Un sistem de autorizare, soluția pentru gestionarea exportului de cereale ucrainene. Iohannis: Nu afectăm fermierii români

0
Publicat:

Președintele susține că au fost găsite soluții pentru gestionarea exporturilor de cereale ucrainene prin crearea unui sistem de autorizare. Iohannis a punctat că prin acest sistem nu vor fi afectați fermierii din România.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

„Am găsit soluţii atât pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina spre pieţele mondiale, cât şi pentru a gestiona exportul acestor produse spre România. Am găsit deschidere în partea ucraineană, Guvernul României s-a implicat foarte bine şi s-au negociat condiţionalităţi, Comisia a venit cu soluţii suplimentare. În esenţă, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie să fie agreată şi de-o parte şi de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul şi să nu afectăm fermierii din România, care au nemulţumiri legate de aceste produse", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, președinta Comisiei Europene și vicepremierul Bulgariei. Discuția s-a axat pe tranzitul cerealelor și exportul acestora în statele prin care se face tranzit.

Președintele României a pledat referitor la tranzitul de cereale la o abordare „orientată spre soluții”.

„Orice altceva nu este potrivit pentru acest moment. Cunoaştem foarte bine problematica. Şi noi, în România, avem nemulţumiri ale fermierilor, avem probleme concrete de rezolvat cu acest tranzit, însă după părerea mea nu este important să ne centrăm pe a bloca tranzitul de cereale sau pentru a face o temă de politică naţională din asta", a completat şeful statului, potrivit sursei citate.

Șeful statului a subliniat și necesitatea de a asigura în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina: „O parte semnificativă din acest tranzit se desfăşoară prin România şi, pe de altă parte, este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse, spre exemplu spre pieţele din România şi, împreună cu partea ucraineană, Guvernul României a găsit soluţii care au fost agreate şi de Comisie".

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite