Semne că nu bei suficientă apă

Semne că nu bei suficientă apă

Printre semnele neobişnuite ale deshidratării este şi lipsa lacrimilor atunci când plângi FOTO Arhivă Adevărul

Deshidratarea organismului nu este neapărat evidentă. Uneori, până când ţi se face sete, eşti deja deshidratat. O formă cronică a deshidratării, care nu este atât de bruscă şi intensă ca varianta acută, este foarte des răspândită în zilele noastre şi îi afectează pe cei care nu beau destule lichide.

Ştiri pe aceeaşi temă

Simptomele deshidratării pot fi neaşteptate şi nu îţi vor indica neapărat că ai nevoie de cel puţin un pahar cu apă. Însă lista cu problemele cauzate de deshidratare realizată de „Lifespan“ te va inspira şi îţi va aminti, încă o dată, cât de importantă este apa pentru organismul tău.
 
Reducerea urinării
 
Atunci când eşti hidratat suficient, urina ta este galben deschis, o culoare pală şi ar trebui să urinezi de minim cinci ori pe zi. Dacă nu bei suficient de multă apă, urina ta se închide la culoare. Mai mult, ar putea trece câteva ore, chiar şapte sau mai mult, până să te duci la toaletă. Lipsa urinei este principalul semn că nu ai suficiente lichide de eliminat.
 
Infecţiile tractului urinar
 
Dacă toxinele din urină nu sunt diluate suficient, îţi vor leza mucoasa urinară, cauzând cistită sau alte inflamării ale tractului urinar. Simptomele obişnuite în acest caz sunt senzaţia de arsură în timpul urinării sau nevoia puternică de a urina foarte des, deşi nu e nevoie. 
 
Constipaţia
 
Scaunele neregulate sunt un alt semn al deshidratării. În momentul în care alimentele ingerate ajung în colon, vor conţine mult lichid şi vor permite scaunelor să se formeze în mod normal, peretele colonului reducând cantitatea de lichid atât cât are nevoie. Apa lubrifiază tractul digestiv pentru a „ţine lucrurile în mişcare continuă“, notează „Lifespan“. În cazul deshidratării cronice, colonul are nevoie de prea multă apă pentru a o mai împărţi cu alte părţi ale organismului. Lipsa lichidelor „seacă“ materia fecală, cauzând lipirea ei de pereţii colonului, astfel fiind foarte dificilă eliminarea ei.
 
Gura uscată
 
Dacă nu bei apă, fluidele care lubrifiază mucoasa nu sunt îndeajuns. Drept rezultat, gura ta va fi „cleioasă“ şi uscată, cu o producţie de salivă foarte mică.
 
Lipsa lacrimilor
 
Un alt simptom al deshidratării este lipsa lacrimilor atunci când plângi. Dacă nu bei apă, lichidul din canalele lacrimale nu se înnoieşte aşa cum ar trebui. 
 

Citeşte şi:
 
 
O fetiţă de cinci ani din SUA a murit după ce a fost forţată de părinţi să bea peste doi litri de suc de struguri şi apă în decurs de cel mult două ore. Prea multe lichide într-un interval scurt pot fi chiar mai periculoase decât deshidratarea de zi cu zi, subliniază medicii.
 
 
Apa joacă un rol major în fiecare proces biologic al corpului tău. Gândeşte-te că reprezintă mai mult de jumătate din greutatea ta, mai precis 65%. Impresionant, nu? Vara, dacă pierzi chiar şi numai 2% din acest procent, ai de suferit din cauza eliminării mai intense a lichidelor.
 
 
Fiecare celulă din organismul uman are nevoie de apă ca să funcţioneze. Avem nevoie de apă pentru procesele de reglare a temperaturii corpului, pentru digestie, pentru protecţia organelor. Chiar dacă ne hidratăm zilnic, nu respectăm întotdeauna cantităţile recomandate. Pe timp de vară însă, trebuie să fim mai atenţi ca niciodată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările