Gorghiu: Proiectul pensiilor speciale e prioritate zero pentru noi. Amânarea ar duce la suspendarea PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șefa interimară a Senatului susține că proiectul de lege al pensiilor trebuie tranșat repede, iar acest lucru într-o manieră constituțională, pentru că face parte din PNRR, iar banii din acest plan sunt condiționați de bifarea reformelor.

Alina Gorghiu, președinta interimară Senatului FOTO facebook A.Gorghiu
Alina Gorghiu, președinta interimară Senatului FOTO facebook A.Gorghiu

Preşedintele interimar al Senatului a afirmat că proiectul legii pensiilor speciale este în prezent la comisii şi aşteaptă raport de la comisiile de apărare şi juridică, pentru a-l introducere pe ordinea de zi a plenului. „Din punctul nostru de vedere, acest proiect al pensiilor speciale este prioritate zero, este un angajament în programul de guvernare şi sperăm ca el să fie tranşat. Îmi doresc foarte mult ca proiectul ministerului Muncii, agreat de Guvern, să fie cu noroc”, a spus Gorghiu, amintind despre „istoricul adoptării legislaţiei pe pensii speciale, care a fost unul destul de complicat”.

Reprezentanta liberalilor a arătat că PNL a iniţiat două legi în Parlament, votate cu majoritate largă, dar care din păcate nu au trecut de controlul CCR. „Realmente îmi doresc să scăpăm de această problem din legislaţia românească şi să reglementăm odată pentru totdeauna problema pensiilor speciale”, a spus Alina Gorghiu.

Întrebată despre o posibilă amânare a acestei reforme, Gorghiu a spus: „Pensiile speciale sunt punct în PNRR, nu putem să amânăm adoptarea acestei legi pentru că, fără ea, ar fi suspendate aceste fonduri. Deci problema pensiilor speciale trebuie tranşată şi trebuie tranşată într-o maniera clară, constituţională şi sper că Ministrul Muncii, atunci când a scris proiectul, a discutat cu toţi cei afectaţi de această lege astfel încât repet, legislaţia să fie una în acord cu doleanţele Comisiei şi cu rigorile CCR”.

Alina Gorghiu a mai spus că s-a discutat mult despre aceste pensii speciale. „Precizez încă o data că militarii nu intră în această categorie a pensiilor speciale pentru că tot timpul au fost aceste discuţii în spaţiul public”, a mai arătat preşedintele interimar al Senatului.

În așteptarea raportului Băncii Mondiale

Marcel Ciolacu a precizat că ministrul Muncii Marius Budăi a informat, în şedinţa de luni a conducerii PSD, cu privire la faptul că urmează să vină un raport al Băncii Mondiale privind pensiile speciale şi a adăugat că aşteaptă o informare din partea Guvernului cu privire la acest proiect de lege, deoarece a fost asumat de către Executiv.

Pensiile speciale, am discutat şi astăzi cu domnul ministru Budăi. După cum bine ştiţi, a trecut un proiect legislativ perin Guvern, acum este la Parlament, dar a mai venit un raport şi urmează să mai vină un raport de la Banca Mondială, după ce au avut nişte discuţii la Comisie. Cred că cel mai corect, în acest moment, este să vedem aceste rapoarte, dacă trebuiesc făcute modificări la legea deja trecută prin Guvern sau nu. Aştept din partea Guvernului să ni se facă o informare, ca şi preşedinte al Camerei, după ce aceste rapoarte vin la Guvern”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la Parlament.

Acest jalon trebuie îndeplinit, trebuie închisă odată pentru totodeauna această discuţie cu privire la pensiile speciale”, a conchis Marcel Ciolacu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite