Viața de film a lui Jean Constantin. S-a căsătorit cu soția unui celebru actor: „Nina mi-a suflat mie în piesă. La sfârşit, am suflat-o eu de tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean Constantin (n.r. născut la 21 august 1928, în Techirghiol, România - decedat la 26 mai 2010, în Constanța) a fost unul dintre cei mai apreciați actori de comedie români. El a devenit cunoscut mai ales pentru rolurile sale din filmele regizate de Sergiu Nicolaescu sau de Ion Popescu-Gopo și, în mod special, pentru rolul său din filmul „Nea Mărin miliardar”, unde a jucat alături de Amza Pellea. 

Pe lângă filme, Jean Constantin a avut o carieră de succes în teatru și televiziune, demonstrând de-a lungul timpului versatilitatea și talentul său actoricesc. Caracterizat de un umor subtil și de o prezență scenică inconfundabilă, Jean Constantin rămâne o figură iconică a cinematografiei românești.

Citește și: Povestea vieții nemuritorului Jean Constantin: grecul despre care românii cred că era rom VIDEO

Jean Constantin: „Nina mi-a suflat mie în piesă. La sfârşit, am suflat-o eu de tot”

În ceea ce privește viața intimă a lui Jean Constantin, multe dintre detalii nu au fost la fel de mediatizate precum cariera sa profesională. Totuși, se știe că a fost căsătorit de trei ori. Ultima soție, Elena, a fost soția actorului Gheorghe Cozorici. Cei doi s-au cunoscut la teatru, unde s-au îndrăgostit și au rămas împreună până la finalul vieții. 

Jean și Elena Constantin au avut o căsnicie solidă, bazată pe iubire și respect, care a durat timp de 30 de ani, până la moartea actorului.

„Ultima mea soţie – că trei au fost toate şi nu le-am atins nici cu o floare – e Jean Elena, care a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti 40 de ani. Când am jucat «O scrisoare pierdută», ne-am cam împrietenit. Este fosta soţie a lui Gheorghe Cozorici. Nina este şi rămâne o doamnă extraordinară, o soţie rară. E frumoasă. N-are ea un ochi, dar e frumoasă!”, povestea Jean Constantin, pentru Focus TV din Buzău.

„Am jucat la Teatrul Naţional «O scrisoare pierdută » şi Nina mi-a suflat mie în piesă. La sfârşit, am suflat-o eu de tot.”, a mai spus Jean Constantin, pentru sursa citată.

Citește și: Nemuritorul Jean Constantin are o statuie la malul Mării Negre. „Nu dau  Constanţa pe toată America“, spunea îndrăgitul actor

În ce filme a jucat Jean Constantin

Jean Constantin a avut o carieră extinsă în cinematografia românească, având numeroase roluri în filme memorabile. Iată o listă cu câteva dintre filmele în care a jucat:

  1. De-aș fi... Harap Alb (1965) - regizat de Ion Popescu-Gopo
  2. Amintiri din copilărie (1965) - adaptare după Ion Creangă
  3. Mărgelușul (1965) - regizat de Ion Popescu-Gopo
  4. Maiorul și moartea (1967)
  5. Zile de vară (1968)
  6. B.D. intră în acțiune (1970)
  7. Brigada Diverse în alertă! (1971)
  8. B.D. la munte și la mare (1971)
  9. Ioan și umbra (1972)
  10. Cu mâinile curate (1972) - regizat de Sergiu Nicolaescu
  11. Bariera (1972)
  12. Explozia (1973)
  13. Patima (1975)
  14. Operațiunea 'Monstrul' (1976)
  15. Nea Mărin miliardar (1979) - unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale, alături de Amza Pellea
  16. Casa dintre cîmpuri (1980)
  17. Burebista (1980)
  18. Fram (1983)
  19. Secretul armei secrete (1988)
  20. Coroana de foc (1990)

Mai sus găsiți doar o selecție a filmelor în care Jean Constantin a jucat. A avut o carieră bogată și a contribuit semnificativ la cinematografia românească, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți actori de comedie. Jean Constantin a rămas o figură iconică a cinematografiei românești și merită să fie amintit pentru contribuția sa vastă în domeniu.

Biografie:

  • Născut în Techirghiol, Constanța, (n. 21 august 1928, Techirghiol – d. 26 mai 2010), Jean Constantin a manifestat de mic un interes pentru artele scenice, iar ulterior, a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din București.
  • Jean Constantin a fost un actor deosebit de versatil, excelând atât în comedie, cât și în roluri dramatice. Dar, în ciuda acestei versatilități, publicul îl asociază cel mai adesea cu roluri comice, fiind unul dintre cei mai iubiți actori de comedie din România.

Carieră:

  • Pe lângă filmele deja menționate anterior, a jucat și în alte producții precum: "Haiducii lui Șaptecai" (1971), "Tufă de Veneția" (1977), sau "Detașamentul 'Orb'” (1970).
  • A avut colaborări remarcabile cu regizori de renume din România, precum Sergiu Nicolaescu și Ion Popescu-Gopo.
  • A avut o prezență marcantă și în teatru, fiind apreciat pentru modul său unic de interpretare și capacitatea de a se transforma în fiecare rol.

Deces:

  • Jean Constantin a încetat din viață la vârsta de 81 de ani, în 2010, la Constanța. Moartea sa a lăsat un gol imens în lumea artistică românească. Jean Constantin a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii ani ai vieții sale. În special, se știe că  Jean Constantin a avut probleme cardiace. În mai multe rânduri, starea sa de sănătate s-a agravat, ducând la internări și tratamente medicale. Desigur, vârsta înaintată, combinată cu problemele de sănătate, a contribuit la moartea sa. 

Pe lângă talentul său incontestabil, Jean Constantin era cunoscut și pentru umorul său subtil, modestie și pentru faptul că era un om de o mare bunătate. A lăsat în urmă un patrimoniu artistic impresionant și a influențat generații de actori și cinefili.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite