STUDIU Trei ore pe zi petrecute în faţa televizorului dublează riscul de moarte prematură

STUDIU Trei ore pe zi petrecute în faţa televizorului dublează riscul de moarte prematură

Uitatul în exces la televizor scrutează speranaţa de viaţă. FOTO Shutterstock

Adulţii care se uită la televizor cel puţin trei ore pe zi sunt expuşi unui risc dublu de a muri prematur, comparativ cu persoanele care petrec mai puţin timp în faţa micului ecran, conform unui recent studiu apărut în revista American Heart Association.

 

Cercetătorii spanioli au ajuns la această concluzie după ce au studiat 13.284 de adulţi spanioli sănătoşi, cu o vârstă medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, cu studii superioare, pentru a stabili o legătură între trei tipuri de comportamente sedentare şi riscul de mortalitate: privitul la televizor, timpul petrecut în faţa calculatorului şi la volan.

Privitul la televizor constituie unul dintre principalele comportamente sedentare ale modului nostru de viaţă (...). Descoperirile noastre sunt în concordanţă cu studiile precedente, care indică o legătură între timpul petrecut în faţa televizorului şi mortalitate”, a declarat Miguel Martinez-Gonzalez, coordonatorul studiului şi profesor de sănătate publică la Universitatea Navarra, din oraşul spaniol Pamplona.

Participanţii la studiu au fost urmăriţi, în medie, timp de 8,2 ani, tim în care cercetătorii au constatat 97 de decese, dintre care 19 au fost cauzate de boli cardiovasculare, 46 de cancer şi 32 de alte cauze.

Riscul de deces prematur a fost de două ori mai mare în cazul participanţilor care au raportat că petrec în faţa micului ecran cel puţin trei ore pe zi, faţă cei care se uitau la televizor cel mult o oră pe zi. Dublarea riscului de mortalitate s-a menţinut după ce a fost luat în calcul un ansamblu de alţi factori, asociaţi, de asemenea, cu un risc mare de mortalitate.

În schimb, oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio corelaţie semnificativă între timpul petrecut în faţa calculatorului sau cel petrecut la volan şi riscul crescut de mortalitate prematură.

Cercetătorii consideră că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili legăturile potenţiale între timpul petrecut zilnic pe un calculator şi timpul petrecut la volan şi rata mortalităţii, dar şi pentru a determina mecanismele biologice care ar putea să le explice.

Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, sedentarismul va creşte, mai ales din cauza timpului petrecut în faţa televizorului, fenomen care va spori problemele de sănătate asociate cu vârsta", a explicat Miguel Martinez-Gonzalez.

Cercetătătorul a adăugat că rezulatele studiului efectuat arată că adulţii ar trebui să fie mai activi, să evite perioadele lungi de sedentarism şi să limiteze timpul petrecut în faţa televizorului între o oră şi două ore pe zi.

American Heart Association recomandă cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână - sau de cel puţin 75 de minute de exerciţii fizice susţinute - pentru a avea o stare de sănătate optimă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările