Tensiuni în coaliţie din cauza intonării imnului Secuiesc. Lider UDMR: Jucătorii nu pot fi traşi la răspundere pentru un cântec care este o valoare locală a lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook/ Csoma Botond
Foto: Facebook/ Csoma Botond

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a transmis că este „îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă”, după ce mai mulţi lideri ai coaliţiei au criticat faptul că hocheiştii din naţionala României au intonat imnul Ţinutului Secuiesc. Sorin Grindeanu, vicepremier şi ministru al Transporturilor, a cerut „măsuri urgente” ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

„Îmi este de neconceput ca astăzi, când în vecinătate este un război şi România este în plină criză economică, liderii ţării sunt preocupaţi dacă la un meci de hochei s-a cântat un cântec al unei minorităţi naţionale la un meci din cadrul Campionatului Mondial de Hochei desfăşurat la Ljubljana (Slovenia). Mi se pare îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă, în timp ce solicită reacţii şi sancţiuni din partea Ministerului Sportului, respectiv a Federaţiei Române de Hochei, pentru că jucătorii au cântat, spontan, imnul Ţinutului Secuiesc.

Jucătorii nu pot fi traşi la răspundere nici de federaţie, nici de minister pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României, sau a comunităţii majoritare, dar este o valoare locală a lor. La fel, nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”, a declarat Csoma Botond, potrivit unui comunicat de presă, precizând că „extremiştii din Parlament i-au calomniat pe jucătorii de hochei din echipa naţională”. 

Csoma Botond a subliniat că imnul secuiesc este o valoare a minorităţii maghiare din România. „Este deosebit de important să înţelegem, mai ales în această zi, când sărbătorim independenţa României, pe 10 mai: diversitatea identităţilor regionale din ţară, inclusiv a secuilor, nu face decât să ne întărească ca şi comunitate, ca ţară”, a mai adăugat liderul deputaţilor UDMR.

Cât despre afirmaţiile recente ale unor lideri politici, care au criticat intonarea imnului Secuiesc la meciul de hochei, Cosma Botond a precizat că aceste ieşiri publice „contribuie la amplificarea sentimentului anti-maghiar”. „Majoritatea din România ar trebui să accepte că există elemente care contribuie la păstrarea identităţilor regionale care nu aduc atingere României”, a mai punctat Botond.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cerut Federaţiei Române de Hochei şi Ministerului Sportului să aplice cele mai dure sancţiuni, după ce mai mulţi membri ai echipei naţionale de hochei a României au cântat imnul Ţinutului Secuiesc la un meci împotriva Ungariei. Social-democratul a catalogat gestul drept „un afront şi o lipsă neruşinată de respect faţă de România”. Totodată, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va fi purtată în interiorul Coaliţiei o discuţie pe tema incidentului de la meciul de hochei România-Ungaria.

Şi liberalii au reacţionat după ce echipa de hochei a României a intonat imnul Ţinutului Secuiesc, iar ministrul Tanczos Barna a fost surprins în galeria Ungariei. Vicepreşedintele PNL şi lider judeţean al PNL Satu Mare, Adrian Cozma, i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să-l demită de urgenţă pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru „sfidarea” faţă de simbolurile româneşti. Liderul PNL a catalogat gestul ministrului drept unul „incalificabil”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite