbim despre eșecuri predictibile. Și acum se prefigurează altul, tot la naționala de tineret.

Pancu (dreapta) a fost instalat la România U20, în ziua în care Săndoi a fost prezentat la U21
Pancu (dreapta) a fost instalat la România U20, în ziua în care Săndoi a fost prezentat la U21

Pancu, mai multe înfrângeri decât victorii!

Deși federația n-are nicio jenă în a-i păstra în funcție pe selecționerii care duc România pe ultimul loc într-o grupă – vezi cazul Edward Iordănescu după campania ratată din Liga Națiunilor – acum presiunea publică e prea mare în cazul lui Emil Săndoi. România s-a făcut de râs la un European de tineret pe care l-a găzduit și, drept urmare, șansele ca Săndoi să fie schimbat sunt destul de mari. Problema e că se ia în calcul înlocuirea sa cu un antrenor și mai slab!

Vorbim despre Daniel Pancu, care a ieșit deja „la încălzire“ din postura de selecționer la România U20. Ce îl recomandă însă pe Pancu să facă pasul spre România U21? Nimic, dacă ne luăm pe CV-ul său! Până la această etapă din cariera sa de antrenor, Pancu a lucrat la Academiile Rapid și FC Voluntari, iar ca „principal“ a avut două mandate, la Rapid (octombrie 2018 – martie 2020) și la Poli Iași (august 2020 – ianuarie 2021). Ambele catastrofale!

La Rapid, a stat pe bancă în opt meciuri de liga a doua: 3 victorii, 1 egal, 4 înfrângeri, golaveraj 13-11. La Poli Iași, a preluat echipa înainte de startul sezonului 2020-2021. Cu Pancu pe bancă, ieșenii au devenit ciuca bătăilor în prima ligă. Și cu o apărare ridicolă, care avea o medie de două goluri încasate pe meci! Degeaba au sperat oficialii Poli Iași că, mergând pe mâna lui Pancu, acesta va redresa corabia. Într-un final, fostul rapidist a părăsit Poli Iași cu următorul bilanț: 18 meciuri, 4 victorii, 3 egaluri, 11 înfrângeri, golaveraj 16-37! Dezastrul provocat de Pancu a fost atât de mare, încât nici urmașii săi n-au mai putut „repara“ lucrurile, iar la finalul acelui sezon Poli Iași a retrogradat cu brio, de pe ultimul loc!

De remarcat că, în CV-ul de antrenor al lui Pancu, la Rapid și la Poli Iași, figurează mai multe înfrângeri decât victorii!

Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov

Discursul cu care a îngrozit România

Faptul că Daniel Pancu a fost „pescuit“ din studiourile TV – a fost analist la Digi Sport – și instalat pe banca României U20 a fost o mutare surprinzătoare în sine. Nu pentru că FRF ar ține cont de criteriul competenței, când face astfel de numiri, ci pentru că administrația Burleanu e destul de atentă la un singur capitol: imaginea. Iar Pancu și-a dat un „autogol“ din acest punct de vedere, cu niște declarații care au îngrozit România, în martie 2022. La vremea respectivă, fostul fotbalist a vorbit pentru „Fanatik“ despre admirația sa pentru cecenii lui Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Putin în războiul din Ucraina!

Dintre toți oamenii puternici pe care i-am întâlnit în viața mea, Ramzan m-a impresionat cel mai mult (n.r. – Pancu l-a cunoscut pe când juca la Terek Groznîi). E născut lider, e un luptător prin excelență. Acolo (n.r. – în Cecenia) poți să omori femeile oricând! Nu neapărat că sunt de acord cu așa ceva, dar mi se pare că ei își păstrează niște tradiții cu care eu sunt de acord. Asta e viziunea mea despre viață. Nu putem să mai fim niciodată ca ei. Noi am pierdut multe lucruri pe parcurs. Chiar dacă bisericile sunt din ce în ce mai populate, copiii noștri au alte exemple în viață și altă educație. Îmi pare rău să spun lucrul ăsta, dar suntem foarte departe de ei“, au fost declarațiile halucinante date de Pancu.

Reacțiile publice provocate de aceste afirmații bulversante au fost atât de dure, încât, la câteva zile distanță, o renumită casă de pariuri, cu care Pancu avea contract, a anunțat, în mod public, că renunță la colaborarea cu fostul rapidist. Care, la rândul său, a admis că a comis o mare gafă: „Da, sunt cuvintele mele. Mi-a plăcut spiritul lui Terek, mi-a plăcut atitudinea cecenilor. Am vrut să spun că știu foarte bine care sunt metodele lor și că le înțeleg pentru că am trăit acolo. Acum îmi e rușine să ies pe stradă, nu știu unde să mă ascund“.

Din fericire pentru Pancu, n-a fost nevoit să stea ascuns mult timp, căci federația lui Burleanu l-a angajat la Under 20 și acum analizează promovarea sa la Under 21.

U21 2023 Logo jpg

Campionatul European U21, găzduit de Georgia și România, ultima etapă din faza grupelor

Grupa A (Tbilisi)

Țările de Jos – Georgia 1-1

Portugalia – Belgia 2-1

Clasament: 1. Georgia 5p, 2. Portugalia 4p, 3. Țările de Jos 3p, 4. Belgia 2p

Grupa B (București)

Croația – România 0-0

Spania – Ucraina 2-2

Clasament: 1. Spania 7p, 2. Ucraina 7p, 3. Croația 1p, 4. România 1p

Grupa C (Batumi, Kutaisi)

Astăzi, ora 19.00

Anglia – Germania TVR 1

Israel – Cehia TVR 2

Clasament: 1. Anglia 6p, 2. Cehia 3p, 3. Germania 1p, 4. Israel 1p

Grupa D (Cluj-Napoca)

Astăzi, ora 21.45

Elveția – Franța TVR 2

Italia – Norvegia TVR 1

Clasament: 1. Franța 6p, 2. Italia 3p, 3. Elveția 3p, 4. Norvegia 0p

Primele două clasate din fiecare serie vor merge în sferturi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite