FOTO Cele şapte feţe ale lui Jared Leto şi transformările lui uluitoare: de la asasinul lui John Lennon la transsexualul seropozitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jared Leto a fost recompensat cu premiul Oscar la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul transsexualului seropozitiv din drama „Dallas Buyers Club“, dar acesta nu a fost singurul său rol memorabil.

Pe Jared Leto nu-l poţi numi simplu „actor“, pentru că acest lucru ar însemna să-i diminuezi meritele ca regizor, producător, cântăreţ şi compozitor. 

În ultimul an, Leto a câştigat premiul Gotham Independent Film pentru regia documentarului „Artifact“ şi premiul MTV Video Music la categoria Cel mai bun videoclip rock, pentru trupa sa Thirty Seconds to Mars, care va concerta pentru prima dată în România, pe 5 iulie. 

Artistul consideră că pasiunile diferite sunt forţe complementare: „Doar pentru că îţi place apusul, nu înseamnă că nu te poţi bucura de răsărit“, a declarat Leto pentru mvff.com. 

Pe Jared Leto îl putem descrie cel mai bine ca fiind un „actor cameleon“, căci rolurile sale au fost de fiecare dată extreme, fie că a fost un asasin gras, un drogat sau un transsexual seropozitiv, Leto a trecut prin transformări uluitoare şi, în final, a oferit interpretări pe măsură. 

Însă, rolul lui Rayon, un transsexual cu HIV, i-a adus numeroase premii, printre care un Glob de Aur, trofeul Screen Actors Guild şi prestigioasa statuetă Oscar. Revista „Rolling Stone“ a întocmit o listă cu cele mai importante roluri din cariera de peste 20 de ani a lui Jared Leto

„Prefontaine“ (1997)

image

Jared Leto, în filmul „Prefontaine“ FOTO rollingstone.com/ Buena Vista Pictures/Courtesy Everett Collection

În primul său rol important, după ce l-a jucat pe băiatul rău Jordan Catalano, din serialul „My So-Called Life“, Leto s-a transformat în alergătorul olimpic Steve Prefontaine, completându-şi înfăţişarea cu părul blond şi o mustaţă tipică anilor ’70. Filmul spune povestea lui Steve Prefontaine, alergătorul din Oregon, considerat o mare speranţă a sportului american, care moare la vârsta de 24 de ani. Din cele 27 de filme în care a jucat, aproximativ o treime din personajele interpretate de Leto mor, iar restul au un sfârşit la fel de hidos. 

„Sala de lupte/ Fight Club“ (1999)

image

Jared Leto, în filmul „Fight Club“ FOTO rollingstone.com/ 20th Century Fox Film Corp./courtesy Everett Collection

„M-am simţit ca şi cum distrugeam ceva frumos“. Aceasta a fost motivaţia personajului Angel Face, ale cărui trăsături frumoase au fost pulverizate în timpul unei încăierări violente cu insomniacul Edward Norton. Bătaia sălbatică a lăsat în urmă un chip deformat, un Leto fără dinţi, zbătându-se într-o baltă de sânge pe podeaua unui subsol. 

„Requiem pentru un vis/ Requiem for a Dream“ (2000)

image

Jared Leto, în drama psihologică „Requiem for a Dream“ FOTO rollingstone.com/ Artisan Entertainment/courtesy Everett Collection

La prima vedere, în drama psihologică semnată de Darren Aronofsky, Leto arată precum Leto. Până când dependenţa de droguri a personajului, Harry, se agravează atât de mult încât, în cele din urmă, este nevoit să-şi amputeze braţul. După ce a jucat în filme precum „Switchback“ şi „Urban Legend“ şi a avut roluri mărunte în „The Thin Red Line“ şi „American Psycho“, „Requiem“ a fost unul dintre primele sale roluri care i-a făcut pe critici să-i recunoască talentul.

„Camera de refugiu/ Panic Room“ (2002)

image

Jared Leto, în filmul „Panic Room“ FOTO rollingstone.com/ Columbia/ The kobal Collection/ Morton, Merrick 

Într-unul dintre cele mai obişnuite roluri ale sale, Leto îl întruchipează pe Junior, un tâlhar a cărui faţă este arsă în momentul în care încearcă să-şi ademenească victimele, interpretate de Jodie Foster şi Kristen Stewart, care sunt ascunse într-o cameră pentru situaţii de urgenţă. Ca şi cum desfigurarea cu o minge de foc nu ar fi fost de ajuns, la sfârşit, personajul lui este împuşcat în cap de către unul din tovarăşii săi. 

„Capitolul 27/ Chapter 27“

image

Jared Leto, în filmul „Chapter 27“ FOTO rollingstone.com/ Peace Arch entertainment

După acest rol, Leto a suferi de gută, boală provocată de depunerea sărurilor acidului uric în regiunea unor articulaţii, care se manifestă prin umflături ale articulaţiilor, însoţite de dureri violente. Această boală a apărut după ce s-a îngrăşat aproape 31 de kilograme pentru a-i da viaţă personajului Mark David Chapman, fanul cu probleme psihice care l-a ucis pe John Lennon.

Pentru a se îngrăşa cât mai repede, Leto a fost nevoit să mănânce îngheţată amestecată cu sos de soia şi ulei de măsline. Într-o anumită măsură, însă, efortul a fost în zadar, căci, pe fondul controverselor, filmul a avut încasări foarte mici, 56.215 dolari la box-officeul american. 

„Domnul Nimeni/ Mr. Nobody“ (2009)

image

Jared Leto, în SF-ul „Mr. Nobody“ FOTO rollingstone.com/ Somebody Production

În acest film SF, foarte puţin mediatizat  - pelicula fiind lansată în Statele Unite ale Americii abia în 2013 -, Leto joacă rolul unui bărbat foarte bătrân, Nemo, care povesteşte despre cum universurile paralele l-au condus la diferite alegeri. De nerecunoscut în rolul bătrânului, povestea acestuia transpune spectatorul înapoi în timp, atât în perioada în care Nemo era doar un tânăr, dar şi în cea în care este  adult, în timp ce aspectul său este modificat în mod constant. Este una dintre cele mai ambiţioase încercări ale lui Leto de a-şi masca propria faţă.

„Dallas Buyers Club“ (2013)

   

image

Jared Leto, în drama despre HIV „Dallas Buyers Club“ FOTO rollingstone.com/ Anne Marie Fox / Focus Features

Jared Leto a fost îndleung apreciat pentru rolul lui Rayon, un transsexual seropozitiv care se luptă cu dependenţa de droguri, primul său rol important, după ce a luat o pauză lungă pentru a se concentra asupra carierei muzicale.

Actorul a fost absorbit de rol, rămânând în piele personajului pe toată perioada filmărilor, care a durat 25 de zile, s-a epilat complet şi a slăbit aproape 14 kilograme. Mai mult, artistul a cochetat cu regizorul Jean-Marc Vallee în timp ce era îmbrăcat precum o femeie, pentru a intra cât mai bine în pielea personajului. 

„Pur şi simplu nu am mai mâncat. Ştiam că este o oportunitate enormă pentru mine şi pentru rolul vieţii mele. Faptul că foloseşte acea oportunitate pentru a-i ajuta pe alţii spune multe despre ea (personajul interpretat, n.r.). Rayon are o inimă bună şi multă eleganţă“, a declarat Leto, pentru fresnobee.com.

„Înainte de a accepta un rol trebuie să simt în inima, mintea şi instinctul meu că este corect. Trebuie să fiu emoţionat şi provocat. Singura teamă pe care am avut-o cu privire la acest rol a venit din faptul că mi-am dorit prea mult să fac o treabă bună“, a mai mărturisit actorul.

Şi efortul i-a fost recompensat, căci Academia Americană de Film a decis că merită Oscarul la categoria Cel mai bun actor în rol secundar. 

„În 1971, în Louisiana, era o tânără însărcinată cu cel de-al doilea copil. Ea renunţase la şcoală şi era o mamă singură şi cumva a reuşit să construiască o viaţă mai bună pentru ea şi pentru copiii ei. I-a încurajat să fie creativi, să muncească din greu şi să facă lucruri speciale. Acea fată este mama mea şi este aici în această seară. Te iubesc, mamă! Pentru toţi visătorii care ne urmăresc în această seară din locuri precum Venezuela şi Ucraina. Vreau să vă spun că noi suntem aici şi în timp ce voi vă zbateţi să vă împliniţi idealurile, să trăiţi imposibilul, noi ne gândim la voi“, a declarat Jared Leto în timpul discursului de acceptare a premiului. 

  

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite