OSCAR 2014 Cel mai bun actor, Matthew McConaughey: de la tipul „cald şi fermecător“ din comedii romantice, la texanul „cruciat“ premiat cu Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Matthew McConaughey a fost trecut cu vedere mai bine de un deceniu din cauza rolurilor „siropoase“ care ajunseseră să-l definească. „În regulă. În regulă. În regulă/ All right. All right. All right“, dar industria i-a recompensat talentul cu un premiu Oscar pentru rolul din drama despre SIDA „Dallas Buyers Club“.

Şi-a sărutat soţia, l-a îmbrăţişat pe Jared Leto, colegul de platou, şi a urcat pe scenă pentru a primi primul Oscar din cariera sa, pentru interpretarea din drama „Dallas Buyers Club“. Matthew McConaughey. 

Toate celelalte interpretări au fost impecabile. Nu am văzut nici măcar o notă falsă“, şi-a început artistul discursul. Acesta a mărturisit că are nevoie de trei lucruri pentru a putea supravieţui: Dumnezeu, familia şi cineva pe care să-l vadă ca pe un erou.

Dumnezeu, familia şi eroul

„Sunt trei lucruri de care am nevoie în fiecare zi. Cineva care să aibă grijă de mine, cineva de care să am grijă şi cineva care să-mi fie erou. În primul rând vreau să-i mulţumesc lui Dumnezeu, El este cel care are grijă de mine. Mi-a oferit atâtea oportunităţi pe care singur nu le-aş fi descoperit. 

Familiei mele, ea este cea de care am grijă. Îi mulţumesc tatălui meu care ştiu că este acolo sus şi probabil dansează în chiloţi. El m-a învăţat să fiu bărbat. Mamei mele care ne-a cerut mie şi fraţilor mei să ne respectăm. Aşa am ajuns să îi respectăm pe ceilalţi. Soţiei mele şi celor trei copiii ai mei. Voi sunteţi cei patru oameni din viaţa mea pe care vreau să-i fac cei mai mândri“, le-a mulţumit actorul cu zâmbetul pe buze. 

„Şi mai vreau să-i mulţumesc eroului meu. Când aveam 15 ani, o persoană foarte importantă din viaţa mea m-a întrebat «Cine este eroul tău?» Atunci, i-am spus, «Nu vreau să mă gândesc la asta. Dă-mi câteva săptămâni». Persoana s-a întors după ceva timp şi m-a întrebat din nou «Cine este eroul tău?»,  «Ştii, chiar m-am gândit şi cred că sunt eu peste zece ani ». Am împlinit 25 de ani. Aceeaşi persoană vine la mine şi mă întreabă, «Deci eşti propriul tău erou?». Şi i-am răspuns, «Nici pe departe». M-a întrebat de ce şi i-am spus că eroul meu sunt eu la 35 de ani. În fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare lună, în fiecare an, eroul meu este mereu la zece ani depărtare. Ştiu că nu voi fi niciodată propriul meu erou, dar eu mă simt bine pentru că asta înseamnă că mereu voi avea un erou de urmărit“, a mai spus McConaughey în unul dintre cele mai emoţionante şi frumoase discursuri. 

   

   

Aşa cum ne-a obişnuit, actorul şi-a încheiat discursul cu celebra replică „În regulă. În regulă. În regulă/ All right. All right. All right“, acestea fiind primele lui cuvinte din filmul de debut „Dazed and Confused“, din urmă cu 20 de ani. 

   

După ce a ales filmele mainstream în favoarea celor independente sau a celor de dragoste, cariera lui Matthew McConaughey a luat o turnură favorabilă prin care actorul, în vârstă de 44 de ani, a primit o largă recunoaştere. Interpretarea sa din filmul „Dallas Buyers Club“ în rolul personajului Ron Woodroof, un homofob texan devenit „cruciat“ al celor diagnosticaţi cu SIDA, i-a adus nenumărate distincţii, printre care Globul de Aur şi Premiul SAG, iar acum efortul de a se trasforma în Woodroof i-a fost răsplătit cu statueta de aur a Academiei Americane de Film. 

Acesta este doar unul dintre personajele complicate pe care McConaughey a îndrăznit să le portretizeze, după ce a mai jucat rolul unui drifter în „Mud“, un stripper în „Magic Mike“ şi asasinul singuratic din „Killer Joe“. Pe lângă aceste roluri, acum, actorul şi-a descoperit potenţialul şi în roluri dedicate micului ecran, în calitatea poliţistului care se confruntă cu demoni personali în serialul „True Detective“. 

McConaughey, „un tip cald, fermecător“

Dar talentul recunoscut al actorului vine după ce timp de un deceniu rolurile pe care le-a abordat nu au fost luate în serios. Cele mai notabile roluri ale sale, până a ieşi la rampă în acest an, au fost în comedii romantice de tipul „The Wedding Planner“ sau „How to Lose a Guy in 10 Days“. „Pentru filmul «How to Lose a Guy in 10 Days» aveam nevoie de un tip sexy, cald, fermecător, inteligent, dar câţi aş fi putut să găsesc. El este un adevărat gentleman al zonei de sud“, spune Christine Peters, regizoarea filmului, despre McConaughey. 

Matthew McConaughey

În ciuda faptului că nu a avut parte de roluri mai puţin favorabile, Matthew McConaughey declara că a avut o perioadă în care s-a gândit să păşească dincolo de lumina reflectoarelor şi să ia o pauză de câţiva ani. „Le-am spus soţiei şi agentului meu că vreau să mă opresc pentru o perioadă. Vreau să stau în umbră. Am trecut de vârsta de 40 de ani, o perioadă bună pentru un bărbat. Mi-am construit o familie. Vreau să am timp să râd, să iubesc şi să mă bucur de aceste aventuri“, declara actorul pentru „Variety“. 

Matthew McConaughey FOTO Reuters 

Mai mereu, Matthew îi mulţumeşte soţiei sale, modelul brazilian Camila Alves McConaughey, pentru susţinerea pe care i-o arată. Cei doi, care s-au întâlnit în 2006, au împreună trei copii. „Suntem o echipă. Ştiu că nu este uşor nici pentru ea, chiar dacă face totul cu aplomb“, mai spunea Matthew. 

Ieşirea şi intrarea în scenă 

Aşa cum a promis, pentru o perioadă, actorul a ieşit din lumina reflectoarelor, iar această decizie a fost de bun augur pentru viitorul său din moment ce a intrat în vizorul unor regizori precum  William Friedkin („Exorcistul“) sau Steven Soderbergh („Ocean’s Eleven“, „Che“, „Behind the Candelabra“), oameni pentru care actorul nu conta cu adevărat cu ani de zile în urmă. 

image

Matthew McConaughey şi adevăratul Ron Woodroof, personajul portretizat de actor în „Dallas Buyers Club“ FOTO Time

De altfel,  Friedkin a fost cel care l-a convins pe Matthew să joace în „Killer Joe“, povestea unui criminal brutal care se îndrăgosteşte de sora celui care îl angajează. „Am vrut să fac un duş rece după ce am citit scenariul. Apoi o femeie alături de care lucram mi-a spus cât de amuzant este filmul. Am recitit scenariul şi mi-am dat seama de potenţialul filmului“, a spus el. Chiar dacă a acceptat un rol mai puţin obişnuit, McConaughey nu s-a dezis de la pasiunea sa pentru filme romantice. „Îmi place să privesc o poveste de dragoste ciudată. Am plâns atunci când King Kong a fost luat de lângă Jessica Lange. Îmi spuneam «Or să reuşească, omule»“, mai povestea actorul pentru „Variety“. 

Am mâncat bine, în cantităţi mici. 140 de grame de peşte, de două ori pe zi. O ceaşcă de legume, de două ori pe zi. Ăsta a fost secretul timp de patru luni   Matthew McConaughey, actor

Proiectul de vis al lui McConaughey a venit imediat după ce drepturile de autor asupra scenariului filmului „Dallas Buyers Club“ i-a revenit producătoarei Robbie Brenner care a încercat să transpună filmul pe marele ecran încă din 2001, cu nume precum Brad Pitt sau Woody Harrelson printre cei nominalizaţi spre a lua rolul principal. „Mi-am spus «El este Ron Woodroof». Poate că a ales o cale mai uşoară la un moment dat, dar cred că în spatele ochilor lui zace ceva profund, iar el este incredibil de carismatic şi simpatic. Şi, desigur, este texan“, a apreciat producătoarea Robbie Brenner. 

140 de grame de peşte pe zi pentru a deveni Ron Woodroof

Rolul care i-a adus Oscarul în acest an a pretins din partea actorului o transformare fizică greu de îndurat pentru alţii prin care a trebuit să slăbească 18 kilograme. Deşi fanii şi echipa de producţie se îngrijora pentru starea sa de sănătate, McConaughey spune că a slăbit treptat cu ajutorul unei diete echilibrate. „Am mâncat bine, în cantităţi mici. 140 de grame de peşte, de două ori pe zi. O ceaşcă de legume, de două ori pe zi. Ăsta a fost secretul timp de patru luni“, a mărturisit actorul. Pe lângă o dietă strictă, McConaughey s-a cufundat în trecutul lui Woodroof, întâlnindu-se cu familia lui şi studiindu-i jurnalele, care i-au fost puse la dispoziţie de sora şi de fiica fostului „cruciat“ texan. „Asta a fost arma mea secretă, am avut o altă perspectivă asupra minţii sale“, a mai spus el. 

image

Matthew McConaughey, în rolul lui Ron Woodroof din filmul „Dallas Buyers Club“ FOTO Ascot Elite

Cu toate acestea, pierderea în greutate a produs o undă de şoc în rândul celor care îl cunoaşteau. În timp ce se pregătea pentru „Dallas Buyers Club“, actorul a mai avut de filmat şi câteva scene pentru filmul lui Martin Scorsese, „Lupul de pe Wall Street“, în rolul lui Mark Hanna, mentorul brokerului Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio). „Atunci când ajunsesem să filmez pierdusem deja 11 kilograme. «Opreşte-te, am nevoie să te opreşti», îmi spunea Martin“, îşi aduce aminte McConaughey. 

„M-a făcut să mă cutremur“

Brenner îşi aduce aminte, la rândul ei, de prima zi în care l-a văzut pe McConaughey pe platourile de filmare, după o perioadă în care cei doi nu se mai văzuseră. „M-am speriat atunci când l-am văzut. Nu am crezut că e Matthew. Şi nu era doar din cauza pierderii în greutate. Transformarea fizică şi aspectul erau cele care l-au făcut să devină cu adevărat Ron. M-a făcut să mă cutremur“, a mai spus producătoarea. 

image

Matthew McConaughey, în filmul „The Lincoln Lawyer“ FOTO Studio / Produzent

Născut în Texas, McConaughey a fost crescut în sânul unei familii a clasei de mijloc, alături de alţi doi fraţi. Nu şi-a dorit niciodată să devină actor, ci avocat, profesie pe care avea să o „exerseze“ în filmele „A Time to Kill“, „Amistad“ şi „The Lincoln Lawyer“. După ce a descoperit cartea „The Greatest Salesman in the World“ a realizat că vrea să-şi dedice viaţa poveştilor, astfel că a mers la şcoala de film, apoi la Universitatea din Texas, în încercarea de a deveni regior. Însă a avut parte de mai multe roluri. Peste noapte, după ce l-a cunoscut pe regizorul Joel Schumacher, a devenit vedetă pentru partitura din „A Time to Kill“, film din distribuţia căreia mai făceau parte Sandra Bullock şi Kevin Spacey. 

În prezent, McConaughey a mai semnat pentru câteva roluri însemnate. Acesta va juca rolul unui om care vrea să se sinucidă însă găseşte adevărata cale în viaţă, în filmul „Sea of Trees“ şi va mai apărea în filmul SF, „Interstellar“, regizat de Christopher Nolan. 

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite