Câștigătorii celei de-a 76-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes. Cine a primit Palme d'Or

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justine Triet a câștigat Palme d'Or pentru "Anatomie d'une chute".

Koji Yakusho și Zara Amir Ebrahimi. Foto: EPA-EFE
Koji Yakusho și Zara Amir Ebrahimi. Foto: EPA-EFE

Regizorul francez Justine Triet a câștigat cel mai înalt premiu la cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes pentru filmul său "Anatomie d'une chute" (2023). 

Palme d'Or i-a fost înmânat sâmbătă de celebra actriță americană Jane Fonda în cadrul ceremoniei de închidere a proiecției filmului de la Palais des Festivals de pe Croisette.

Filmul este despre o scriitoare care este suspectată că și-a ucis soțul. Rolul principal în film a fost jucat de actrița germană Sandra Hüller.

Actorul japonez Koji Yakusho a câștigat premiul pentru cel mai bun actor. Actorul a primit premiul pentru prestația sa în filmul „Zile perfecte” (2023) al regizorului german Wim Wenders. Yakusho a jucat rolul unui curățător de toalete din Tokyo.

Actrița turcă Merve Dizdar a primit premiul pentru cea mai bună actriță. A fost premiată pentru jocul său în lungmetrajul regizorului turc Nuri Bilge Ceylan „Despre iarba uscată”. Filmul povestește despre viața unui profesor de școală din Anatolia de Est.

Marele Premiu a fost acordat regizorului britanic Jonathan Glaser. A primit un premiu pentru filmul „Zona de interes” (2023). Premiul Glazer a fost oferit de regizorul, scenaristul și producătorul american Quentin Tarantino.

Dramaturgul japonez Yuji Sakamoto a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu al festivalului. A lucrat la crearea filmului „The Beast” (2023) al regizorului japonez Hirokazu Kore-eda. 

Premiul Juriului a acordat filmul regizorului finlandez Aki Kaurismäki pentru „Dead Leaves” (2023). Premiul pentru cea mai bună producție a fost acordat regizorului francez Tran Anh Hung pentru filmul „Pasiunea lui Daudin Buffan” (2023). Vedetele franceze Juliette Binoche și Benoît Magimel au jucat în rolurile principale.

Alte premii acordate au fost: 

Trofeul Camera d'Or: "Inside the Yellow Cocoon Shell", de Thien An PhamTrofeul

Palme d'Or pentru scurtmetraj: "27", de Flora Anna Buda

Menţiune specială pentru scurtmetraj: "Far", de Gunnur Martinsdottir Schluter

Palme d'Or onorific: Michael Douglas şi Harrison Ford.  

Anul acesta, 21 de filme au concurat pentru Palme d'Or. 

Juriul festivalului a fost condus de celebrul regizor suedez Ruben Östlund. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite