Stănescu: Istoria pensiilor speciale va fi încheiată de actuala coaliție. Angajamentul e pentru reforme reale, nu mimate

0
Publicat:

Secretarul general al PSD susține că în următoarele săptămâni partidul său și PNL vor rezolva reforma pensiilor speciale, lansând un atac la adresa celor din USR și AUR, despre care susține că s-ar fi opus proiectului de lege.

Paul Stănescu, secretarul general al PSD FOTO Mediafax
Paul Stănescu, secretarul general al PSD FOTO Mediafax

Decizia Curții Constituționale cu privire la legea pensiilor speciale arată că vom duce la capăt reforma, așa cum ne-am angajat. Legea va fi modificată și va fi pusă în acord cu observațiile pe care Curtea Constituțională le-a făcut cu privire la pensiile magistraților, în urma sesizării ÎCCJ. Angajamentul pe care PSD l-a luat, împreună cu partenerii de guvernare, este pentru reforme reale, palpabile, nu mimate doar de dragul populismului. Istoria pensiilor speciale, care durează de prea mult timp, va fi încheiată de actuala coaliție. Acest lucru demonstrează că alții, care s-au bătut cu pumnul în piept că vor rezolva această problemă, pur și simplu nu și-au dorit-o”, susține secretarul general al PSD, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook. 

Reamintesc că la sfârșitul lunii iunie, când am venit cu legea în Parlament, USR a votat împotrivă. La fel a făcut și AUR. Astfel, ipocrizia politică a celor care tot solicitau Parlamentului să susțină reforma pensiilor speciale este dezvăluită în toată splendoarea ei. Trebuie reamintit că, tot în luna iunie, coaliția de guvernare a eliminat și pensiile speciale ale parlamentarilor, altă marotă a Opoziției, care nu a făcut nimic bun nici în acest sens când a avut ocazia”, a completat Paul Stănescu.

Promisiunea a trei miliarde de euro

Prin urmare, după finalizarea acestei reforme, peste 3 miliarde de euro care trebuie să ne revină din PNRR vor fi salvați și vor intra în economia României.  Arătăm clar prin fapte, nu prin vorbe sterile, că măsurile pe care le implementăm au un impact real și au la bază principiul echității sociale. Reformele promovate de PSD și coaliția de guvernare sunt în primul rând în interesul cetățenilor”, a conchis secretarul general al PSD.

Magistrații CCR au declarat în unanimitate ca parțial neconstituțională legea pensiilor speciale, fiind retrimisă în Parlament să fie corectate prevederi precum recalcularea pensiilor aflate în plată.

Într-una dintre rarele sale ieșiri publice, șeful CCR, Marian Enache, a fost cel care a anunțat decizia sa și a colegilor. Enache a fost și judecător-raportor pe speță, ceea ce înseamnă că el a pregătit argumentele, apoi ceilalți colegi au analizat considerațiile sale pe tema proiectului de lege.

Nu mai puțin de 6 articole din proiectul de lege au fost declarate neconstituționale, din cele 15. Trei dintre acestea se referă exclusiv la magistrați, unul la personalul auxiliar din instanțe, un altul la aplicarea prevederilor privind cine se califică la beneficierea actualelor prevederi pentru pensionare încă o perioadă, iar ultimul referitor la impozitarea cu 15% a părții necontributive din pensie.

Poate articolul cel mai previzibil privind picarea la Curte, după cum au avertizat în diferite rânduri specialiștii, era cel legat la recalcularea pensiilor aflate în plată pentru magistrați, ceea ce potrivit noii formule ar fi dus la diminuarea de venituri. „Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare”, arată CCR, în comunicatul de presă emis după decizie.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite