Actorul austriac Peter Simonischek, cunoscut din filmul „Toni Erdmann'', a murit la 76 de ani

0
Publicat:

Actorul austriac Peter Simonischek, devenit cunoscut relativ târziu în străinătate datorită rolului interpretat în filmul de mare succes „Toni Erdmann", o coproducţie cu participare românească, a murit în noaptea de luni spre marţi la vârsta de 76 de ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Decesul actorului s-a produs la Viena, oraşul în care locuia și a fost confirmat de purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei teatrelor naţionale din Austria.

Peter Simonischek (născut pe 6 august 1946, în Graz, Austria) a dat viață unor personaje foarte diverse, fie în spectacole bazate pe piesele dramaturgului Eugene Labiche, fie în cele aparţinând repertoriului clasic şi puse în scenă la Festivalul de la Salzburg.  

Peter Simonischek. FOTO EPA EFE
Peter Simonischek. FOTO EPA EFE

Fiul unui medic stomatolog, actorul austriac a devenit cunoscut mult mai târziu în cinematografia mondială, după ce a interpretat rolul unui tată de familie, jucăuş şi plin de fantezie, în comedia „Toni Erdmann", recompensată cu premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes în 2016.

În același film, personajul fiicei sale a fost interpretat de Sandra Huller, care a impresionat pe Croazetă săptămâna trecută, după ce a jucat în filmul recompensat cu trofeul Palme d'Or, „Anatomie d'une chute", precum şi în lungmetrajul „The Zone of Interest", recompensat cu Marele Premiu al Juriului.

 Peter Simonischek a devenit mai întâi cunoscut în universul teatrului, după ce a jucat în „Jedermann", o alegorie despre Judecata de Apoi scrisă de poetul vienez Hugo von Hofmannsthal (1874-1929).

Piesa este jucată în fiecare vară începând din 1920 la Festivalul de la Salzburg, iar artistul austriac a interpretat în ea, timp de opt ani (din 2002 până în 2009), rolul principal - cel al unui burghez foarte bogat care, la apusul vieţii sale, dialoghează cu Moartea.

Format la şcoala regizorului german Peter Stein, Shaubuhne din Berlin, Peter Simonischek a rămas timp de 20 de ani un pilon al acestei trupe artistice pe renumita scenă teatrală germană, care a colaborat adeseori cu nume mari, precum Luc Bondy şi Robert Wilson.

A colaborat şi la prima prezentare în limba germană a spectacolului de mare succes bazat pe piesa de teatru „Art" a scriitoarei franceze Yasmina Reza, în 1995.

O bucurie explozivă de a juca

Criticii de specialitate salutau cu regularitate „prezenţa" şi „bucuria sa explozivă" de a juca, precum şi capacităţile lui de „a se transforma" în timpul interpretărilor.

Actorul a revenit în Austria în 1999, unde s-a alăturat colectivului permanent al celui mai reputat teatru din Viena, Burgtheater.

Acest fapt nu l-a împiedicat însă să joace şi în zeci de filme şi seriale TV austriece şi internaţionale deosebit de populare.

  „Bucurie şi împlinire sufletească".  

Titlul autobiografiei sale - „Sunt disponibil" - a fost inspirat de activitatea da artistică prolifică.

Cu toate acestea, artistul austriac a dezvăluit că a devenit mai selectiv odată cu înaintarea în vârstă.

„Când eşti tânăr, accepţi toate producţiile cu mare viteză", spunea actorul în 2012, dezvăluind apoi că prefera în acea etapă a vieţii sale să aştepte o colaborare care să îi aducă „bucurie şi împlinire sufletească".

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite