Sondajele din campanie, între realitate și dorințele partidelor ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, susţinut de Alianţa Dreapta Unită pentru un nou mandat, este favorit în intenția de vot pentru Primăria București conform unui ultim sondaj realizat de IPSOS, la comanda USR. Cifrele sondajelor variază însă de la o cercetare la alta.

Cum arată acum cifrele din sondajele pentru PMB Foto: Arhivă
Cum arată acum cifrele din sondajele pentru PMB Foto: Arhivă

Potrivit celui mai recent sondaj privind alegerile pentru Primăria Capitalei, realizat la comanda USR, de compania multinațională de cercetare de piață IPSOS (care are sediul central în Franța), pe primul loc în intenția de vot se află Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unită, cu 43%, urmat de candidatul PUSL, Cristian Popescu Piedone, cu 27,6%, și de candidata PSD, Gabriela Firea, cu 19,1%, iar pe locul patru de candidatul PNL, Sebastian Burduja, cu 5.7%.

Sub pragul de 5%, s-au clasat candidata SOS România, Diana Șoșoacă (cu 2,6%), candidatul AUR, Mihai Enache (cu 1,9%) și candidatul susținut de PER, Alexandru Pânișoară (cu 0,2%).

Sondajul a fost realizat în perioada 8 – 12 mai 2024, pe un eșantion de 1200 de persoane, cu interviuri față în față, la ușa respondenților. Tipul eșantionului: stratificat, cu puncte de eșantionare și selecție aleatorie a gospodăriilor și persoanelor. Marjă de eroare statistică de 2,8%.

Datele contrazic însă un alt sondaj, realizat de CURS, publicat pe 3 mai, care arăta că Nicușor Dan obținea 29% din intenția de vot pentru Primăria Capitalei, urmat de Gabriela Firea cu 26% și de Cristian Popescu Piedone, cu 25%. Pe locul patru era plasat Sebastian Burduja cu 12%, în timp ce candidatul AUR, Mihai Enache obținea 7%. 1% dintre respondenți indicau un alt candidat.

Sondajul a fost realizat în perioada 22-30 aprilie, pe un eşantion de 1067 de respondenţi. Metoda de culegere a datelor a fost faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor. Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat. Iar marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion a fost de:+/-3% la un nivel de încredere de 95%.

De altfel, date diferite privind plasarea candidatului liberal în cursa pentru Capitală erau prezentate într-o comunicare internă PNL, apărută pe 17 mai. Conform acestei comunicări, candidatul liberal Sebastian Burduja s-ar fi plasat pe locul trei în cursa pentru Capitală, „la distanță de 5% de locul 4 și la doar 7% de primul loc”.

Iar potrivit unui sondaj, publicat pe 13 mai, realizat de Avangarde, la comanda PNL, potrivit surselor Adevărul, la care au participat doar bucureștenii din Sectorul 1, Gabriela Firea se clasa pe primul loc, cu 30% din voturi, în timp ce Nicușor Dan era pe locul doi, cu 29%, urmat de Cristian Popescu Piedone, cu 17%.  Următorii clasați erau Sebastian Burduja (cu 13%), Mihai Enache (10%) și Diana Șoșoacă (1%).  Acest sondaj a fost realizat în perioada 7-11 mai, pe un eșantion de 1.150 de persoane, prin metoda „față în față”, la domiciliul respondenților (teren). Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, fiind de +/-2,9%.

Datele acestui sondaj fiind diferite de o altă cercetare realizată de aceeași casă de sondare, la comanda PSD, din 28 aprilie, după separarea dintre PSD și PNL în cursa pentru Primăria Capitalei. Sondajul o plasa pe Gabriela Firea, pe locul doi în intenția de vot, cu un procent de 24%, după Nicușor Dan, care avea 31% din intenția de vot. Cristian Popescu Piedone se afla pe locul trei cu 20%, urmat de Sebastian Burduja cu 15%, și pe locul cinci de reprezentantul AUR cu 7%. Sondajul a fost realizat prin metoda „din ușă în ușă”, în perioada 24 - 27 aprilie, pe un eșantion de 1150 de persoane adulte cu o eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 2,9%. 

Nicușor Dan se clasa pe primul loc, cu 31% din voturi, iar Gabriela Firea era pe locul secund, cu 24 de procente, urmată de Cristian Popescu Piedone (PUSL), cu 20%. Acest sondaj a fost realizat de Avangarde la comanda PSD, în perioada 24 - 27 aprilie, pe un eşantion de 1.150 de persoane.

Sondajele privind candidații pentru Primăria Capitalei au suferit mai multe variații și față de acum două luni, când PSD și PNL mizau pe un candidat comun.

Potrivit unui sondaj Sociopol, realizat la comanda PSD-PNL și publicat pe 25 martie, candidatul comun al coaliției de guvernare, Cătălin Cîrstoiu, se plasa pe locul trei cu 26% din intențiile de vot ale bucureștenilor, candidatul PUSL, Cristian Popescu Piedone, se afla pe locul doi, cu 30%, iar favorit pentru Primăria Capitalei era Nicușor Dan, cu un procent de 34%.

Ce spun analiștii 

De altfel, analistul politic George Jiglǎu a explicat într-o analiză publicată anterior de „Adevǎrul“, de ce sondajele arată cifre diferite.

Analistul a subliniat cǎ este necesarǎ o atenție specialǎ asupra modului în care se realizeazǎ sondajele. „Deci oricând avem de-a face cu un sondaj trebuie să fim atenți la elementele astea legate de eșantionare, în primul rând, și chiar dacă ni se dau aceste elemente tehnice standard, acel paragraf cu eșantionul reprezentativ, marjă de eroare etc. Toate sondajele depind foarte mult de felul în care operatorii își fac munca în teren sau telefonic, în funcție de cum e făcut sondajul, cum arată chestionarul, cum este aplicat, cum sunt înregistrate răspunsurile, deci ce vedem noi este o imagine a realității pe baza unui eșantion în funcție de felul în care a fost implementat sondajul în teren”, a afirmat specialistul.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite