”Pacienţii cu un control slab al glicemiei şi complicaţii ale diabetului au risc crescut de contaminare” Recomandări pentru protecţia în faţa Covid-19

”Pacienţii cu un control slab al glicemiei şi complicaţii ale diabetului au risc crescut de contaminare” Recomandări pentru protecţia în faţa Covid-19

Controlul diabetului este vital pentru ca boala să nu ducă la complicaţii

Conf. dr. Anca Pantea Stoian, Departamentul de Diabet, Nutriţie si Boli Metabolice, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti şi vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Diabet,Nutriţie şi Boli Metabolice din Ministerul Sănătăţii, face câteva recomandări pentru pacienţii cu diabet de tip 1 şi 2, în cadrul campaniei ”Asumă-ţi să fii sănătos!

Ştiri pe aceeaşi temă

Coronavirus (COVID-19) este o infecţie virală a căilor respiratorii denumităă şi SARS-COV-2, cu manifestări moderate spre severe, ce includ: tuse, febră, dificultate de a respira. Simptomele se pot instala după expunerea la COVID-19. COVID-19 nu este o afecţiune respiratorie sezonieră obişnuită, deci nu trebuie considerată o banalitate.De asemenea, nu este încă dovedit caă se poate produce o imunizare naturală post expunere.
 
Pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de contaminare şi de dezvoltare a simptomatologiei severe.Persoanele care prezintă sindrom metabolic, obezitate precum şi o boală cardiovasculară se regăsesc alături de pacienţii diabetici printre cele mai expuse şi fragile categorii de pacienţi la infecţia SARS-COV-2.
 
În România sunt înregistrate , în Programul Naţional de Diabet, peste 800.000 de persoane şi conform studiului Mentor şi Predatorr prevalenţa diabetului zaharat este de peste 11% . Până în data de 11 aprilie 2020 , erau înregistrate 281 de decese cauzate de infecţia cu COVID-19, şi aproximativ 27% dintre aceştia prezentau diabet zaharat. Dacă luăm în considerare asocierea dintre diabet zaharat şi boala cardiovasculară, numărul deceselor este mai mult de jumătate din totalul înregistrat. 
 

Sunt persoanele cu diabet zaharat mai vulnerabile în faţa infecţiei SARS COV-2?

Indiferent că este vorba despre persoane cu Diabet de tip 1 sau tip 2, aşa cum se ştie, aceşti pacienţi  sunt mult mai vulnerabili la infecţii. Totusi, nu a fost stabilit un risc diferit între pacienţii cu tip 1 şi cei cu tip 2 de diabet, toţi fiind expuşi în aceeaşi măsură înregistrând un risc de infecţie de 2-3 ori mai mare comparativ cu populaţia generală. 
Una dintre explicaţiile unanim acceptate este raportată la dezechilibrul metabolic cronic, în special controlul glicemic slab. Pe de altă parte, prezenţa complicaţiilor diabetului sau alte boli cronice coexistente cresc riscul de infecţie cu COVID-19 pentru această categorie de pacienţi. Un factor de risc major pentru evoluţia severă a pacienţilor cu diabet zaharat şi COVID-19 este şi vârsta ; persoanele ≥65 ani fiind mai vulnerabile. 
Ce este recomandat pentru pacienţii cu diabet pentru a se proteja de infecţia SARS-COV-2?
În afara măsurilor generale de prevenţie recomandate de către autorităţi, pacienţii cu diabet zaharat ar trebui să ia în considerare câteva aspecte :
 
1. Asigurarea medicaţiei şi a consumabilelor pentru  perioada izolării la domiciliu
Ar fi indicat ca pacienţii să pregătească o listă de medicaţie curentă şi să roage medicul curant/de familie/diabetolog să le prescrie medicaţia pentru o perioadă de 1-3 luni (conform prescripţiei medicale) pentru a evita deplasările repetate la farmacii şi cabinete medicale. Să aibă la dispoziţie numărul de telefon al medicului de familie/medicului diabetolog/farmacistului şi contactul unui membru al familiei/apropiat. Dacă anumite medicamente nu se găsesc temporar în farmacii, comunicaţi acest aspect medicului pentru ca acesta să vă poată oferi alternative terapeutice.
 
- Pacienţii insulinodependenţi trebuie să se asigure că au un stoc rezonabil de insulină, în limita prescripţiei şi depozitarea acesteia în mod corespunzator. De asemenea, consumabilele pentru testarea glicemiei trebuie asigurate în limite rezonabile şi , eventual , procurarea testelor pentru determinarea corpilor cetonici urinari. 
 
-Pacienţii care folosesc pompe de insulină şi/sau senzori de monitorizare glicemică,trebuie sa se asigure că au consumabilele necesare într-o cantitate suficientă. Este important să se respecte indicaţiile de folosire ale acestora şi să nu prelungească utilizarea lor în afara recomandărilor. Bandeletele pentru testarea corpilor cetonici urinari sunt de asemenea necesare.
 
- Pacienţii insulinodependenţi, cu regim intensificat de insulină, în special cei cu diabet tip 1 să se asigure că deţin o rezervă de glucagon (3-4 kit-uri) pentru corectarea hipoglicemiilor severe.
 
-Este recomandată monitorizarea glicemiei mai frecvent decât de obicei pentru identificarea episoadelor de hipoglicemie şi hiperglicemie.
 
 2.Pacienţii trebuie să respecte tratamentul prescis şi recomandările unui stil de viaţă sănătos
 
-Tratamentul stabilit de medicul diabetolog/medicul curant va fi modificat doar la recomandarea acestuia. Un aspect foarte important este ca pacienţii să urmeze sfaturile medicale avizate şi evitarea automedicaţiei sau a suplimentelor naturiste în scop preventiv sau chiar tratament.
 
-Prescripţia dietetică, calcularea cantităţii de carbohidraţi, diversificarea alimentaţiei cu un aport crescut de legume, fructe, proteine precum şi hidratarea corectă trebuie respectate cu stricteţe. Totusi, un stoc de produse pe bază de zahăr ar trebui să aibe fiecare pacient diabetic pentru a putea corecta eventualele episoade de hipoglicemie sau dacă se instalează imposibilitatea de alimentare orală  normală (tablete de dextroză,băuturi îndulcite, miere, bomboane).
 
-Exerciţiul fizic , chiar şi la domiciliu, de minim 30 minute zilnic , bazat pe exercitii uşoare este de asemenea, un factor important de obţinere şi păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat.
-Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu, când multe persoane sunt tentate să amâne repaosul nocturn cât mai târziu în noapte, pierzând orele importante ale unui somn de calitate.
 
-Consumul de alcool şi alimente , bogate din punct de vedre caloric, ar trebui evitate cât mai mult cu putinţă. Păstrarea greutăţii este de asemenea, un factor important ce influenţează valorile glicemice.
 
-Izolarea socială poate produce stare de anxietate, panică sau depresie. Orice modificare resimţită trebuie semnalată medicului care vă poate orienta către un serviciu specializat . Pentru evitarea acestor efecte păstraţi legătura cu cei dragi, petreceţi timp de calitate citind sau dedicaţi-vă unui hobby.
 

Care sunt semnele care pot sugera o infecţie cu COVID-19:

 
- Tuse uscată persistentă mai multe zile
- Modificarea respiraţiei, fie prin resimţirea acesteia ca fiind dificilă sau lipsă de aer
- Gât uscat
- Durere/presiune persistentă în piept
- Febră persistentă
-Pierderea bruscă a gustului şi a mirosului
- Dureri de cap , tulburări digestive, scaune diareice, vărsături
Când apelam medicul curant diabetolog/medicul de familie:
- Când prezentaţi semnele de mai sus sau când acestea se agravează
- Când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici în mod repetat
- Când depistaţi corpi cetonici în urină
- Când urinarea este mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, aveţi o sete extremă indiferent de cantitatea de lichide consumată, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală marcată).
- Când este necesară ajustarea dozelor de insulină/medicaţie/aport alimentar/carbohidraţi
- Când aţi rămas fără medicaţie sau consumabile
- Orice altă stare legată de situaţia dvs (alte infecţii/răceli/vărsături/diaree) sau dacă nu vă simţiţi bine, indiferent de motiv 

Precauţii care trebuie luate

- La domiciliu, trebuie să se păstreze igiena spaţiilor de locuit prin dezinfectarea obiectelor personale, dar mai ales a tegumentelor atunci când se recolteazaă sânge pentru monitorizarea glicemiei sau când se montează senzorul de monitorizare glicemică sau cateterul pompei de insulină. Totodată, limitarea contactului social sau a aglomeraţiei este esenţială  pentru a reduce riscul de contaminare comunitară. Dacă este posibil, este indicată limitarea vizitelor la cabinetele medicale sau internările programate şi utilizarea contactelelor telefonice/online/aplicaţii mobile cu medicul curant. Orice modificare a stării de sănătate trebuie adusă la cunoştiţa medicului pentru a se putea lua cea mai corectă atitudine. 
 
Ce este recomandat să facă pacienţii cu diabet  dacă suspicionează că s-au îmbolnăvit:
- Să bea o cantitate de lichide suficientă. Hidrataţi-vă corespunzător, minim 2 litri, preferabil apă! Dacă întâmpină dificultăţi în a se hidrata, la fiecare 15 minute să consume lichide în cantitate mică. Limitaţi consumul de cafea/băuturi cu cafeină!
 
- Nu renunţaţi la tratamentul pe care îl urmaţi curent, indiferent de tipul acestuia (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteţi alimenta normal sunaţi medicul diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei.
- Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl consumaţi alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15 grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri şi verificaţi după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70mg/dl. Verificaţi şi valorile glicemiilor postprandiale (la 2 ore după masă) şi la ora 3 noaptea! Notaţi-le în jurnal şi comunicaţi-le medicului!
 
- Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medicul în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv!
 
- Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemică şi aţi luat acetaminofen este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul.
 
- Monitorizaţi tensiunea.
- Monitorizaţi temperatura.
 

Pacientul cu diabet zaharat post-infecţie COVID-19

Dacă aţi fost externat cu diagnosticul de infecţie cu COVID-19, pe lângă recomandările primite la externare este foarte important să contactaţi medicul diabetolog/de familie pentru comunicarea acestui fapt. Este posibil ca profilul glicemic să fie modificat şi veţi avea nevoie de ajustarea tratamentului anti-diabetic precum şi de monitorizare. Trepat, se va relua alimentaţia uzuală în limitele nutriţionale stabilite de medic.
Obligatoriu:
Dacă aţi avut contact cu o persoană suspectă/confirmată cu COVID-19 sau dacă aţi călătorit recent în străinătate şi credeţi că aţi putut fi expus la coronavirus:
- Limitaţi contactul cu alte persoane
- Sunaţi cât mai repede la medicul de familie/112
- Tel verde:0800800358
- Consultaţi pagina Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne: www.dsu.mai.gov.ro/
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările