Marile reforme ale Puterii, în chinurile facerii. Ce se întâmplă cu legile Educației și pensiile speciale

0
Publicat:

În timp ce PSD și PNL își trimit săgeți privind momentul în care va fi rocada premierilor, reforme esențiale, ca legile Educației și proiectul pensiilor speciale, bat pasul pe loc.

Coaliția bate pasul pe loc cu marile reforme FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Coaliția bate pasul pe loc cu marile reforme FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

La începutul acestei săptămâni ar fi trebuit să fie discutate subiecte de interes public în ședința liderilor Coaliției, dar reuniunea a fost amânată. Printre subiectele urgente erau evoluția legilor Educației, reforma pensiilor speciale, taxa de solidaritate în energie sau OUG-ul privind plafonarea prețului la lemn.

Planul inițial al Coaliției era să treacă legile Educației de Guvern până pe 15 februarie, iar în martie de Parlament, însă acestea nu au undă verde nici în Coaliție. „Adevărul” a discutat cu Vasile Dîncu, lider al PSD care la final de ianuarie solicita amânarea cu o lună a definitivării legilor Educației la nivelul Coaliției. „În principiu, săptămâna aceasta cred că vom încheia noi (n.r. – social-democrații) observațiile noastre, amendamentele. Vom discuta probabil la începutul săptămânii viitoare în Coaliție”, a punctat Vasile Dîncu.

Social-democratul a subliniat că PSD a căutat să discute cu toți actorii implicați, inclusiv cu societatea civilă. „În această lună, poate spre final, vor intra în dezbatere și în Guvern”, a completat Dîncu, subliniind că se așteaptă să fie „legi solide, care să dureze” și să treacă printr-un vot masiv de Parlament.

Ce vor partidele

PSD-știi susțin că nu trebuie decuplate cadrele didactice de la Legea salarizării și nu sunt de acord nici cu o creștere de aproximativ 50% a salariilor debutanților, potrivit unor surse social-democrate. PSD nu e de acord nici cu organizarea propriilor concursuri de admitere de către licee, o prevedere existentă în prima formă a proiectelor apărută în spațiul public. În ultimul rând, PSD nu e de acord cu schimbarea procedurii pentru Bacalaureat, nici cu înființarea unor noi organisme instituționale (centre naționale, corpuri profesorale, agenții etc.).

În schimb, liberalii au ca priorități pe care vor să le mențină triplarea bugetului pentru burse, transformarea programului „Masa caldă” în „Masa sănătoasă” și numărul beneficiarilor să fie de un milion de elevi sau ca angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, să poată beneficia de facilități.

Pensiile speciale, la comisie

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a îndemnat la o abordare pas cu pas a problematicii reformei pensiilor speciale, deși Puterea ar trebui să accelereze viteza cu care este adoptat proiectul de lege. Șeful PSD a invocat o ultimă discuție între Guvern și Banca Mondială, precum și prezentarea raportului final al instituției internaționale privind principiile care trebuie bifate în reformă, pentru a fi în concordanță cu solicitările Comisiei Europene. „Cred că cel mai corect în acest moment este să vedem aceste rapoarte, dacă trebuie făcute modificări la legea deja trecută prin Guvern sau nu. Aștept din partea Guvernului să ni se facă o informare după ce aceste rapoarte vin la Guvern”, a afirmat Ciolacu, la Parlament.

Un termen orientativ a fost dat de purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, care a subliniat că până la jumătatea lunii martie proiectul de lege trece de Senat. În schimb, luni, Senatul a decis prelungirea termenului de adoptare pentru pensiile speciale, de la 45 de zile la 60 de zile, adică până la final de martie. 

De asemenea, este așteptată și o clarificare referitoare la cine trebuie să repare modul cum arată actuala taxă de solidaritate aplicată companiilor din energie, care a adus la tensiuni în Coaliție, PNL și PSD pasându-și reciproc vina.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite