Huidu, despre începuturile „Cronicii Cârcotaşilor“. „Cristian Burci căuta pe cineva să facă o emisiune de opinie, iar şoferul a zis: «Şefu', e unul bun la radio»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Taci, că l-a dat pe Huidu la televizor. E bine!“, aşa a început „Cronica Cârcotaşilor“, în urmă cu mai bine de 15 ani, când platoul era mic, dar destul de încâpător pentru un prezentator şi două Bebeluşe.

E important de precizat însă că înainte de „Cronica Cârcotaşilor“ de la Prima TV a fost „Cronica Cârcotaşului“ de la Radio 21. O emisiune de trei ore, difuzată sâmbăta, cu date luate „de pe net“, cum a descris-o Şerban Huidu. În realitate, Internetul prin '97 nici nu prea conta. Nu se întâmpla mare lucru pe net, aşa că Huidu îşi scria singur textele. 

„Cronica Cârcotaşilor“. Şerban Huidu: „Am învăţat din mers şi m-a ars ca o flacără“

„Povestea emisiunii începe în Radio 21, unde am lucrat începând din 1995. În vara lui 1997, şefii au venit la mine cu o propunere: să fac o emisiune de trei ore, de la 11.00 la 14.00, sâmbăta, cu date luate de pe net. Cum netul nu prea mergea în acele vremuri, în prima sâmbătă am scris eu intervenţile, a doua, la fel, a treia a mers netul, dar am scris tot eu. Aşa s-a născut emisia asta care s-a dorit de la început o asanare a societăţii şi s-a folosit de umor în căutarea unor idei despre viaţă şi societate“, a explicat Huidu. 

Dar tot ar mai fi ceva de spus. În 1997, director de programe la Radio 21 era Vadi Rus. În fiecare seară de luni, vocea lui se auzea la radio într-o emisiune ce avea şi o rubrică numită exact „Cronica Cârcotaşului“. „Mi-a plăcut atât de mult numele ăsta că i l-am dat noii emisiuni. Acesta este purul adevăr“, îşi aminteşte Şerban. 

image

Şerban Huidu, în 1999, la Radio 21 FOTO Arhivă Prima TV

Cu televiziunea a fost altă poveste. A ajuns dintr-o întâmplare cu un şofer. „În 2000, după trei ani de «Cronică» la radio, Cristian Burci căuta pe cineva să îi facă o emisiune de opinie. Atunci şoferul lui i-a spuns: «Şefu', da' e unul bun la radio». Ne-am văzut şi m-a aruncat în apă total nepregătit. Am învăţat din mers totul şi m-a ars ca o flacără“, spune Şerban.

„Cronica Cârcotaşilor“ a omorât un papagal

Primul „invitat“ al emisiunii a fost un papagal, cumpărat de Huidu şi de Simona Mazilescu, producătoarea de la acea vreme. A costat 300 de dolari şi a murit după primul sezon. „Din acele momente datează şi întâlnirea cu omul care are cea mai mare vechime în «Cronică»: sunetistul Sorin Grosu, cu care sunt împreună de 15 ani“, declară Huidu.

„Cronica Cârcotaşului“ pe care o ştim azi a început la Prima TV pe 14 aprilie 2000. Emisiunea avea 15 minute şi era difuzată în fiecare zi, de luni până vineri. Ulterior, „Cronica Cârcotaşilor“ a devenit un brand de televiziune, dar şi de radio, pe două dintre cele mai puternice staţii din România. „Aşa a început epopeea TV! «Cronica» a continuat în aceeaşi formă la Radio 21 până la începutul lui 2000 când s-a transformat în matinal“, conchide Huidu. 

„Cronica Cârcotaşilor“, o emisiune care se foloseşte de umor pentru a expune opinii

În toamna anului 2000, la radio a venit Mihai Găinuşă, care avea la Radio Delta două emisiuni, „Colivia cu studenţi“ şi „Mosh Buburucea Show“. „Ne-am văzut, i-am propus să vină la Radio 21, a acceptat. Am făcut un pilot, dar şefii nu au fost de acord să schimb formatul emisiunii. Totuşi l-am adus dimineaţa în emisiune, mai întâi la ştiri, apoi l-am impus ca partener. Restul e deja istorie contemporană“, a povestit Huidu.

„În anul 2000, am început «Cronica» gândindu-mă că la televiziunile existente la acea vreme nu exista nicio emisiune de opinie. Ne folosim de umor pentru aceste opinii, lucru pe care, nici azi, nu-l fac mulţi. S-a demonstrat în ani de zile că tot ce am spus noi, în nenumărate rânduri, s-a adeverit: de la acuzările asupra lui Vanghelie până la impozitarea maneliştilor“, spune Şerban Huidu, creatorul şi prima „voce“ a „Cronicii Cârcotaşilor“. 

image

Bebeluşele au fost parte intergrantă încă din prima ediţie, lor alăturându-li-se, nu mult timp după debut, Puştiu’. „Eu eram cameraman la «Cronică» şi, la una dintre emisiuni, am avut un comentariu despre un material, fără să ţin cont că mă auzeam. Acela a fost momentul în care Şerban mi-a dat «voce». M-am simţit foarte mândru când am primit lavalieră“, spune Marian Cătălin.

„Cronica Cârcotaşilor“ a fost, în mai multe rânduri, premiată pentru calitatea umorului, iar personajele create pentru emisiune au devenit personalităţi şi repere pentru cei aflaţi în faţa televizorului. Pentru aceşti fani, dar şi pentru cei care cârcotesc pe seama emisiunii, „Cronica“ merge mai departe, spre majorat.

image

Puştiu', alături de Bebeluşa Raluca FOTO Arhiva Prima TV

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite