Premiera săptămânii: „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass“, cu un DiCaprio încrâncenat să-şi primească în sfârşit statueta Oscar FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass“ are astăzi premiera în cinematografele din România, Leonardo DiCaprio ţintind o statuetă la gala premiilor Oscar 2016 cu noul său rol.

„The Revenant“ este un film regizat de Alejandro G. Iñárritu, bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass, membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este prins de un urs grizzly şi sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi echipamentul şi fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit. Din distribuţie fac parte Leonardo DiCaprio (Hugh Glass), om Hardy, Will Poulter şi Domhnall Gleeson.

Cu siguranţă, Leonardo DiCaprio, care a fost distribuit în rolul principal, a avut parte de cea mai intensă experienţă. Suferinţele lui DiCaprio în numele artei se pot rezuma astfel: a fost târât, cu faţa în jos, pe o câmpie îngheţată în timpul unei scene de luptă, s-a aruncat în râuri îngheţate şi a fost nevoit să mănânce ficat crud de bizon. Declaraţiile lui DiCaprio despre încercările prin care a trecut la filmări le puteţi găsi aici

„The Revenant“ a mai primit 12 nominalizări la premiile Oscar 2016, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun actor (Leonardo DiCaprio) Cel mai bun regizor (Alejandro González Iñárritu) şi Cel mai bun actor în rol secundar (Tom Hardy). Lista completă a nominalizărilor la Oscar 2016 poate fi consultată aici

Leonardo DiCaprio a trecut prin iad pentru a-l portretiza pe vânătorul Hugh Glass, dar a fost atât de dură şi povestea reală, pe care se bazează filmul? Puteţi citi povestea reală a personajului aici.

Ştefan Dobroiu, critic la cinemagia.ro, spune despre „The Revenant“ că este „un simplu western filmat impresionant de Emmanuel Lubezki şi că excesele à la Terrence Malick nu fac decât să îi adauge câteva zeci de minute inutile“, specificând faptul că pelicula a ajuns deja pe locul 125 în topul IMDb al celor mai bune filme din toate timpurile. Dobroiu punctează un aspect important: „Sunt mari şanse ca «The Revenant» să impresioneze mai mult în America de Nord decât în Europa, un continent mai familiarizat cu filmul de artă şi mai puţin dispus să «pice pe spate» în faţa unui Leonardo DiCaprio în plină formă. Din nefericire pentru «The Revenant» (şi pentru spectatori), Alejandro G. Iñárritu ni-l arată mai puţin pe Hugh Glass şi mai mult pe Dicaprio încrâncenat să-şi primească în sfârşit statueta“.

image

FOTO cinemagia.ro

În jurul lui Hugh Glass circulă legenda potrivit căreia povestea lui a fost cu mult „înfrumuseţată“ de-a lungul anilor, aspect punctat foarte bine în traducerea în limba română a titlului. În ceea ce priveşte faimoasa scenă în care DiCaprio este sfâşiat de un urs, şi care a dat naştere mai multor discuţii, Dobroiu spune: „Ursul? Încleştarea dintre Glass şi ursul grizzly are câteva momente neverosimile care îi ştirbesc din intensitate, subliniind încă o dată intenţiile echipei de filmare, acelea de a-şi doborî pur şi simplu spectatorul“. 

image

FOTO cinemagia.ro

Pe de altă partea, „The Revenant“ punctează foarte bine la capitolul tehnică de filmare, acolo unde camera de luat vederi a fost transformată „într-un martor al tribulaţiilor lui Glass, profitând artistic de ceea ce în alte filme ar putea părea greşeli: stropi, aburi, zdruncinături, toate vor să tragă spectatorul în poveste şi să-l ţină captiv în peisajul supradimensionat ce devine fundalul perfect pentru îndârjirea şi perseverenţa eroului“, arată Dobroiu.

image

FOTO cinemagia.ro

Dobroiu mai scrie că povestea eroului principal este contrabalansată de o alta, a unui şef de trib, dar care nu aduce nimic nou despre încercata relaţie dintre invadatorii americani şi băştinaşi, ci doar să se asigure într-un fel cât mai multe statuete la gala premiile Oscar 2016. La finalul recenziei, Dobroiu se întreabă: „Punem pariu că DiCaprio o să plângă ca o fetiţă atunci când o să-şi primească statueta?“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite