Posibilă renegociere a ministerelor la rotativă. Bode: Cel mai simplu ar fi ca acest protocol să se respecte întocmai

0
Publicat:

Lucian Bode, secretar general al PNL, a explicat vineri cum se va face rocada guvernamentală, menţionând că „cel mai simplu” ar fi ca protocolul politic să se respecte „întocmai", dar există şi posibilitatea de se negocia un schimb de ministere.

Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne FOTO Inquam Photos
Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne FOTO Inquam Photos

Secretarul general al PNL a precizat că înainte de rocada guvernamentală, partidele din coaliţie vor avea şedinţe de Birou Politic în care vor decide abordarea.

Cel mai simplu ar fi pentru toată lumea ca acest protocol să se respecte întocmai. Există şi posibilitatea de a negocia un schimb de ministere, dar în acest moment vorbim despre cum se va realiza această rocadă. Pornim de la o axiomă, din punctul meu de vedere, rocada se realizează. Cum se va realiza această rocadă - dacă vom avea sau nu schimb de ministere, dacă acest lucru se întâmplă până la sfârşitul lunii mai - prim-ministrul, preşedintele PNL, preşedintele PSD, împreună, vor anunţa data la care se depune mandatul, data la care se fac audierile în Parlament, după consultările constituţionale de la Cotroceni”, a punctat Lucian Bode, potrivit Agerpres.

Toate aceste etape vor fi prezentate de către cei doi preşedinţi, imediat ce luăm ce luăm deciziile în structurile noastre cu privire la rocadă, cu privire la cine va face parte din viitorul Guvern, cu privire la guvernare", a mai declarat Lucian Bode.

Ciucă, indecis privind viitorul său politic

Cu o zi înainte, premierul României, Nicolae Ciucă, a precizat că are trei opțiuni pentru a continua într-o funcție publică după ce pleacă de la Palatul Victoria, una dintre ele fiind cea de vicepremier.

Sunt mai multe opţiuni pe care le analizez şi, în funcţie de finalul mandatului, voi lua o decizie. Sunt cel puţin trei opţiuni. Poate fi şi aceasta o opţiune”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat, joi într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu membrii PNL Gorj, dacă ar fi vicepremier în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, după rotativa guvernamentală. Liderul PNL afirmase, la întrevederea cu membrii PNL Gorj, că rotativa se va desfăşura „în linişte şi aşezat”.

 „Nu există altă formulă politică pentru că, deşi vorbim de politică, are şi oleacă de aritmetică la bază, aritmetica parlamentară, care este dată de suma voturilor. Acum când vorbim, realitatea ne confirmă că nu există altă formulă politică şi tot realitatea bazată pe nevoia de stabilitate ne obligă în continuare să dăm dovadă de responsabilitate şi să finalizăm, într-un parteneriat politic, aşa cum l-am angajat atunci când am promis constituirea coaliţiei şi asigurarea funcţionării ei. Ca atare, rotativa guvernamentală se va produce la sfârşitul lunii mai. Încă mai analizăm şi, în funcţie de cum se va întâmpla, facem în aşa fel încât toată această rocadă să se producă în linişte şi aşezat. Sper ca electoratul să înţeleagă că în sfârşit avem o clasă politică pe care nu o interesează altceva decât stabilitatea ţării şi acea punere în aplicare a măsurilor despre care vorbim şi pe care le predicăm de fiecare dată când venim în faţa electoratului”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Ce opțiuni are Nicolae Ciucă

În primul rând, Nicolae Ciucă poate opta pentru varianta de vicepremier fără portofoliu, dar să aibă în coordonare ministerele ocupate de colegii din PNL. O a doua variantă este preluarea Ministerului Apărării, dar și a funcției de vicepremier. A treia variantă pentru Nicolae Ciucă este să meargă la șefia Senatului, o funcție care a rămas vacantă încă de la demisia lui Florin Cîțu. Atribuțiile de președinte al Senatului au fost deținute de Alina Gorghiu încă de la scurt timp după demisia lui Cîțu și încă joacă acest rol de șef interimar fosta președintă a PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite