Tensiuni în Coaliție. Șefa OFL, critici la adresa ministrului Rafila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicoleta Pauliuc a atras atenția, într-o postare pe Facebook, referitor la decizia ministrului Sănătății de a „bloca implementarea Planului Național pentru combaterea și prevenirea cancerului”. Senatoarea PNL a precizat că mesajul său nu este o „poziționare politică, ci un semnal de alarmă”.

Nicoleta Pauliuc, președinta Organizației Femeilor Liberale FOTO: Arhivă
Nicoleta Pauliuc, președinta Organizației Femeilor Liberale FOTO: Arhivă

Șefa OFL susține că blocarea Planului Național pentru prevenirea și combaterea cancerului de către Ministerul Sănătății „poate duce la pierderea de vieți”. Aceasta a criticat poziția lui Alexandru Rafila de a bloca implementarea Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului (PNCC) „sub pretextul necesităţii modificării anumitor programe incluse în acesta”.

„Bolnavii de cancer şi-au dorit foarte mult transpunerea Planului Naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului în lege. A fost ca o rază de speranţă pentru că acest proiect ambiţios, realizat sub auspiciile Administraţiei Prezidenţiale de cei mai buni experţi pe care îi are România în domeniu, crea cadrul unor măsuri concrete pentru diagnostice şi analize mai bune, dar şi pentru implementarea unor noi scheme de tratament moderne şi mai bine ţintite. (...) Cu părere de rău, constatăm acum că domnul Rafila îi dezamăgeşte pe bolnavii de cancer şi-i lasă pradă disperării pe mulţi dintre cei pentru care timpul înseamnă şansa la salvarea propriei vieţi. Nu vreau să fiu patetică, dar nici nu ne putem juca aşa cu vieţile oamenilor”, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

Președinta Comisiei de Apărare din Senat susține că decizia ministrului este greu de înțeleg având în vedere că acesta se află printre semnatarii Legii 293/2022 prin care Planul Naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului a fost transpus în lege. De asemenea, aceasta face precizarea că Alexandru Rafila la momentul promulgării actului normativ și-a luat angajamentul transpunerii sale în realitate.

„Domnul Rafila a avut tot timpul din lume în 2022 să spună că Planul nu era bun, aşa cum afirmă acum. Faptul că s-a trezit acum, cu doar o lună înainte de rotativa guvernamentală să blocheze o lege votată şi pe care este obligat legal şi constituţional să o aplice, este nedrept pentru toţi bolnavii de cancer care aşteaptă o salvare. Mi-au scris mii de oameni că aşteaptă ca măsurile din plan să se aplice şi vedem că ministrul Rafila acționează după bunul plac, nesocotind legea și drepturile pacienților. Atrag atenţia că PNCC a fost promovat cu sprijinul tuturor partidelor politice parlamentare care au votat în favoarea sa şi că Premierul Nicolae Ciucă a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii bolnavilor oncologici şi a anunţat sprijinul pentru această strategie complexă. În niciun moment, domnul Rafila nu s-a consultat cu cineva înainte să anunţe că blochează planul adoptat prin lege”, a concluzionat Nicoleta Pauliuc, într-o postare pe rețelele de socializare.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite