Șefia Finanțelor, disputată de Nazare și Burduja. Ce susținere au în spate SURSE

0
Publicat:

Ministerul de Finanțe, care după rocada premierilor va reveni celor din PNL, este intens negociat în interiorul partidului, doi liberali rămânând în cursa pentru această funcție, Alexandru Nazare și Sebastian Burduja, fiecare cu sprijin politic în spate, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Nazare și Burduja, variantele pentru Finanțe FOTO Inquam-Mediafax
Nazare și Burduja, variantele pentru Finanțe FOTO Inquam-Mediafax

Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ungureanu și ex-ministru de Finanțe în Guvernul Cîțu, are ca principal pe sprijin pe Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte al PNL și șef al CJ Prahova. De asemenea, la negocieri, potrivit informațiilor „Adevărul” Gheorghe Flutur a insistat pentru punerea lui Nazare la Finanțe, fiind sprijit pe această temă și de alți doi prim-vicepreședinte, Rareș Bogdan și Dan Motreanu. 

De altfel, sprijinul lui Iulian Dumitrescu, nu este o noutate, tot el fiind cel care a pus umărul la primirea mandatului în 2021, în Guvernul Cîțu. Dumitrescu a intrat în atenția publică mai ales în ultimele săptămâni, după mai multe episoade de reportaj în cadrul „România, te iubesc”,  de la PRO TV, despre „Rețeaua Albanezu”, adică modul cum zeci de companii asupra cărora planează suspiciunea de evaziune fiscală au fost transferate unor cetăţeni albanezi.

Oameni apropiaţi lui (Iulian Dumitrescu - n.r.) şi-au cesionat afacerile albanezilor sub ochii neputincioşi ai statului, iar instituţiile de control par paralizate sub influenţa reţelei de putere din spatele politicianului care conduce Prahova”, punctau cei de la PRO TV. Televiziunea menționa mai multe firme care fuseseră conduse fie de sora acestuia, fie de un fost partener al lui Dumitrescu în firme de construcții.  În vara lui 2021, Iulian Dumitrescu și senatorul liberal George Stângă au fost înregistrați de DNA în biroul lui Cătălin Drulă, atunci ministru al Transporturilor, căruia îi cereau să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați. De asemenea, surse politice susțin că având conexiuni cu Nazare și Dumitrescu ar fi și Florian Coldea, fost număr doi al serviciului intern de informații, trecut în rezervă acum șase ani, în ianuarie 2017, acum în mediul privat, unde furnizează consultanță.

Burduja, posibilă trecere de la Digitalizare la Finanțe

Varianta cealaltă de ministru al Finanțelor în urma rocadei premierilor e actualul ministru al Digitalizării, Sebastian Burduja. În prezent, Burduja, care conduce și PNL Sector 1, ar avea sprijinul lui Nicolae Ciucă (președintele PNL), însă și al lui Lucian Bode (secretarul general al PNL). În zona guvernamentală, Burduja a fost mai întâi secretar de stat la Finanțe, în perioada în care era ministru Florin Cîțu (2020). De asemenea, ministru de Finanțe a fost numit în mai 2021, după ce Marcel Boloș a fost mutat la MIPE.  

Cu studii la Universitatea Standford și Univesitatea Harvard, Burduja a ajuns în PNL după ce Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor a fuzionat cu formațiunea liberală în martie 2019. 

Conform negocierilor care se poartă, Digitalizarea ar urma să fie dată celor din PSD, în timp ce PNL ar primi la schimb Ministerul Culturii. La Digitalizare sunt două persoane date ca fiind în cărți, Alexandru Petrescu și Bogdan Gruia, favorit fiind primul. 

În schimb, la Cultură lupta ar fi dusă între Bogdan Gheorghiu, pe care Gheorghe Flutur încearcă să-l impună, și Gigel Știrbu, susținut de premierul Ciucă, susțin surse din PNL pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite