Şerban Huidu, după 16 ani de Cronica Cârcotaşilor: „Nu avem emisiuni de atitudine. Mogulii îşi aruncă în luptă nişte pitecantropi părtinitori, lătrători“

0
0

„Cronica Cârcotaşilor“ rămâne cea mai longevivă emisiune de satiră din România, aniversând 16 ani de la prima difuzare pe micile ecrane.

„Taci, că l-a dat pe Huidu la televizor. E bine!“, aşa a început „Cronica Cârcotaşilor“, în urmă cu 16 ani, când într-un platoul mic se înghesuiau un prezentator şi două Bebeluşe. „Cronica Cârcotaşilor“ a debutat pe micul ecran în anul 2000, iar în cele peste 30 de sezoane a devenit un brand de televiziune. 

E important de precizat însă că înainte de „Cronica Cârcotaşilor“ de la Prima TV a fost „Cronica Cârcotaşului“ de la Radio 21. O emisiune de trei ore, difuzată sâmbăta, cu date luate „de pe net“, cum a descris-o Şerban Huidu. În realitate, Internetul prin '97 nici nu prea conta. Nu se întâmpla mare lucru pe net, aşa că Huidu îşi scria singur textele. 

Cum a ajuns Huidu să realizeze Cronica Cârcotaşilor

Huidu a povestit şi întâmplarea hazlie prin care a fost remarcat de şeful Prima TV: „În 2000, după trei ani de «Cronică» la radio, Cristian Burci căuta pe cineva să îi facă o emisiune de opinie. Atunci şoferul lui i-a spuns: «Şefu', da' e unul bun la radio». Ne-am văzut şi m-a aruncat în apă total nepregătit. Am învăţat din mers totul şi m-a ars ca o flacără“, spune Şerban.

   

„În anul 2000, am început «Cronica» gândindu-mă că la televiziunile existente la acea vreme nu exista nicio emisiune de opinie. Ne folosim de umor pentru aceste opinii, lucru pe care, nici azi, nu-l fac mulţi“, mai spunea Şerban Huidu, creatorul şi prima „voce“ a „Cronicii Cârcotaşilor“. 

Cronica Cârcotaşilor: Dezbrăcatu', la prima ieşire (2003)

Despre prima apariţie pe micile ecrane a vorbit şi Codruţ Kegheş, care spune că şi-a făcut debutul în televiziune spunând un banc, iar „naşterea şi copiălăria“ lui Dezbrăcatu au fost problematice. 

„Debutul în televiziune l-am făcut spunând bancuri. Nu e banc! Ca dovadă, după prestaţiile mele m-a sunat Şerban Huidu. El a moşit şi personajul Dezbrăcatu'. A fost o naştere foarte grea. Am intrat în travaliu seara, iar actul de naştere a fost semnat abia dimineaţa, în zori. Şi "copilăria" lui Dezbrăcatu' a fost una cu probleme, bodyguarzii din cluburi mă dădeau afară, iar celebrităţile pe care doream să le intervievez mă considerau nebun de legat“, a povestit Dezbrăcatu' pentru „Adevărul“.

Şerban Huidu: „Sunt mare, negru şi urât!“

Emisiunea de divertisment a revenit cu un nou sezon, în luna martie, la Prima TV, şi poate fi urmărită în fiecare miercuri de la ora 20.30, avându-i la pupitru pe Ioana Petric, Codruţ Kegheş (Cătălin Dezbrăcatu') şi Şerban Huidu.

Despre cei 16 ani de „Cronica Cârcotaşilor“, Şerban Huidu declară: „Emisiunea asta am început-o spunând că sunt mic, negru şi urât. Între timp m-am schimbat: sunt mare, negru şi urât! Ideea emisiunii a fost o asanare a spaţiului public românesc. Se pare că am avut dreptate. La mai bine de zece ani după ce le-a semnalat «Cronica», adevărurile au ieşit la iveală. De la Vanghelie la mătuşa Tamara, de la Dan Diaconescu la Voiculescu, de la Jiji la Zăvoranca  şi de la Mazăre până la orice alt baron local intrat în gura cârcotaşilor.“

Şerban Huidu: O emisiune de atitudine, marele lips al televiziunilor din România

Huidu consideră că unul dintre cele mai mari lipsuri ale televiziunilor din România este o emisiune de atitudine: „În afară de «Starea naţiei», stăm rău la capitolul ăsta: mogulii îşi aruncă în luptă nişte pitecantropi părtinitori, lătrători pe aceeaşi parte, iar emisiunile de umor se bazează pe interpretarea – uneori genială, recunosc – a unor personaje mondene. Din păcate, capitolele atitudine, idei, asanare sunt cam slabe.“ 

Tot Şerban Huidu pune accentul pe faptul că emisiunea şi-a câştigat un loc binemeritat în televiziune şi este încrezător că sfârşitul nu este aproape, atâta timp cât vor avea sprijin: „«Cronica» este o emisiune de atitudine care se foloseşte de umor. Aşa că, încercăm să mergem mai departe în ciuda schimbărilor, plecărilor, şi venirilor. Toţi suntem uniţi în jurul aceloraşi idei care nu sunt diferite de cele cu care am început în aprilie 2000. Şi dacă suntem şi sprijiniţi, emisiunea care împlineşte 16 ani va merge mai departe.“

image

„Cronica Cârcotaşilor“ a fost, în mai multe rânduri, premiată pentru calitatea umorului, iar personajele create pentru emisiune au devenit personalităţi şi repere pentru cei aflaţi în faţa televizorului. În cei 16 ani, „Cronica“ a trecut şi prin perioade dificile, unii membrii au părăsit echipa, Şerban a trecut o bună bucată de vreme în spatele camerelor de filmat, iar, anul acesta, au rămas fără studio şi au fost nevoiţi să filmeze în stradă. Însă, pentru fanii show-ului, dar şi pentru cei care cârcotesc pe seama emisiunii, „Cronica“ merge mai departe, spre majorat.

   

Mai multe - TV

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite