Ministerul Digitalizării trece de la PNL la PSD. Care sunt jocurile de culise și cine e favorit SURSE

0
Publicat:

În noul Guvern PNL nu va mai avea Ministerul Digitalizării, portofoliu care va fi cedat PSD, unde favorit este Alexandru Petrescu, prim-vicepreședinte al PSD Sector 1 și fost ministru al Comunicațiilor, susțin surse politice pentru „Adevărul”.

Alexandru Petrescu, încadrat de Rovana Plumb și Mihai Tudose, e favorit FOTO Arhivă Adevărul
Alexandru Petrescu, încadrat de Rovana Plumb și Mihai Tudose, e favorit FOTO Arhivă Adevărul

Surse din PSD și PNL au explicat pentru „Adevărul” că atât în formula de trei partide la guvernare, cât și cu două partide la guvernare, Ministerul Digitalizării va merge la social-democrați, în urma rocadei premierilor. În schimb, liberalii vor prelua de la PSD Ministerul Culturii. 

Favoritul din rândul social-democraților pentru preluarea Digitalizării este Alexandru Petrescu, prim-vicepreședinte de la filiala Sector 1 a partidului, care în trecut a avut funcția de ministru al Comunicațiilor.  Un al doilea nume, dar nu șanse așa de mari, este Ivan Gruia, parlamentar de Bistrița Năsăud și vicepreședinte al Comisiei de IT din Camera Deputaților. Cel din urmă are sprijinul PSD Bistrița, dar și al altor filiale din Transilvania. 

Prin urmare, Sebastian Burduja, actualul titular de la Digitalizare, e posibil să rămână fără portofoliu, dacă nu este desemnat ministru al Finanțelor, funcție unde este vehiculat, alături de Alexandru Nazare (fost ministru al Finanțelor), dar și Lucian Heiuș (șeful ANAF, care își va pierde funcția după rotativă, pentru că poziția revine PSD).

Cine se încălzește pentru Cultură

Surse din PNL au precizat pentru „Adevărul” că Gheorghe Flutur este cel care insistă să aibă un om fie la Ministerul Culturii, fie la cel al Mediului. În cazul Culturii, este promovat Bogdan Gheorghiu, demnitar care a mai fost ministru și în Guvernul Cîțu. Un al doilea nume, potrivit surselor „Adevărul”, dar considerat apropiat de Nicolae Ciucă, este cel al lui Gigel Știrbu, timp de foarte mulți ani președinte al Comisiei de Cultură din Cameră, dar și fost ministru al Culturii, în unul din Guvernele Ponta. 

Un al treilea nume, avansat de DIGI24, este cel al Ralucăi Turcan, fostă președintă interimară a partidului și actual vicepreședinte de drept a PNL. Raluca Turcan a fost atât vicepremier în Guvernul Orban, cât și ministră a Muncii, în Guvernul Cîțu. 

Noul calendar al rocadei

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis liderilor Coaliției că așteaptă să meargă foarte repede schimbarea premierilor, fără timp de „tras sfori“, care să permită instalarea unui nou Guvern până pe 30 mai. Șanse mari sunt ca noul Cabinet să aibă doar două partide.

  „Vineri ar începe procedura şi în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus şi celor din PNL. I-am rugat să trateze negocierile în coaliţie şi cu greviştii cu toată seriozitatea, să fie o parte relevantă în păstrarea stabilităţii guvernării, stabilitatea generală în România, fiindcă numai de instabilitate şi de certuri politice nu avem nevoie“, a afirmat șeful statului.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite