Scena din serialul Netflix, „Problema celor 3 corpuri”, care a stârnit dezbateri despre istoria Chinei și politica SUA

0
Publicat:

Noul serial Netflix „Problema celor 3 corpuri” nu este cu adevărat despre Revoluția Culturală din China sau despre războaiele culturale din SUA. Epopeea științifico-fantastică, adaptată după romanul premiat al lui Liu Cixin, este mai preocupată de marile întrebări teoretice, cum ar fi modul în care umanitatea ar putea răspunde unei invazii extraterestre iminente.

Problema celor 3 corpuri („3 Body Problem”) FOTO Captură Youtube
Problema celor 3 corpuri („3 Body Problem”) FOTO Captură Youtube

Dar acest lucru nu i-a împiedicat pe spectatori să facă paralele între perioada brutală a istoriei Chinei, descrisă la începutul serialului și politica americană de astăzi, notează CNN.

„Problema celor 3 corpuri”, produs de creatorii „Game of Thrones”: David Benioff și D.B. Weiss, împreună cu Alexander Woo, începe cu o scenă îngrozitoare, plasată în China lui Mao Zedong în 1966. Un profesor de fizică, acuzat că predă concepte contrarevoluționare, este adus pe scenă în fața unei gloate furioase și bătut până la moarte.

Astfel de incidente, în care „dușmanii de clasă” au fost umiliți și torturați în mod public, au fost evenimente obișnuite pe tot parcursul Revoluției Culturale, care a durat un deceniu. Astfel, s-a încercat reducerea la tăcere a opoziției lui Mao, până la moartea sa, în 1976.

Primul sezon al serialului, ale cărui opt episoade au ajuns pe Netflix pe 21 martie, a debutat pe locul nr. 2, cu primele 10 episoade. Ulterior, a urcat pe primul loc. Deși noile sezoanele nu au fost confirmate încă, producătorii ar avea în plan ca povestea să se desfășoare pe parcursul a patru sezoane.

Scena care a stârnit cele mai puternice reacții

În ciuda amplorii pe care a luat-o serialul spectacolului, prima scenă pare să fi stârnit cele mai puternice reacții. Pe măsură ce publicul din SUA a văzut-o ca fiind extrem de încărcată, aceasta a stârnit, de asemenea, controverse și dezbateri în China.

Am urmărit doar scena de deschidere a serialului „3 Body Problem” de pe Netflix, care prezintă un linșaj din timpul Revoluției Culturale chineze, și este înfricoșător de asemănător cu direcția în care ne îndreptăm cu conștientizarea socială: fără libertate de exprimare sau gândire, să te supui liniei partidului sau să fii eliminat, nici măcar să nu te gândești la o contrarevoluție”, a scris un utilizator pe X.

Scena Revoluției Culturale demonstrează ce se întâmplă. Învață istorie sau fii condamnat”, a fost de părere o altă persoană, pe aceeași rețea socială.

Dar în timp ce unii conservatori au anunțat scena ca o metaforă a presupusului autoritarism de stânga, unii liberali și progresiști au ajuns la o concluzie complet diferită.

Pentru a înțelege ce face dreapta, vă sugerez să urmăriți deschiderea seriei Netflix, 3 Body Problem”, a răspuns un utilizator la o postare conservatoare pe X: „Scena Revoluției Culturale demonstrează ceea ce se întâmplă. Interzicerea cărților în școli și biblioteci care nu sunt conforme cu modul lor de gândire. Atunci strigă „Libertate”.

Deși povestea are rădăcinile într-un moment foarte real din istoria chineză, Revoluția Culturală este doar catalizatorul pierderii credinței unui personaj în umanitate. Dezgustată și deziluzionată, ea ia o decizie care pune întreaga planetă în pericol.

„Problema 3 Corpului” trece rapid de la Revoluția Culturală la efectele de undă ale acelei decizii periculoase, ridicând întrebări profunde precum: Cum răspundem în fața unei amenințări existențiale? Ce rol va juca tehnologia? Și cât de puternică este hotărârea noastră de a supraviețui?

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite