Iohannis e de acord ca România să dea în judecată Austria pe tema Schengen

0
Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că autoritățile trebuie să analizeze foarte bine varianta acționării în instanță a Austriei, însă dacă aceasta e singura variantă posibilă să fie tranșată tema Schengen, „cu siguranță” țara noastră trebuie să treacă la fapte.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency

Chestionat dacă este de acord cu afirmațiile lui Marcel Ciolacu privind o posibilă ducere în instanțele europene a Austriei, pentru refuzul acceptării României în spațiul Schengen, Klaus Iohannis a subliniat.

Această abordare trebuie foarte bine analizată și, dacă este posibilă o soluționare pe această cale, atunci, cu siguranță, vom ști care este această posibilitate”.

Șeful statului a mai vorbit și de problematica tranzitului cerealelor ucrainene, dar și controversele legate de intrarea pe piața europeană a unei părți a acestora, deși discuțiile au fost că ar trebui să ajungă în state terțe UE. 

Dați-mi voie să subliniez că abordarea, după părerea mea, trebuie să fie una orientată spre soluții. Orice altceva nu este potrivit pentru acest moment. Cunoaștem foarte bine problematica. Și noi în România avem nemulțumiri ale fermierilor, avem probleme concrete de rezolvat cu acest tranzit, însă, după părerea mea, nu este important să ne centrăm pe a bloca tranzitul de cereale, sau pentru a face o temă de politică națională din asta. După părerea mea, este nevoie să căutăm soluții. Și noi zicem că am găsit aceste soluții. Este important, o dată, să asigurăm în continuare tranzitul - și oricum o parte semnificativă din acest tranzit se desfășoară prin România – și pe de altă parte, este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse spre piețele, de exemplu, din România și, împreună cu partea ucraineană, Guvernul României a găsit soluții care au fost agreate și de Comisie. Nu vreau să comentez abordările altora, dar chiar cred că este momentul să găsim soluții care sunt bune și pentru unii, și pentru alții, și faptul că astăzi ne-am înțeles foarte bine arată că astfel de soluții sunt posibile”, a afirmat Klaus Iohannis. 

Cum vede măsurile fiscale luate de Guvern

Liderul de la Palatul Cotroceni a fost întrebat și a vorbit despre recentul proiect de lege privind măsurile fiscale și cele bugetare. 

Este un pas în direcția bună, trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Că acum nu se vor rezolva toate problemele sistemice acumulate în 30 de ani, este iarăși un lucru care e ușor de înțeles. Dar pași trebuie făcuți. Nu putem să continuăm să ne facem că bani publici nu sunt de multe ori cheltuiți fără o eficiență foarte mare, nu putem să închidem ochii la evaziunea fiscală și nu putem să lăsăm anumite resurse care ar trebui să fie disponibile pentru bugetul local să nu fie folosite. Cum se face asta, sigur, este o artă pe care trebuie să o descopere Guvernul și să vină cu acele măsuri care rezolvă problema și pe termen scurt, dar care rezolvă și problemele sistemice. Noi știm că avem probleme sistemice. După părerea mea, este un prim pas care se face și, după ce acest proiect va fi dezbătut, va ajunge în Parlament, unde iarăși sunt posibile îmbunătățiri, adaptări, și așa mai departe. Chiar și în procedură de angajare a răspunderii sunt posibile amendamente, dacă sunt găsite necesare. Deci haideți să pornim de la premisa că unele probleme își găsesc acum o soluție și să mergem mai departe”, a mai declarat președintele României.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite