Prof.dr. Olga Simionescu: Cei care au grijă de ţara lor au pornit în lumea largă să aducă măşti şi ventilatoare

0
0
Prof.dr. Olga Simionescu, medic primar dermatolog
Prof.dr. Olga Simionescu, medic primar dermatolog

În jurnalul său de pandemie, prof.dr. Olga Simionescu, medic primar dermatolog, vorbeşte pe reţeaua de socializare despre cum au gestionat situaţia produsă de infecţiile cu noul coronavirus ţările vestice şi unde au fost obţinute cele mai bune rezultate.

Redăm mai jos întreaga postare de pe Facebook: 

De o relaxare precaută vorbesc tot mai mult acum #Germania, #Austria, #Danemarca si #Norvegia. Ţări serioase, muncitoare, fără sp se creada l’ombelico del mondo, ele au traversat cu fruntea sus această pandemie.

Dar elevul cel mai truditor şi întotdeauna pregătit pentru olimpiadă, este, fără îndoială, #Israel. Dacă el nu ştie what to do, cine oare Şi rezultatele se văd, într-o populaţie în care anunţurile în unităţile medicale sunt în #ebraica, #araba, #rusa si #amhara (etiopiană). Asta înseamnă că la ei vin oameni din cele patru zări, care pot aduce şi transmite virusul de oriunde. Schema de acces în spital e incredibil de simplu construită: #HalateleAlbe intră şi ies printr-o zona complet opusă faţă de pacienţi; triajul este perfect, cu reguli explicite, menite să cruţe personalul şi să nu amestece cazurile pozitive cu cele negative. Orice pacient este obligat să poarte corect o #mascachirurgicala, dacă starea de sănătate îi permite. Iar Halatele Albe au combinezoane spaţiale pe care le îmbracă în timpi instruiţi, aşa cum au fost învăţate la armata care la ei e obligatorie (2 ani pentru fete, 3 ani pentru băieţi).

Israelienii au făcut un control perfect al graniţelor, cu 14 zile de carantină şi monitorizare #GSM (da, 1500 de cazuri au identificat!); în plus, au interzis pentru moment turismul medical. Cei care au grijă de ţara lor au pornit în lumea largă să aducă măşti şi ventilatoare şi acum câteva ore au importat din #India, printr-un acord cu Cipru, 5 tone de #clorochina. Just in case. And by the way, #Cipru e la doar 30 de minute de zbor de Tel Aviv şi nu-i doar un refugiu pentru oligarhii ruşi.

Pesah Sameah, dragii mei! Paştele fericit al evreilor vine în 2020 cu interdicţia de a ieşi din oraş şi de a te depărta cu 100 de metri faţă de casă (altfel plăteşti o amendă de 128 euro sau de 1.280 euro dacă treaba se repetă). Cu excepţia unor radicali, greu de strunit, oamenii au respectat carantina la ei, cine riscă 5 ani in prizon?

Apar din ce în ce mai clar semnale de orientare rapidă pentru #COVID: pierderea completă doar a mirosului cu debut acut sau pierderea gustului, a mirosului şi oricare dintre semnele de pe piele: urticarie, leziuni violacee la mâini, pete roşii dureroase. Contextul febril şi lipsa puterii sunt şi ele fidele. Lumea însă trebuie să fie testată, din ce în ce mai mult, cum m-am repetat.

#Limfocitul este o importantă celulă din globulele albe. Scăderea limfocitelor circulante (limfopenia) permite informaţii despre viitorul pacientului, la 2 verificări separate: la 10-12 zile de la debut şi la 17-19 zile de la debut. Sub 20% este pericol şi sub 5% este critic. Poate fiindcă limfocitul exprimă receptorii ACE2 despre care am vorbit în film.

Îi trimit un gând bun astăzi doctorului #NeluTataru, care pare că se teleportează neobosit în toată ţara şi nu se dă bătut. Îmi place că nu-l ating ifosele autosuficiente ale costumelor exclusiviste de la serile televizate (cotcodac!), cu atotştiutori în toate (“in cele ce sunt şi-n cele ce mâine, vor râde la soare”). Dacă expertiza acestor ghicitori în viitorul apropiat este aşa de mare, cum se face că la noi s-au infectat în masă Halatele Albe? Honi soit qui mal y pense! Găsesc că Doctorul Nelu Tătaru merge pe rezultat şi că lupta lui e grea. Nu mă interesează de la ce partid vine şi ce doctrină are. Omul luptă neînfricat şi merită tot respectul nostru. Nu l-am întâlnit niciodată, dar mi-aş dori, odată, să-i strâng mâna. 

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri