România a răsplătit eșecul cu un salariu baban: Cazul care arată de ce ne-am făcut de râs la Europeanul de tineret

0
Publicat:

Federația Română de Fotbal a vrut să-și încordeze „mușchii“ în fața fanilor prin găzduirea Europeanului de fotbal, însă până și acest eveniment a devenit un fiasco!

Răzvan Burleanu a mizat pe un selecționer care își arătase deja incompetența la acest nivel
Răzvan Burleanu a mizat pe un selecționer care își arătase deja incompetența la acest nivel

În loc să creeze emulație printre microbiști, Euro 2023 a arătat, încă o dată, nivelul oamenilor care se află la „Casa Fotbalului“ din martie 2014. Pentru că, după primele două etape din faza grupelor, România U21 e cea mai slabă echipă din competiție, cu zero puncte și fără gol marcat! Celelalte două naționale în dreptul cărora figurează tot zero puncte, Croația U21 și Norvegia U21, au un golaveraj superior, comparativ cu tricolorii mici: -3, respectiv -2. Ai noștri, în schimb, sunt codașii seriei din care fac parte, cu un rușinos -4!

Așadar, diseară (ora 21.45, TVR1), România U21 își va lua adio de la Campionatul European în care s-a făcut de râs din postura de gazdă. Din păcate, vorbim despre un deznodământ firesc, când vedem cine a fost ales de federația condusă de Răzvan Burleanu (38 de ani) pentru a sta pe banca naționalei de tineret. Vorbim despre Emil Săndoi (58 de ani) în CV-ul căruia apar niște rezultate șocante, ca selecținer al României U21.

Practic, Burleanu și oamenii săi au pus viitorul fotbalului românesc, căci naționala de tineret asta înseamnă, în mâinile unui om cu eșecuri repetate la acest nivel! Și consecința acestei decizii a fost că Săndoi a dat-o în bară. Încă o dată. Așadar, un rezultat predictibil, ca să folosim un termen din vocabularul corporatist al actualei conduceri FRF.

Emil Săndoi, expert în ratarea calificărilor la Under 21
Emil Săndoi, expert în ratarea calificărilor la Under 21

Patru calificări ratate

Dacă cineva mai avea vreun dubiu că schimbarea lui Mircea Sandu cu Răzvan Burleanu, în fruntea FRF, a însemnat, practic, confirmarea proverbului românesc, „Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie“, cazul Emil Săndoi lămurește definitiv lucrurile!

Când la federație era gașca lui Sandu, generații întregi au fost „mutilate“ de Emil Săndoi, la Under 21! Fostul stoper a fost numit la naționala de tineret, în 2006, și a rămas în funcție până în 2013. Ce a produs Săndoi, în acești 7 ani, pe banca României U21? Patru calificări ratate, la Euro 2007, Euro 2009, Euro 2011 și Euro 2013!

Șocant, dar adevărat, după această serie îngrozitoare, Mircea Sandu a decis ca Emil Săndoi să conducă naționala de tineret și în preliminariile pentru Euro 2015! În care România U21 a pornit cu un rezultat dezolant: 2-2 cu Feroe, în deplasare. Abia după acest meci, Săndoi, rușinat și el de seria contraperformanțelor sale, a eliberat funcția de selecționer la Under 21, fiind înlocuit cu Bogdan Stelea. Degeaba însă! Naționala de tineret a ratat calificarea la Euro 2015 cu brio, terminând pe 2 în grupă, la opt puncte de Germania U21, în fața căreia a pierdut, la Magdeburg, cu un halucinant 0-8! Până la acest meci însă, și Bogdan Stelea plecase de la naționala de tineret, fiind înlocuit cu Viorel Moldovan.

Claudiu Keșeru, pe când era la naționala de tineret
Claudiu Keșeru, pe când era la naționala de tineret

Degeaba a lucrat cu fotbaliști valoroși

Dimensiunea dezastrului provocat de Emil Săndoi la naționala de tineret reiese și mai bine, când luăm la puricat CV-ul său la Under 21. Degeaba se plânge acum selecționerul că a avut la dispoziție o generație slabă. Rezultatele sale au fost la fel de proaste și când a lucrat cu nume importante, precum Torje, Keşeru, Pantilimon, Săpunaru, Ştefan Radu şi László Sepsi. Iată doar câteva scoruri, înregistrate în diferite campanii în care Emil Săndoi a fost selecționerul naționalei de tineret:

*Germania U21 – România U21, scor 5-1 (Preliminarii Euro 2007)

*România U21 – Țara Galilor U21, scor 0-3 (Preliminarii Euro 2009)

*Letonia U21 – România U21, scor 5-1 (Preliminarii Euro 2011)

*0-0 și 1-1 cu Kazahstan U21 (Preliminarii Euro 2013)

Mihai Stoichiță vrea niște antrenori manevrabili la loturile naționale
Mihai Stoichiță vrea niște antrenori manevrabili la loturile naționale

Plătit regește ca să ne ducă pe ultimul loc

Când parcurgi acest CV al lui Emil Săndoi, apare o întrebare firească: cum de a apelat actuala conducere FRF la un antrenor care și-a dovedit incompetența la acest nivel, în mod repetat?!

Răspunsul e unul simplu și explică, de fapt, toate alegerile făcute de federația lui Burleanu, în ultimii ani. Concret, sunt căutați antrenori cuminți, manevrabili, fără CV, care să nu iasă din cuvântul cuplului Burleanu – Stoichiță. Iar Emil Săndoi e candidatul perfect din acest punct de vedere. De aceea, a fost instalat pe banca naționalei de tineret pe un salariu baban: 4.000 de euro pe lună!

Așadar, încă o dată, fotbalul românesc a plătit, cu vârf și îndesat, pentru alegerile unei federații care, în niciun moment, nu țin cont de criteriul competenței. Contează doar să faci parte din gașca care trebuie, să nu deranjezi sistemul și să ai discursul pompos, corporatist, dar gol de conținut, pe placul lui Burleanu și oamenilor săi.

Calificările ratate cu Emil Săndoi la tineret

Preliminarii Euro 2007

România - Irlanda de Nord 3-0, Germania - România 5-1

1. Germania 6p

2. România 3p

3. Irlanda de Nord 0p

Echipa tip: Mincă - Săpunaru, M. Constantin, Moţi, Pulhac - Prepeliţă, Florescu, Herea - Surdu, An. Cristea, Keserü

Preliminarii Euro 2009

Franţa - România 1-1, Malta - România 0-1, România - Bosnia 3-0, România - Franţa 0-0, România - Malta 4-0, Ţara Galilor - România 0-1, Bosnia - România 1-1, România - Ţara Galilor 0-3

1. Ţara Galilor 18p

2. Franţa 17p

3. România 15p

4. Bosnia 4p

5. Malta 3p

Echipa tip: Pantilimon (Tătăruşanu) - Scarlatache (Homei), Ninu (Scutaru), Mardare (Şt. Radu), Sepsi - Torje (Chiacu), Bicfalvi, Ropotan, Deac (Cr. Tănase) - B. Stancu (L. Ganea), Keserü

Preliminarii Euro 2011

România - Andorra 2-0, Feroe - România 0-4, Andorra - România 0-2, România - Moldova 3-0, Letonia - România 5-1, România - Feroe 3-0, România - Letonia 4-1, Moldova - România 0-1, România - Rusia 3-0, Rusia - România 0-0

1. România 25p

2. Rusia 22p

3. Moldova 14p

4. Letonia 13p

5. Feroe 11p

6. Andorra 1p

România s-a calificat la baraj unde a a fost eliminată de Anglia, 1-2 în deplasare şi 0-0 acasă.

Echipa tip: Lung jr - Măţel (Râpă), Cordoş (Gardoş), Găman (Papp), Sil. Ilie - Torje (Hora), Bicfalvi, A. Ionescu, Gîngioveanu (Alexe) - L. Ganea (M. Costea), Rusescu (Sburlea, Al. Ioniţă)

Preliminarii Euro 2013

România - Kazahstan 0-0, Kazahstan - România 1-1, România - Letonia 2-0, România - Franţa 0-2, Franţa – România 3-0, Slovacia – România 0-2, România – Slovacia 2-0, Letonia – România 0-4

1. Franţa 21p

2. Slovacia 15p

3. România 14p

4. Kazahstan 4p

5. Letonia 2p

Echipa tip: D. Moldovan - Ţigănaşu, Gugu, Beţa, Anton - C. Matei, Rada, Stanciu, Alexe - Grozav, Ţucudean

U21 2023 Logo jpg

Campionatul European U21, găzduit de Georgia și România

Grupa A (Tbilisi)

Astăzi, ora 19.00

Țările de Jos – Georgia

Portugalia – Belgia

Clasament: 1. Georgia 4p, 2. Belgia 2p, 3. Țările de Jos 2p, 4. Portugalia 1p

Grupa B (București)

Astăzi, ora 21.45

Croația – România

Spania – Ucraina

Clasament: 1. Spania 6p, 2. Ucraina 6p, 3. Croația 0p, 4. România 0p

Tricolorii mici vor juca pe Stadionul Ghencea. Cealaltă partidă va fi găzduită de Stadionul Rapid.

Grupa C (Batumi, Kutaisi)

Mâine, ora 19.00

Anglia – Germania

Israel – Cehia

Clasament: 1. Anglia 6p, 2. Cehia 3p, 3. Germania 1p, 4. Israel 1p

Grupa D (Cluj-Napoca)

Mâine, ora 21.45

Elveția – Franța

Italia – Norvegia

Clasament: 1. Franța 6p, 2. Italia 3p, 3. Elveția 3p, 4. Norvegia 0p

Primele două clasate din fiecare serie vor merge în sferturi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite