Hameiul, un ingredient esenţial al berii, se dovedeşte a fi cel responsabil pentru aceste rezultate, datorită substanţelor sale amare ce au efect sedativ. Mecanismul de acţiune al hameiului constă în ridicarea nivelului neurotransmiţătorului numit acid gama-aminobutiric, un neurotransmiţător inhibitor care acţionează în sistemul nervos central.

Cercetarea a fost realizată cu ajutorul a 17 femei, asistente medicale, care lucrează în ture. Parametrii cronobiologici din timpul somnului au fost evaluaţi cu ajutorul actigrafiei[1] după un consum moderat de bere fără alcool în timpul cinei, timp de 14 zile. Concluziile au fost obţinute prin comparaţie cu un grup de control ce nu consuma bere fără alcool în timpul cinei.

Rezultatele actigrafiei au demonstrat o îmbunătăţire a calităţii somnului luând în considerare cei mai importanţi parametri: latenţa somnului a scăzut (p ≤ 0,05) în grupul de tratament (12,01 ± 1,19 min), comparativ cu grupul de control (20,50 ± 4,21 min), la fel şi activitatea totală (p ≤ 0,05; grup de tratament = 5284.78 ± 836.99 impulsuri de activitate vs control = 7258.78 ± 898.89 impulsuri de activitate).

[1]Monitorizarea mişcărilor corpului prin intermediul unui aparat, ataşat de obicei la nivelul incheieturii mâinii sau piciorului. Scopul este acela de a determina cât de eficient se odihneste sau doarme o persoană.