Dîncu: Am solicitat șefului PSD prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor Educației. Au nevoie de o serioasă revizie

0
Publicat:

Vasile Dîncu, membru al echipei de specialiști care analizează legile Educației, a anunțat i-a cerut lui Marcel Ciolacu să discute în Coaliție prelungirea termenului pentru înaintarea formei finale pentru adoptare în Executiv.

Vasile Dîncu, senator PSD FOTO Facebook Vasile Dîncu
Vasile Dîncu, senator PSD FOTO Facebook Vasile Dîncu

Am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor Educației în coaliție și în guvern pentru că noile legi au nevoie de o serioasă revizie și de consultări cu mediile educaționale. După 7 ani de la debutul dezbaterii pentru România Educată, observăm că legile educației, deși ținute într-o confidențialitate de neînțeles, au creat o vie dezbatere și multe reacții din mediul educațional. Este clar că așteptarea societății este mare și e nevoie de dezbatere mai amplă și analize aprofundate”, a scris pe pagina sa de Facebook Vasile Dîncu.

După o scurtă analiză a proiectelor de lege, constatăm că sunt multe lucruri care vor trebui refăcute și căutate soluții la unele probleme. Sunt multe măsuri administrative, dar puține schimbări de paradigmă care să ne dea certitudinea că vor asigura adaptarea școlii și a copiilor la schimbările rapide de la nivelul culturii, civilizației și mediului tehnologic. Trebuie să scăpăm de situația în care ne-am aflat de multe ori în ultimele decenii: după o lege sau ordonanță să vină, în cascadă, alte legi și ordonanțe de corectare. Legile au suferit completări importante și modificări față de variantele negociate în exercițiul ministrului Sorin Câmpeanu și acum trebuie revăzute serios. Sunt multe elemente de originalitate, nediscutate până acum și care trebuie studiate și armonizate cu restul prevederilor”, a completat fostul ministru al Apărării, care este și cadru universitar.

Legi care să treacă testul timpului

Fiind vorba despre viitorul României nu cred că putem aborda politicianist sau superficial aceste legi; va trebui să ne aplecăm serios pentru ca rezultatul să fie un instrument legislativ care să reziste mai mult în timp. Sunt în actealele proiecte de lege elemente care au nevoie de minime studii de impact, de analize de specialitate și chiar de consultarea unor eșantioane de părinți, cadre didactice sau specialiști în educație. Pentru PSD și pentru stânga românească angajamentul privind educația este o componentă principală de program politic și tratăm acest lucru cu maximă responsabilitate”, a mai afirmat Dîncu.

Este nevoie ca această lege să parcurgă traseul transparenței, conform legii, înainte de a fi adoptată de guvern. Sunt și lucruri care au inflamat opinia publică înainte de a ajunge în transparență așa cum este eliminarea specializării învăţător-educatoare din oferta educaţională a liceelor pedagogice sau eliminarea orelor de istorie a holocaustului din programă, dar toate aceste teme vom fi repuse în discuție cu specialiștii și cu colegii din coaliție.  În actualele proiecte de lege sunt multe lucruri noi, în comparație cu variantele mai vechi, unele componente chiar originale, iar efortul celor care au lucrat în această fază este meritoriu”, a mai punctat președintele Comisiei de afaceri europene din Senat.

Totodată, social-democratul susține că „este nevoie de o omogenizare mai mare a conținutului și o armonizare atât cu legislația actuală, dar mai ales cu perspectivele de dezvoltare a României pe termen lung. Pentru ca la final să rezulte legi adaptate noilor realități din societate și care pun în centrul lor elevul, studentul, cadrele didactice, dar și interesele societății noastre din perspectiva viitorului pe care ni-l dorim pentru România”.

Contactat de „Adevărul” când discuția despre posibila solicitare de amânare a PSD era doar pe surse, deputatul Marilen Pirtea a punctat că e vorba doar de „discuții”, însă nu a fost stabilită vreo amânare.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite