Ce rişti dacă te deshidratezi
0Apa joacă un rol major în fiecare proces biologic al corpului tău. Gândeşte-te că reprezintă mai mult de jumătate din greutatea ta, mai precis 65%. Impresionant, nu? Vara, dacă pierzi chiar şi numai 2% din acest procent, ai de suferit din cauza eliminării mai intense a lichidelor.
Prinsă în iureşul treburilor de zi cu zi sau cu nenumărate activităţi atractive în vacanţă, este posibil să uiţi să bei îndeajuns de multă apă. Şi, uite-aşa, ajungi să resimţi o pierdere a energiei, indispoziţie sau iritare, ca să nu mai vorbim de sete ori de o uscăciune a pielii, care nu este doar din cauza soarelui. Este ceea ce în termeni medicali se numeşte deshidratare uşoară, iar dacă ignori aceste prime semnale pe care ţi le dă corpul tău, este posibil ca situaţia să se agraveze, mergând până la afectarea unor organe.
Infecţiile urinare apar în lipsa lichidelor
Crezi că deshidratarea se iveşte rareori, când corpul e privat de apă mai mult timp? Nu e chiar aşa! Dacă nu atingi necesarul tău zilnic de apă, vei vedea că pierzi din vitalitate, te concentrezi mai greu şi eşti mai nervoasă. Acestea sunt doar câteva semnale pe care ţi le dă organismul, pentru că, în profunzime, el are mult de suferit: procesele metabolice se desfăşoară mai încet, ducând la acumulări de grăsimi, toxinele se elimină mai greu, imunitatea scade, sângele devine mai dens şi creşte riscul apariţiei cheagurilor.
De asemenea, rinichii funcţionează anevoios, favorizând infecţiile urinare şi formarea pietrelor, digestia este mai lentă, provocându-ţi greţuri, lipsa poftei de mâncare, balonare sau gaze intestinale. Vara, pericolul deshidratării este cu atât mai mare cu cât transpiri mai mult.
Urmările pierderilor de apă
Atunci când ţi se face sete, „dai fuga“ să bei ceva rece, cât mai mult, mai ales pe căldurile de afară. Din păcate, pe cât de repede se consumă aceste lichide, se elimină imediat. În plus, se creează un dezechilibru în organism, pentru că o cantitate prea mare de apă dintr-odată scade concentraţiile mineralelor, cum sunt potasiul şi sodiul. Acestea sunt motivele pentru care este mai bine să bei apă sau ceaiuri medicinale la temperatura camerei, treptat.
„Apa este şi ea un aliment, deci se «mănâncă» moderat. Se iau înghiţituri mici şi cu măsură, din oră în oră“, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Reţine şi că băuturile care conţin alcool, precum şi cele bogate în cafeină te deshidratează. Nu întâmplător turcii şi grecii obişnuiesc să alăture cafelei favorite un pahar cu apă.
Citeşte pe Clickpentrufemei.ro despre simptomele care ar trebui să te alarmeze sau te convingă să apelezi la un medic!