Ședința solemnă din Parlament aduce gâlceavă în Coaliție

0
0

Ședința solemnă a Parlamentului, dedicată Zilei Naționale a României, a dus la izbucnirea unui nou scandal în Coaliție, de data aceasta iscat de un lider UDMR.

Coaliția reacționează în urma declarațiilor făcute de deputatul Csoma Botond FOTO: Facebook
Coaliția reacționează în urma declarațiilor făcute de deputatul Csoma Botond FOTO: Facebook

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, a declarat că înaintașii poporului nostru, care au luptat pentru Unire, știau că Ardealul nu este doar al românilor, ci și al ungurilor, sașilor și evreilor.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, a afirmat, la şedinţa solemnă, deputatul UDMR Csoma Botond.  

UDMR-istul a precizat în discursul său că, dacă Constituția va fi revizuită, minoritățile naționale ar trebui trecute ca factor constituant al țării. „Propunem ca, în cazul în care vom avea o nouă Constituţie, în acest stat, minorităţile naţionale să fie definite ca factor constituant al acestui stat. Celor care suspectează un scop ascuns şi planuri secrete ale maghiarilor din Transilvania, le transmitem că se înşală amarnic”, a precizat deputatul UDMR în Parlament. Cu toate acestea, Csoma a bătut obrazul că nici acum nu sunt îndeplinite promisiunile din Declarația de la Alba Iulia. 

Doi miniștri „au luat foc”

Discursul deputatului UDMR a stârnit reacții și în rândul membrilor Coaliției, ieșind la rampă doi miniștri, Lucian Romașcanu (Cultură) și Gabriela Firea (Familie). 

Romașcanu a catalogat discursul colegului său de Coaliție ca fiind unul „discordant”. Social-democratul a precizat că Transilvania este istoric a românilor în care au trăit și trăiesc și unguri, sași și evrei, că Declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiunea respectată a statului român, iar România este considerată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților. „Nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major”, a punctat ministrul Culturii, referitor la colegul de Coaliție, care este unul dintre liderii UDMR. 

Gabriela Firea s-a arătat uimită de declarația deputatului UMDR, pe care a descris-o ca fiind una „nefericită” și „dureroasă”. „Nu cred că era locul sau momentul pentru declarații care să dezbine, ci era un moment pentru unire”, a subliniat Firea.

Adrian Cozma: E deja tradiție pentru UDMR să perturbe liniștea

Deputatul PNL Adrian Cozma susține că este tradiție pentru UDMR să perturbe liniștea și bucuria „celei mai importante zile a poporului român”. Președintele PNL Satu-Mare precizează că membrii UDMR „nu renunță la discursul revizionist promovat de Viktor Orban”.

„Apropierea Zilei Naționale a României e prilej pentru unii politicieni să sape încă un pic la temelia unității noastre. E deja o tradiție pentru UDMR să perturbe liniștea și bucuria celei mai importante zile a poporului român. Ultima declarație a deputatului UDMR de Cluj arată încă o dată preocuparea lor pentru radicalizarea susținătorilor lor în aceste momente pentru a-și ține treaz electoratul prin activarea naționalismului anacronic. În această țară UDMR are reprezentare parlamentară, guvernamentală, în comunitățile cu etnici maghiari și totuși nu renunță la discursul revizionist promovat de Viktor Orban, care poartă la vedere însemnele unei Ungarii pe care și-o imaginează el și politicienii UDMR. Eu le spun să stea liniștiți că granițele nu se schimbă după dorințele lor și când mai vorbesc de drepturile minorităților îi invit să ne prezinte drepturile minorităților din Ungaria ca să înțelegem cu toții mai bine situația”, a declarat Adrian Cozma pentru „Adevărul”:

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri