Tulburarea de somn care este mai frecventă decât depresia

Tulburarea de somn care este mai frecventă decât depresia

Persoanele care sforăie puternic sunt suspectate de apnee în somn şi trebuie testate cu aparatură specială într-un laborator de somnologie. FOTO Shutterstock

Oricine poate spune despre o persoană care sforăie că huruie precum o drujbă. Foarte puţini ştiu însă că sforăitul puternic vine la pachet cu apneea de somn, o tulburare respiratorie implicată în problemele de sănătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Apneea este o întrerupere a respiraţiei cu o durată de minim 10 secunde, putând ajunge până la 2-3 minute. Aceasta este cauzată de ocluzia căilor aeriene superioare în timpul somnului, când musculatura faringelui şi a limbii se relaxează. În această situaţie, baza limbii vine în contact cu “omusorul”, în termeni medicali - uvula, cu palatul moale şi cu peretele posterior al faringelui, realizând astfel obstrucţia căilor respiratorii.

Un om care seferă de apnee poate avea pe parcursul unei nopţi până la câteva sute de pauze în respiraţii, lucru care conduce la reducerea nivelului de oxigen din sânge. Mai exact, organele vitale, în special inima şi creierul, primesc o cantitate insuficientă de oxigen, cea ce explică variaţiile de ritm cardiac şi de tensiune arterială în timpul somnului. 

În plus, modificarea nivelului normal de oxigen şi dioxid de carbon din sânge stimulează anumiţi centri nervoşi, făcând ca persoana în cauză să aibă parte “microtrezire”, adică să se trezească parţial. Acest fenomen rămâne neobservat de cel care are apnee, dar produce o superficializare a somnului, care se traduce printr-o oboseală accentuată a doua zi, ca urmare a refacerii nesatisfăcătoare a  organismului în timpul nopţii.

Numărul exact de persoane cu apnee este greu de identificat, având în vedere faptul că foate mulţi oameni nu ştiu sau se fac a ignora aceaastă problemă. Cu toate acestea, National Sleep Foundation din SUA estimează că, numai în America, în jur de 18 milioane de persoane sau chiar mai multe ar suferi de această tulburare de somn, scrie Huffington Post

Este o incidenţă alarmantă, cu mult mai mare decât cele înregistrate în cazul altor probleme de sănătate, care beneficiază de o atenţie sporită din partea medicilor. Pentru a creea o perpectivă asupra acestei chestiuni, experţii propun un grafic în care prezintă prevelenţa a zece afecţiuni.

Infografie privind incidenţa afecţinunlor preluată de pe huffingtonpost.com

Din această infografie rezultă că apneea de somn are o incidenţă cu mult mai mare decât tulburarea obsersiv-compulsivă (OCD), care afectează doar 2,2 de milioane de americani, dar şi decât depresia (14,8 mln.), considerată a fi una dintre cele mai frecvente suferinţe ale lumii moderne.

Potrivit datelor prezentate, incidenţa apneei de somn se apropie de cea înregistrată în cazul astmului (25 mln.) şi diabetului (25,8 mln.), fiind pe picior de egalitate cu dependenţa de alcool, care afectează 18 milioane de americani.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările