Care sunt scenariile privind schimbarea premierilor în următoarea perioadă SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate partidele din Coaliție au ajuns la un consens în ceea ce privește rotativa guvernamentală.: schimbul dintre premieri nu se realizează până când nu se revine la o situație stabilă din punct de vedere social, potrivit surselor „Adevărul”.

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Primele variante pentru rocada guvernamentală care circulă, atât la PNL, cât și la PSD, este la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie, atunci când reușesc să încheie socotelile cu cererea de plată numărul 3 din PNRR, acolo unde este și proiectul pensiilor speciale. Potrivit surselor „Adevărul”, nu contează că începe vacanța parlamentară.

De asemenea, rotativa guvernamentală s-ar produce chiar înainte de publicarea schiței noii legi a salarizării, anunțată de către Executiv pe 15 iulie. Potrivit surselor „Adevărul”, este ideal ca rotația să se producă înainte de anunțarea legii salarizării, existând posibilitatea creării unor noi tensiuni și proteste.

O a doua variantă, existentă în acest moment, ar fi ca rotativa guvernamentală să aibă loc la începutul lunii septembrie, adică după ce Guvernul ar contura atât legea salarizării, cât și legea pensiilor publice.

Liberalii aveau convocat un Birou Politic Național pentru ziua de luni, 29 mai, însă acesta s-a amânat. Florin Cîțu a cerut convocarea unui asemenea BPN, după ce Nicolae Ciucă i-a anunțat de decizia rămânerii la Palatul Victoria.

Coaliția amână schimbarea premierilor

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, într-o conferință de presă, unde i-a avut alături pe Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, că va fi amânată rocada premierilor până când sunt rezolvate problemele, cea mai mare fiind cea legată de greva generală din educație.

„Azi ar fi trebuit să-mi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că (...) după discuțiile la nivelul Coaliției, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem dialogul ca să găsim soluții pentru probleme cadrelor didactice și să facem în așa fel încât împreună cu dumnealor să găsim soluții”, a mai punctat premierul României. 

Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele. Le-am pus în față toate datele, onest și real”, a mai susținut Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că „am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu-mi depun mandatul și să-mi asum responsabilitatea funcției de premier. În felul  cesta sper să fie create condițiile ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să punem planul de rocadă la nivel de Coaliție”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite