STUDIU Apneea de somn poate cauza pierderea auzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele auditive pot fi cauzate de sforăitul puternic sau de limitarea fluxului sanguin către cochilia urechii interne FOTO Arhiva
Problemele auditive pot fi cauzate de sforăitul puternic sau de limitarea fluxului sanguin către cochilia urechii interne FOTO Arhiva

Oamenii care suferă de apnee de somn, care se manifestă prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului, pot avea un risc crescut de pierdere a auzului, potrivit unui nou studiu.

Un nou studiu a descoperit că apneea de somn ar putea cauza pierderea intensităţii auditive. Cercetarea, prezentată la Conferinţa Internaţională a Societăţii Americane de Medicină Toracică, a descoperit că din cei 13.967 de participanţi la studiu, aproape 10% sufereau de apnee de somn moderată ca intensitate, notează „Huffington Post“.

Aceşti pacienţi aveau un risc cu 31% mai mare de probleme auditive de intensitate mare, cu 90% mai mare de probleme auditive de intensitate scăzută şi un risc cu 38% mai mare de probleme auditive combinate ca intensitate, şi de frecvenţă scăzută, dar şi înaltă. În cadrul studiului s-au luat în considerare şi alţi factori care ar putea dăuna auzului, cum ar fi vârsta şi sexul participanţilor.

„Mecanismele legăturii dintre aceste două tulburări de sănătate, apneea de somn şi problemele auditive, necesită studii adiţionale. Explicaţiile acestei asocieri ar putea include efectele adverse ale apneei de somn asupra fluxului sanguin către cochilie (parte a urechii interne) prin inflamare sau remodelare vasculară şi chiar traume auditive cauzate de sforăitul puternic“, declară autorul studiului, dr. Amit Chopra de la Centrul Medical Albany din New York, SUA.

Sforăitul este cauzat de relaxarea muşchilor gâtului care îngustează căile respiratorii în timpul somnului. Astfel se cauzează vibraţii sonore. Apneea de somn, deşi include ca efect şi sforăitul, rezultă în pauze în respiraţie, uneori chiar de câteva sute de ori pe noapte.

Dr. Chopra a specificat că oamenii care suferă de apnee de somn „au un risc crescut de un număr de boli adiţionale, inclusiv boli de inimă sau diabet“. Acestea sunt suficiente motive pentru a ne trata de apneea de somn. Cercetarea nu a luat, însă, în considerare cum poate influenţa tratamentul pentru apnee de somn auzul.


Citeşte şi:

Apneea în somn poate conduce la cancer sau atac cerebral

Cei care suferă de apnee de somn obstructivă, o tulburare de somn caracterizată de pauze în respiraţie în timpul somnului, se pot confrunta cu un risc crescut de boli grave, cum este cancerul sau atacul cerebral, potrivit unui nou studiu.

Ce pericole te pândesc în noapte? 11 riscuri pentru sănătate ale sforăitului

Ai impresia despre sforăit că este doar un efect enervant şi jenant al somnului? Greşeşti! Oamenii care sforăie au un risc crescut de a suferi o moarte prematură. Sforăitul este asociat cu multe probleme de sănătate, de la boli de inimă până la depresie, avertizează specialiştii.

VIDEO Adevărul Live: Ai aţipit vreodată la volan? Tulburările de somn pot fi de vină, spun specialiştii

Mulţi dintre noi suferă de unele tulburări de somn extrem de periculoase fără măcar să ştie, atrag atenţia medicii. Află care sunt acestea şi ce înseamnă explorarea psihologică a viselor de la somnologul Oana Deleanu şi de la psihologul Paul Moroşanu, la Adevărul Live.

5 idei total greşite despre somn

Dacă ţi-ai spus vreodată: „Weekend-ul ăsta trebuie să-mi recuperez orele de somn pierdute în timpul săptămânii“ sau dacă, la volan, ai obiceiul de a da volumul muzicii mai tare ca să-l alungi pe Moş Ene, atunci cu siguranţă te numeri printre multele victime ale miturilor legate de somn.

Superpatul care combate sforăitul

Cum tulburările de somn sunt tot mai frecvente astăzi, un număr mare de companii din industria tech şi-au concentrat resursele pentru a scoate pe piaţă dispozitive care să ne ajute să dormim mult şi bine, ba chiar şi paturi antisforăit, pe care le-au prezentat la târgul de tehnologie CES 2014.

Sforăitul face rău femeilor însărcinate

Femeile însărcinate care sforăie pot avea un risc crescut de naştere prin cezariană şi de bebeluşi cu o greutate mică, conform unui nou studiu. Aceste descoperiri sugerează că tratarea apneei din somn la femeile însărcinate poate reduce problemele de sănătate ale nou-născuţilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite