Ziua Românilor de Pretutindeni, organizată duminică. Ce evenimente au loc

0
Publicat:

Gheorghe Cârciu, șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a anunțat lansarea unor evenimente destinate zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în fiecare an în ultima duminică din luna mai.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„În fața a sute de români <<de aici și de acolo>>, mi-am exprimat speranța că aceste zile binecuvântate prin care celebrăm Ziua Românilor de Pretutindeni vor fi sărbătorite cu bucuria și cu inima plină de sentimentul identității românești. În această perioadă, simțim că suntem mai aproape, că suntem, în mod simbolic, cu toții din nou acasă. Așa a fost prima zi a Festivalului: bucurie, sentimentul de <<acasă>>, vorbe frumoase și suflete calde românești de pretutindeni”, a transmis șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, într-o postare pe Facebook.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat, într-un comunicat de presă, că cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni a fost organizată cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”.

În prima zi a festivalului, pe 25 mai, la Muzeul Național de Artă al României a avut loc deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalului Aici – Acolo” și un concert de muzică barocă al „Ansamblului Sempre”.

Ziua de vineri, 26 mai, a debutat cu o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. De la ora 16:00 are loc expoziția „Romanian Design Week” și începând cu ora 18:00 un vernisaj expoziție de artă plastică „Dialog”: „Expoziţia va fi deschisă în perioada 22 – 28 mai și propune un dialog între artiști români din ţară şi din diaspora, din țări precum: Elveția, Germania, Franța, SUA”, se arată în comunicatul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

De la ora 18:30 are loc expoziția „Reflections #2”, care prezintă un un nou mod de a face fotografie.

Sâmbătă, 27 mai, la Palatul Parlamentului, de la ora 10:30, au loc o serie de momente artistice susținute de ansambluri românești și o dezbatere pe teme de interes pentru românii de pretutindeni. Începând cu ora 18:00 va avea loc o masă rotundă cu tema „România este acasă” și de la 19:30 începe un moment artistic instrumental intitulat „Performance despre caracteristici culturale și sonore”.

În ultima zi a festivalului, duminică, 28 mai, are o loc slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni. Festivalul se încheie cu un moment cultural de excepție, care va începe la ora 20:00, la Sala Palatului.

La festivalul „Aici-Acolo”, inițiat în anul 2017 de către Administrația Prezidențială, sunt așteptați peste 300 de români din Republica Moldova, Serbia și Ucraina, dar și din țări mai îndepărtate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite