Ultimele negocieri pentru noul Guvern. Coaliția cântă pe voci diferite aria „Rotativa“

0
Publicat:

Partidele Coaliției încă șovăie privind schimbarea Guvernului în următoarea săptămână. PSD vrea garanții, însă toate privirile sunt îndreptate spre Klaus Iohannis, care se vede cu liderii Puterii joi.

Liderii Coaliției merg să se consulte cu Iohannis joi FOTO Colaj Adevărul
Liderii Coaliției merg să se consulte cu Iohannis joi FOTO Colaj Adevărul

Situația rocadei la nivel de premieri, precum și a unor schimbări la nivelul echipei guvernamentale este văzută diferit de formațiunile Coaliției. Toate viziunile liderilor cel mai probabil vor putea fi exprimate joi, la întâlnirea cu Klaus Iohannis, întrevedere pe care Nicolae Ciucă nu a negat-o, dar nici nu a vrut să confirme că sigur are loc.  Ar fi o întrevedere cu o zi înainte față de ziua în care ar trebui să fie depusă demisia, potrivit calendarului inițial al rotativei.

Cedarea responsabilității spre PSD

În interiorul PNL, depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă vineri este în continuare văzută ca prima opțiune. Surse politice din formațiune susțin însă că Nicolae Ciucă, deși ferm în depunerea mandatului, nu ar vrea ca acest lucru să aibă loc într-un climat de tensiuni sociale, generat de greva generală din Educație, dar și cu alte categorii socio-profesionale care protestează. „Nu ar fi nici corect, nici onest, nici principial să predau un mandat care să aibă probleme“, a afirmat premierul marți.

Și în partidul liberal sunt mai multe tabere. O primă tabără susține că în mod clar trebuie depus mandatul, iar social-democrații, la fel cum au făcut liberalii în noiembrie 2021, să-și asume gestionarea rezolvării unor crize. În schimb, o altă tabără susține că dacă Marcel Ciolacu nu e convins că vrea șefia Guvernului, Ciucă să continue, iar un eventual moment al schimbării de premier va fi decis doar de PNL și de șeful partidului.

La rândul său, Nicolae Ciucă a dezmințit că, după plecarea sa din funcția de premier, ar urma să preia funcția de ministru al Dezvoltării. „Înainte să intru aici, un coleg de la presă m-a întrebat dacă mă duc la Ministerul Dezvoltării. Mi-a rămas undeva acolo, într-un sertăraş. Ei, nu mă duc. În felul ăsta cred că am şi şters chestiunea din memorie“, a precizat Ciucă. Unii lideri din PSD susțineau că preluarea Dezvoltării de Ciucă ar fi esențială pentru anul 2024. Alții consideră că mai bine preia Internele, adică structura care se ocupă de numirile și eliberările de prefecți și subprefecți, dar pregătește și rândurile de alegeri. Însă există și o a treia variantă: vicepremier fără portofoliu.

Condiționarea lui Ciolacu și sperietoarea anticipatelor

Surse din conducerea social-democraților susțin pentru „Adevărul“ că Marcel Ciolacu ar vrea ca mai întâi să fie desemnat premier de Klaus Iohannis, iar apoi să continue negocierile pe arhitectura Guvernului: număr de ministere și cum sunt împărțite acestea, fie între două partide, fie între trei partide, pentru că menținerea UDMR la Putere nu e garantată. Raționamentul social-democraților e că șeful PSD vrea un control cât mai mare asupra noului Executiv, mai ales dacă-l preia într-un context dificil.

Aceleași surse au precizat că dacă Marcel Ciolacu nu este desemnat premier, încă de dinaintea terminării negocierilor pe structura Guvernului, nu e exclusă punerea pe masă a variantei anticipatelor, deși majoritatea partidelor știu că e aproape imposibil de ajuns la acest scenariu. „Partidul vrea garanții solide. Desemnează premierul, iar în discuții calme, la masă, partidele fac Guvernul. PNL să stea liniștit, că nu e lăsat pe dinafară. Adică avem o interdependență PSD-PNL. Cu cine trecem Guvernul? Cu USR? Cu AUR?“, precizează un vicepreședinte PSD pentru „Adevărul“, aluzie la faptul că voturile aleșilor PNL sunt esențiale pentru un nou Executiv.

UDMR este în prezent cel mai avantajat de potențiala tergiversare a schimbării premierilor, pentru că nu ar fi în pericol să piardă din portofolii. Așa că acum susțin că prioritățile sunt reprezentate de crizele apărute. „Eu nu cred că e foarte sănătos ca în acest moment să ne ocupăm în coaliţie de rotativă şi în acelaşi timp societatea să fie în fierbere, că acesta e adevărul“, a afirmat Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, care a reamintit încă o dată că au fost anunțați oficial de faptul că PNL vrea Ministerul Dezvoltării.

Țin cu dinții de ministerele grele

Înainte de întâlnirile concrete pe tema structurii noului Guvern, fiecare dintre partide face tot posibilul să nu piardă din mâini ministerele bănoase și care dau influență. PSD are ca țintă să nu piardă Transporturile. Cedarea către PSD a Transporturilor pentru liberali înseamnă automat o „recompensare“ nu doar prin păstrarea MIPE, ci și prin primirea unui minister pe măsură, iar acesta e Dezvoltarea. La rândul său, UDMR nu vrea să lase din mână Ministerul Dezvoltării, portofoliu despre susțin că l-au gestionat echilibrat, fără a dezavantaja PSD sau PNL. În cazul în care pierd Dezvoltarea, opinia conturată intern e că trebuie să aibă funcția de vicepremier, Mediul și MIPE. Mai puțin ar echivala cu scoaterea de la Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite