Premiera săptămânii: „Dallas Buyers Club“, filmul înălţător în care oamenii cotaţi cu cele mai mici şanse luptă împotriva destinului copleşitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drama despre HIV „Dallas Buyers Club“, aplaudată de cinefili, apreciată de critici şi care le-a adus actorilor Matthew McConaughey şi Jared Leto primul lor Oscar pentru interpretare, are astăzi premiera pe marile ecrane din România.

Filmul, nominalizat la premiile Academiei Americane de Film şi pentru care actorii Matthew McConaughey şi Jared Leto au fost recompensaţi cu primul lor Oscar pentru interepretare, se bazează pe adevărata poveste a lui Roon Woodroof, un texan diagnosticat cu HIV. 

În Dallas-ul anilor ’85, fiul Texasului (Matthew McConaughey), electrician şi un mare pasionat de rodeo, este diagnosticat cu SIDA şi i se spune că viaţa lui se va sfârşi peste doar 30 de zile. „Nu sunt un poponar“, este prima lui replica la aflarea veştii, refuzând să accepe că şi heterosexualii pot fi afectaţi de acest virus. 

image

Matthew McConaughey, în rolul lui Ron Woodroof FOTO Ascot Elite

Ajunge rapid să fie îndepărtat de prietenii lui homofobi, concediat de la locul de muncă, ba chiar evacuat. Personajul lui McConaughey are un stil alarmant de nesănătos, căci atunci când nu este beat sau nu îşi întrerupe partidele de sex pentru a consuma cocaină, îşi distruge corpul firav în spatele unui taur. 

Când realizează că trebuie să-şi înfrunte boala, singura lui speranţă stă într-un studiu clinic, în care pacienţilor le este administrat un nou medicament menit să prelungească viaţa bolnavilor de SIDA. Pentru că nu reuşeşte să se înscrie în studiu, Ron mituieşte un angajat al spitalului pentru a obţine medicamentul, dar imediat ce începe să-l ia, starea lui se deteriorează vizibil. 

image

Matthew McConaughey, alături de Jennifer Garner, în „Dallas Buyers Club“ FOTO Ascot Elite

Două personaje îşi fac loc în viaţa lui şi îi influenţează destinul: doctoral Eve Saks (Jennifer Garner) şi transsexualul seropozitiv dependent de droguri Rayon (Jared Leto).

Woodroof este un nenorocit enervant, cu un simţ dubios al umorului. Este genul de om pe care uşor ajungi să îl urăşti, însă de data asta nu te poţi abţine să nu-l iubeşti   Matthew McConaughey, actor

Pe măsură ce starea lui se agravează, Ron merge la un spital mexican pentru a face rost de medicamente, dar doctorul Vass, a cărui licenţă medicală americană a fost revocată, îi spune texanului că acel medicament este „otravă pură“ şi „ucide fiecare celulă vie care intră în contact cu el“. În schimb, îi prescrie zalcitabină şi peptida T, medicamente ce nu sunt aprobate în SUA. 

Trei luni mai târziu, spectatorul descoperă un Ron a cărui stare de sănătate şi condiţie fizică sunt vizibil îmbunătăţite. Acesta începe să aducă ilegal în America tratamentul alternativ, făcând-o pe Eve să realizeze că studiul medical face rău pacienţilor şi găsind în Rayon un aliat, alături de care pune bazele unui club, ai cărui membri, persoane seropozitive, plătesc cotizaţii lunare pentru a avea acces la medicamente. 

   

   

Şi dacă la început, Ron este ostil faţă de Rayon, folosindu-se de acesta pentru a atrage clienţi, iar unicul lui scop este de a face bani, treptat lucrurile iau o întorsătură previzibilă, dar fericită. 

Pe măsură ce timpul trece, Rayon îi devine cel mai bun prieten, iar compasiunea faţă de homosexuali, lesbiene şi transsexuali îi stabileşte o nouă prioritate – de a furniza suficiente medicamente pentru a-i salva, banii trecând în plan secund. 

Cu o lună înainte ca adevăratul Woodroof să moară, în septembrie 1992, scenaristul Craig Borten l-a intervievat şi a primit consimţământul de a-i citi jurnalele personale pentru a putea scrie un scenariu. Borten, însă, a scris zece scenarii diferite pentru ceea ce credea că va fi un film exceptional şi a încercat să atragă interesul cineaştilor încă de la mijlocul anilor 1990, dar nu a avut sprijinul financiar necesar. 

   

image

Jared Leto, în rolul transsexualului seropozitiv Rayon FOTO Ascot Elite

20 de ani de încercări 

Însuşi Jared Leto a recunoscut, pentru „The Hollywood Reporter“, că în urmă cu 15 ani a primit scenariul, dar nu l-a citit. După mai bine de 20 de ani de încercări, filmul a ajuns pe marile ecrane şi a excelat din multe puncte de vedere: a avut încasări de peste 30 de milioane de dolari, deşi bugetul a fost de cinci milioane de dolari, a câştigat Oscarul la categoria Cel mai bun machiaj, unde filmul a alocat doar 250 de dolari, a fost nominalizat la Premiile Academiei Americane la categoria Cel mai bun film, iar actorii Jared Leto şi Matthew McConaughey au fost îndelung apreciaţi pentru interpretările îndrăzneţe şi au primit fiecare primul Oscar din cariera lor. Mai mult, au fost critici care au considerat dezamăgitor faptul că regizorul francez  Jean-Marc Vallée nu a primit şi el o nominalizare la prestigioasele premii. 

Filmul a fost aplaudat de critici, mai ales datorită jocului actoricesc al celor doi premianţi, căci ambii au trecut prin transformări uluitoare, fiind nevoiţi să slăbească foarte mult. În ceea ce priveşte rolurile fiecare a avut propriile metode de a pune stăpânire pe personaj: dacă McConaughey s-a cufundat în trecutul lui Woodroof, întâlnindu-se cu familia sa şi studiindu-i jurnalele, Leto a cochetat cu regizorul Jean-Marc Vallée în timp ce era îmbrăcat în haine femeieşti. 

image

Ron Woodroof, îmbrăţişându-l pe Rayon, în una dintre cele mai emoţionante scene FOTO Ascot Elite

„În această seară l-am întâlnit pe Rayon“

Leto a fost atât de absorbit de rol, încât a rămas în pielea personajului timp de 25 de zile, cât au durat filmările, s-a epilat complet şi a slăbit aproape 14 kilograme.

„Avea o perucă, o rochie şi ruj pe buze“, a mărturisit regizorul, pentru „New York Times“, despre cum a decurs castingul cu Jared Leto. „Am crezut că va renunţa la ele şi va fi din nou Jared, dar nu a făcut acest lucru. După 20 de minute, discuţia s-a încheiat şi el era încă în personaj“, a mai adăugat Vallée. Acesta i-a sunat pe producători şi le-a spus: „În această seară l-am întâlnit pe Rayon“.

Jared Leto surprinde intensitatea dulce şi umorul aproape sfânt al unei creaturi pline de farmec şi de durere   Richard Corliss, critic de film la „Time“

„Înainte de a accepta un rol trebuie să simt în inima, mintea şi instinctul meu că este corect. Trebuie să fiu emoţionat şi provocat. Singura teamă pe care am avut-o cu privire la acest rol a venit din faptul că mi-am dorit prea mult să fac o treabă bună“, a declarat la rândul lui actorul, pentru freesnobe.com.

Woodroof, „cavaler al unei cauze nobile“

 

Pe de altă parte, McConaughey a dat jos aproape 21 de kilograme şi a recunoscut într-un interviu, citat de cinemagia.ro, că personajul lui este „un nenorocit enervant, cu un simţ dubios al umorului. Este genul de om pe care uşor ajungi să îl urăşti, însă de data asta nu te poţi abţine să nu-l iubeşti. Atunci când oamenii sunt atât de sinceri cu ei înşişi, îţi dai seama „Aşa este el şi atat”, şi ajungi să îţi fie drag. Modul în care am abordat rolul său a fost să nu uit, în primul rând, că Ron a fost un afacerist, omul care, în primul rând, vrea să-şi câştige traiul. Mai târziu a devenit un cavaler al unei cauze nobile, însă aproape fără a-şi da seama. Prin eforturile sale a salvat atâţia oameni, şi indiferent dacă a făcut-o pentru binele întregii lumi sau pentru a câşiga un ban, nu mai contează“.

   

image

Matthew McConaughey a câştigat Oscarul pentru interpretarea lui Ron Woodroof FOTO Ascot Elite

   

„Este o interpretare îndrăzneaţă, drastică şi cu totul convingătoare a unui luptător damnat întruchipat de un actor care a trecut de la statutul de Romeo al comediilor romantice din ultimul deceniu la cel de artist al momentului“, este de părere criticul Richard Corliss, de la revista „Time“. 

Cât despre Leto, Corliss consideră că surprinde intensitatea dulce şi umorul aproape sfânt al unei creaturi pline de farmec şi de durere. 

McConaughey, „Un Gary Cooper al crizei sexuale“

„Ce este frapant la acest film este lipsa limitării. Ron călătoreşte în Mexic, Olanda, Israel şi Japonia şi descoperă că oamenii din acele locuri ştiu lucruri pe care americanii nu le ştiu. Au ceva să-l înveţe şi Ron învaţă – şi îi învaţă şi pe ceilalţi. Ca un Gary Cooper în era crizei sexuale, McConaughey îmbracă cele mai potrivite haine“, notează criticul Peter Bradshaw, de la „The Guardian“.

image

Jared Leto a fost recompensat cu Oscar pentru rolul lui Rayon FOTO Ascot Elite

Acesta consideră că actorul a oferit o interpretare de zile mari, una în care pierderea în greutate este unul dintre cele mai neinteresante aspecte. „Cu ochelari de soare aviator şi mustaţă, el este noua versiune a bărbatului Malboro bolnav de cancer“, mai adaugă Bradshaw. 

Chiar dacă Rayon este complet devastat, din punct de vedere fizic, din cauza bolii şi a abuzului de droguri, are în acelaşi timp momentele de divă. Cu peruca ei, rujul şi pomeţii coloraţi arată ca o regină glamour care tocmai părăseşte platoul de filmare al unuia dintre filmele lui Andy Warhol   Geoffrey Macnab, critic de film la „Independent“

„Ce face filmul atât de special este sfidarea şi umorul scabros. Personajele principale pur şi simplu nu-şi pot accepta rolul de victime, Ron cel mai puţin. Leto este o revelaţie în rolul lui Rayon, un personaj creat dintr-un amestec ciudat de contradicţii: încrezător în sine şi totuşi foarte vulnerabil, plin de bun simţ şi totuşi autodistructiv. Chiar dacă Rayon este complet devastat din punct de vedere fizic din cauza bolii şi a abuzului de droguri, are în acelaşi timp momentele de divă. Cu peruca ei, rujul şi pomeţii coloraţi arată ca o regină glamour care tocmai părăseşte platoul de filmare al unuia dintre filmele lui Andy Warhol“, scrie şi Geoffrey Macnab, de la „Independent“.

„Un film contradictoriu, care este înălţător în ciuda faptului că este legat de HIV şi moarte. Este imposibil să treci cu vederea faptul că tratează boala şi moartea iminentă. În acelaşi timp, este înălţător să priveşti în cel mai frumos mod posibil cum oamenii cotaţi cu cele mai mici şanse luptă împotriva destinului copleşitor“, notează Macnab. 

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite