21 august: Ziua în care a murit actorul Marin Moraru

0
Publicat:

La 21 august 1723 a murit domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir, iar în anul 1818 a fost promulgată „Legiuirea Caragea”. În aceeași zi, dar în anul 1928, s-a născut actorul Jean Constantin.

Marin Moraru
Actorul Marin Moraru a murit la 21 august 2016. Foto: Arhivă

21 august 1723: A murit Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei și umanist

Dimitrie Cantemir
Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei din anul 1710 până în anul 1711. Foto: Arhivă

Născut la 26 octombrie 1673, Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei din anul 1710 până în anul 1711. În calitate de domn al Moldovei, Dimitrie Cantemir a încheiat în luna aprilie a anului 1711 un tratat de alianță la Luțk cu țarul Rusiei, Petru I, prin care cel din urmă îi recunoștea domnia și se obliga să apere integritatea Moldovei. Câteva luni mai târziu, în luna iulie, Cantemir și Petru I au fost înfrânți de turci la Stănilești. 

Ulterior, Dimitrie Cantemir a părăsit Moldova și s-a refugiat în Rusia și Polonia. Neavând încredere în domnii români, turcii îi pun pe domnii fanarioți la conducerea Țării Românești și Moldovei. 

În plus, Cantemir a elaborat următoarele lucrări: „Descriptio Moldaviae”, „Hronicul vechimii româno-moldo-vlahilor” și „Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman”. 

21 august 1818: A fost promulgată „Legiuirea Caragea” 

„Legiuirea Caragea” este primul cod de legi românești care stabilea reglementări cu privire la familie sau la statutul femeii în societate. Acest cod a fost adoptat în Țara Românească în timpul domniei fanariote a lui Ioan Gheorghe Caragea.

Codul lui Caragea a sporit obligațiile țăranilor clăcași față de stăpânii de moșii, iar femeile erau excluse din viața politică. 

21 august 1925: S-a născut celebrul actor Toma Caragiu

Toma Caragiu
Toma Caragiu a murit la 4 martie 1977. Foto: Arhivă

Toma Caragiu a fost unul dintre cei mai mari actori ai filmului românesc, interpretând peste 40 de roluri. Toma Caragiu a urmat cursurile Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică din Capitală și a debutat ca actor în filmul „Nufărul roșu”.  

Din anul 1953 și până în 1965 a fost directorul Teatrului de Stat din Ploiești. Acesta și-a pierdut viața în timpul cutremurului din 4 martie 1977, la vârsta de 51 de ani. 

Din filmografia sa amintim: „Nu vreau să mă însor”, „Vară romantică”, „Cartierul veseliei”, „Procesul alb”, „Răpirea fecioarelor”, „Brigada Diverse intră în acțiune”, „Brigada Diverse în alertă!” și „B.D. la munte și la mare”.  

21 august 1928: S-a născut actorul Jean Constantin

Jean Constantin
Jean Constantin a murit la 26 mai 2010. Foto: Arhivă

Născut la Techirghiol, Jean Constantin a fost angajat la o fabrică din Constanța, unde a întemeiat și o brigadă artistică, iar debutul ca artist și l-a făcut la Casa de Cultură din Constanța. În anul 1957 a debutat pe scena Teatrului de Stat din Constanța, unde a activat până la pensionare. 

Din filmografia sa amintim: „Procesul alb”, „Haiducii”, „Răpirea fecioarelor”, „Răzbunarea haiducilor”, „Prea mic pentru un război atât de mare”, „Brigada Diverse intră în acțiune”, „Frații Jderi”, „Nemuritorii” și „Nea Mărin miliardar”. 

Actorul a murit la 26 mai 2010. 

21 august 1941: S-a născut actrița Ilinca Tomoroveanu 

Ilinca Tomoroveanu
Ilinca Tomoroveanu a murit la 2 mai 2019. Foto: Arhivă

Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului Octavian Goga, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală. A debutat pe scena Teatrului Național București în anul 1964, când a interpretat rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”. 

În anul 1997 s-a căsătorit cu actorul Traian Stănescu, iar în anul 1980 a devenit membră a Uniunii Cineaștilor din România. Zece ani mai târziu a devenit membră a Uniunii Teatrale din România. A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Actrița a murit la 2 mai 2019. 

Din filmografia sa amintim: „Mândrie”, „Castelanii”, „Războiul domnițelor” și „De-aș fi Peter Pan”.  

21 august 1965: Marea Adunarea Națională a votat noua Constituție, prin care a fost proclamată Republica Socialistă România 

Constituția din anul 1965 a intrat în vigoare în aceeași zi. În anul 1974 a fost adăugată funcția de președinte al Republicii Socialiste România. Imnul național al Republicii Socialiste România a fost „Trei culori”. 

Atât în Constituția din anul 1948, cât și în cea din anul 1952, numele statului a fost „Republica Populară România”, însă prin Constituția din 1965, denumirea se modifică în „Republica Socialistă România”. 

21 august 2012: Plenul Curții Constituționale a României a hotărât invalidarea plebiscitului de demitere a lui Traian Băsescu 

În urmă cu 11 ani, la 29 iulie 2012, românii mergeau pentru a doua oară în cinci ani ca să voteze pentru demiterea sau rămânerea în funcție a lui Traian Băsescu. Ulterior, la 21 august, Plenul Curții Constituționale a României a invalidat plebiscitul, nefiind atins pragul necesar. 

Cu toate acestea, Traian Băsescu a rămas președinte al României încă doi ani. 

21 august 2016: A murit actorul Marin Moraru 

Marin Moraru
Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937. Foto: Arhivă

Născut la 31 ianuarie 1937, Marin Moraru a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. Din anul 1961 până în 1964 a jucat pe scena Teatrului Tineretului, apoi a activat la Teatrul de Comedie, la Teatrul Bulandra și la Teatrul Național „I.L. Caragiale”. 

Actorul a fost recompensat în anul 2009 cu premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo. 

Din filmografia sa amintim: „Haiducii”, „Un film cu o fată fermecătoare”, „Toamna bobocilor” și „Cuibul de viespi”. De asemenea, Marin Moraru a fost prezent în producţii TV, fiind apreciat în rolurile Cristofor din „Inimă de țigan” – 2007, Cristofor – în „Regina” (2008), în „Iubire și Onoare” – în rolul Mohamed (2010), în rolul Doctorul Crăciun – din „Pariu cu viața” (2011) şi, în anul 2014, în seria „O nouă viaţă”, unde a dat viaţă Bunicului Ancăi.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite