La fiecare 9 minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut - principala cauză de mortalitate cardiovasculară din ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hipertensiunea arterială este unul din factorii de risc pentru sindromul coronoarian acut FOTO Shutterstock
Hipertensiunea arterială este unul din factorii de risc pentru sindromul coronoarian acut FOTO Shutterstock

Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante şi pe viitor, informează Fundaţia Română a Inimii.

Potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate din lume, iar situaţia va rămâne la fel şi în următorii 20 de ani, România rămânând una din ţările cu risc crescut. 

Practic, la nivelul Uniunii Europene, bolile cardiovasculare ucid aproximativ două milioane de cetăţeni anual (cât o Slovenie întreagă!), mai mult decât toate formele de cancer la un loc, a susţinut Fausto Pinto, preşedintelui Societăţii Europene de Cardiologie.   

Printre factorii care contribuie la această situaţie sunt hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul şi sedentarismul.

Alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie este cauzată de modul nostru de viaţă. Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani", a declarat Prof. Dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

În România, principala cauză de mortalitate cardiovasculară este Sindromul coronarian acut (SCA), care afectează circa 59.000 de oameni pe an, 1 din 6 pacienţi decedând la un an de la diagnostic. 

Boala se defineşte prin incapacitatea sângelui de a circula, ca urmare a îngustării arterelor şi reprezintă cea mai comună şi cea mai importantă boală cardiacă existentă. Depistată la timp, afecţiunea este tratabilă, cu toate că riscul cardiovascular rămâne crescut.

Chiar dacă cei mai importanţi factori de risc ai bolilor de inimă şi ai accidentelor vasculare cerebrale sunt dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică şi consumul de tutun, adeseori schimbarea acestora nu este suficientă. 

Specialiştii atrag atenţia că este nevoie şi de intervenţii coronariene, dar şi de tratament medicamentos, care trebuie urmat pe termen lung şi nu întrerupt de îndată ce simptomele bolii au fost ameliorate.

CITEŞTE ŞI:

De ce este important să-ţi măsori tensiunea la ambele braţe

Diferenţele mari între valorile tensiunii arteriale obţinute la braţul stâng faţă de braţul drept pot fi semne ale instalării unor afecţiuni cardiovasculare grave sau pot anunţa chiar un infarct.

Cele mai ignorate semne ale bolilor de inimă

Peste jumătate din totalul deceselor înregistrate anual în România sunt cauzate de bolile cardiovasculare, avertizează medicii cu ocazia Zilei Naţionale a Prevenţiei Cardiovasculare, marcată miercuri, 19 februarie.

Hipertensiunea te poate lua pe nepusă masă. Verifică-ţi periodic valorile tensiunii arteriale

15% dintre românii care şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale au descoperit că au această afecţiune cardiovasculară. Medicii atrag atenţia asupra nevoii controlului periodic al valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a acestei probleme de sănătate.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite