Val de reacții la declarațiile Elenei Lasconi: „Bravo ca primar, dar ca mamă... De la un europarlamentar se cere altceva“ VIDEO

0
Publicat:

Elena Lasconi, primărița de la Câmpulung Muscel (Argeș) care a deschis lista USR pentru europarlamentarele din 2024 și a declarat că a votat „DA“ la referendumul pentru familia tradițională din 2018, a stârnit un val uriaș de reacții pe rețelele sociale, inclusiv critici dure ale fiicei sale.

Elena Lasconi este primar la Câmpulung Muscel din septembrie 2020 FOTO arhiva personală
Elena Lasconi este primar la Câmpulung Muscel din septembrie 2020 FOTO arhiva personală

România s-a împărțit în două în scandalul uriaș creat de declarațiile Elenei Lasconi, primăriță USR la Câmpulung Muscel, care a declarat deschis, la emisiunea „Insider Politic“ (din 4 noiembrie 2022) de la Prima TV, că nu susține căsătoria între persoane de același sex. Fiica ei, Oana, membră a comunității LGBTQ, s-a dezis de mama ei, „dezgustată“ și „dezamăgită“ de „atitudinea jegoasă care nu are ce căuta în familia sa“.

Oamenii apreciază ce a realizat Lasconi în mandatul său început în 2020, dar consideră că ea a eșuat ca mamă - nu doar pentru ieșirea publică și vehementă a fiicei sale, ci și pentru a dovedit că nu înțelege comunitatea din care face parte chiar fata ei.

În plus, mentalitatea de primar local trebuie să fie mult mai deschisă față de Europa, care nu mai pune opreliști legale uniunii dintre persoane de orientare homosexuală. 

Elena Lasconi a făcut o precizare pe Facebook, în scandalul devenit public: „Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie. Sunt pentru căsătoria dintre o femeie și un bărbat și pentru un parteneriat legal între persoane de același sex. Cred în drepturile omului și în valorile europene la fel ca echipa din care fac parte. Ne diferențiază însă nuanțele. Eu nu mă agăț de funcții și liste. Pur și simplu muncesc cu drag pentru țara pe care o iubesc, pentru câmpulungeni, pentru România pe care ne-o dorim cu toții. Voi continua să fiu sinceră, asumată și autentică”.

Iar postarea a strâns până acum aproape 6.000 de aprecieri și 3.000 de comentarii, multe dintre ele foarte interesante. Unii sunt total de partea fiicei, alții - de partea mamei.

„Este democrație, fiecare este liber“

„Declarația este impecabilă și nu ar fi trebuit să deranjeze pe nimeni. Întrebarea s-a referit strict la căsătoria dintre persoane de același sex și nu la relațiile dintre acestea. Nu știu ce a înțeles conducerea USR, dar cu această interpretare a mai pierdut câteva procente”, a scris medicul Aura Copciag, fost director al DSP Argeș.

Și cunoscutul compozitor Mihai Alexandru, fostul soț al artistei Nicola, a avut reacție la declarațiile Elenei Lasconi. „Eu sunt alături de tine și îți doresc să treci cu bine peste aceste momente. Este scris despre vremurile de pe urmă când copiii se vor scula împotriva părinților, frații împotriva fraților, etc. Practic nu ai făcut decât să votezi pentru convingerile tale. Pentru asta s-a făcut acel referendum, era ceva legal. Sper să alegi corect partidul la care te vei duce și cred că acum te curtează toate. Bravo, Elena!”, spune Mihai Alexandru.

Un comentariu ce a dat naștere la multe reacții este cel al Aurei Buiac, care a scris: „Dacă pentru comunitate ați făcut multe, pentru copilul dumneavoasră nu ați reușit să faceți ceva util societății... Sper sa fie cât mai puține mame ca dumneavoastră și cât mai mulți primari ca dumneavoastră”.

Iată ce a comentat Iosif Prodan la postarea Elenei Lasconi: „Poate că discursul ăsta merge la Muscel (din păcate), dar pentru Parlamentul European avem totuși alte pretenții, cred că e o pălărie prea mare pentru dumneavoastră această candidatură. Așa se întâmplă când sunteți numită în loc să treceți printr-un proces electoral; credeți că sunteți reprezentativă cu ideile astea retrograde pentru membrii USR sau pentru electoratul USR? Cum vă raportați la decizia USR din 2018 de a boicota referendumul? A fost o greșeală?”

Tot pe pagina de Facebook a Elenei Lasconi a fost postat și un comentariu foarte sensibil scris de Daniela Cosma: „Nicio mamă nu merită o asemenea terfelire publică. Și pentru ce? Este democrație, fiecare este liber să voteze ce dorește. Dacă poziționarea politică sau LGBTQ a ajuns să distrugă familii, atunci trăim într-o lume total eșuată”. 

Elena Lasconi a făcut declarația la emisiunea „Insider Politic” de la postul Prima TV, ediție difuzată în ziua de 4 noiembrie 2023. Emisiunea este realizată de către Sebastian Zachmann, fost jurnalist „Adevărul“.

La un moment dat, Sebastian Zachmann a întrebat-o pe primărița Elena Lasconi despre viziunea ei asupra familiei.

Iată cum a decurs dialogul:

Sebastian Zachmann: „Familia reprezintă pentru dumneavoastră uniunea dintre un bărbat și o femeie?“

Elena Lasconi: „Da, un bărbat și o femeie”

Sebastian Zachmann: „Deci nu susțineți căsătoria între persoanele de același sex”.

Elena Lasconi: „Eu sunt creștină. Sunt ortodoxă, și din punctul meu de vedere consider că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat“.

Sebastian Zachmann: „Ați fost la referendumul pentru familia tradițională? Și ați votat pentru familia tradițională?“

Elena Lasconi: „Da“

Sebastian Zachmann: „Credeți că acest răspuns o să stârnească critici în rândul votanților USR, care sunt mai liberali?”

Elena Lasconi: „Este treaba lor. Eu nu am nimic împotriva persoanelor de același sex, dar nu văd de ce aș milita pentru căsătoria dintre persoanele de același sex. Nu mă deranjează. Aici e vorba numai de drepturile omului. Dacă mă gândesc la drepturile omului și nu îi afectează pe cei din jur, nu e nicio problemă cu relațiile lor”, a specificat Lasconi.

Biroul Național al USR a anunțat, duminică seara, pe 5 noiembrie 2023, că Elena Lasconi, care a fost criticată de propria fiică, membră a comunității LGBTQ, pentru că a votat „Da” la referendumul pentru familie, s-a retras de pe lista candidaților la europarlamentare.

„În această seară, Biroul Național al USR a luat act de retragerea Elenei Lasconi de pe lista candidaților la alegerile europarlamentare. Elena Lasconi va continua să muncească pentru câmpulungeni și va avea sprijin din partea USR pentru a face, în continuare, performanță în administrație. Lasconi a intrat în politică pentru a construi străzi, școli, spitale, comunități, și va continua să facă asta la Câmpulung, susținută de USR”, se precizează în comunicatul de presă emis de către Biroul Național al USR. 

Elena Lasconi este din Hațeg (Hunedoara), dar este primăriță a municipiului Câmpulung Muscel, al treilea oraș ca mărime și importanță (după reședința de județ Pitești și Mioveni) din județul Argeș. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite