Vasile Bănescu reacționează în scandalul USR - Lasconi: „Analfabetism cultural cu inevitabile consecințe pentru societate”

0
Publicat:

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a reacționat în scandalul declanșat după reacțiile USR la recentele afirmații ale Elenei Lasconi, primarul orașului Câmpulung Muscel, care a mărturisit că a votat „Da” la referendumul pentru familie.

Vasile Bănescu. FOTO Basilica
Vasile Bănescu. FOTO Basilica

Vasile Bănescu sugerează că declarațiile unor reprezentanți ai partidului reprezintă o dovadă de ignoranță și analfabetism cultural.

„«Familia este orice vor oamenii să fie familie» - autor, «omul recent» Un gând care descrie punctual dezarticularea viziunii morale asupra ordinii naturale, compromiterea ei prin amoralism..  O mostră de invincibilă ignoranță și de ermetic analfabetism cultural cu inevitabile consecințe pentru societate. Consecințe desigur niciodată evaluate de cei ce pot vedea în familie «orice vor oamenii să vadă», adică să proiecteze cu mintea lor ieșită din minți dincolo de nesemnificativa realitate”, a scris Vasile Bănescu, duminică seara, în introducerea unei postări pe Facebook. 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române-a arătat deranjat de atitudinea USR la mărturisirile Elenei Lasconi cu privire la valorile familiei.

„E-urile ideologice îngurgitate în doze aproape letale fac ravagii în metabolismul cultural și moral al celor care nu au avut acces la hrana și aerul curate ale celei mai înalte culturi a lumii, cea europeană, rodită de codul moral iudeo-creștin. Cel care a germinat, rodit și hrănit inclusiv Modernitatea, din care ideologii de rit progresist, trăitori bezmetici în evul obscur al relativismului și post-adevărului nu mai înțeleg nimic. Întrucât, nemaiavând acces la cheia ei culturală, aceasta le rămâne, desigur, impenetrabilă”, a continuat Vasile Bănescu.

 „«Mai binele» sprijinit pe nimic”

Vasile Bănescu a vorbit despre „prigonirea firescului" și „ștergerea programatică a urmelor trecutului”. 

„Lichidarea lumii «vechi», contestarea autorității formatoare a familiei edificate pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie sau dintre o femeie și un bărbat, multimilenară instituție (nu «contract») în care aproape toți ne-am născut și singura care poate duce omenirea mai departe, prigonirea firescului, ștergerea programatică a urmelor trecutului, căruia toți îi datorăm prezentul și în cea mai mare măsură viitorul, acestea sunt semne virulente ale existenței în chiar mijlocul lumii civilizate de Decalog și Evanghelie a noilor barbari: ideologii salvaționiști care vorbesc inept, deci nedrept despre trecut și perorează identic despre un viitor pe care, opunându-l isteric creștinismului și instituțiilor consacrate, îl cred cu necesitate mai bun. «Mai binele» sprijinit pe nimic fiind marota, devenită deja bătrâna cocotă, a tututor ideologiilor”, a mai spus Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Cine și-ar putea asuma responsabilitatea?”

 În opinia sa, „deconstrucția realității și a naturalului” nu ar fi de folos nimănui.

„Nu este deloc sigur că statul, învățământul sau politicienii de pretutindeni au dreptul moral să se folosească de sloganuri și constructe ideologice precum «căsătoria pentru toți» (detestată până relativ recent de homosexuali) sau de concepte precum «genul» și «diversitatea» pentru a le instituționaliza în vederea schimbării dramatice a relațiilor sociale. Cine dintre oamenii cu adevărat lucizi și responsabili și-ar putea asuma responsabilitatea pentru o asemenea non-necesară, deci nefirească și bulversantă schimbare? Deconstrucția realității și a naturalului (care constituie un dat) nu ajută pe nimeni. Nici chiar pe cei ce se simt aparent avantajați de ea”, a încheiat Vasile Bănescu.

Amintim că Elena Lasconi, propusă de USR în fruntea listei pentru alegerile europarlamentare, a declarat că a votat „Da” la referendumul pentru familia tradițională din 2018.

„Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a spus primărița Câmpulungului.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat ulterior că i-a cerut Elenei Lasconi retragerea de pe lista de la europarlamentare, susținând că declarațiile sale legate de referendumul pentru familia tradițională afectează campania Uniunii și concetrarea pentru alegeri.

Elena Lasconi a venit cu precizări în care a punctat că nu e homofobă, subliniind faptul că eliminarea sa de pe lista pentru europarlamentare poate fi decisă printr-un simplu vot al conducerii partidului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite