Tensiuni în Coaliție pe tema unei posibile amânări a rocadei premierilor SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD rămâne pe poziții privind schimbările guvernamentale din mai, după ce dinspre tabăra liberalilor începe să fie transmisă informația că rocada premierilor nu va mai avea loc la data stabilită. Implementarea PNRR va avea și ea un rol central.

Liberalii ar vrea amânarea rocadei premierilor FOTO Inquam Photos
Liberalii ar vrea amânarea rocadei premierilor FOTO Inquam Photos

UPDATE Surse din conducerea PSD susțin pentru „Adevărul” că miniștrilor social-democrați li s-a transmis de Marcel Ciolacu să-și îndeplinească toate obiectivele din PNRR. Mai mult, acesta a tenționat că dacă sunt probleme cu cererile de plată (a doua, deja trimisă la Comisia Europeană, și a treia, care va fi trimisă spre finalul primăverii), poate ar trebui reevaluată preluarea conducerii Guvernului. Explicația e dată de faptul că tranșele de bani nu ar mai intra în a doua parte anului, deci PSD nu ar putea să pună în practică ceea ce promite.

---

Informația privind posibilitatea amânării schimbării premierilor în luna mai a pornit din cercurile liberale, potrivit informațiilor „Adevărul”. Discuția inițială s-a legat de niște aspecte mai degrabă tehnice, adică de implementarea jaloanelor și țintelor asumate în PNRR. Mai precis, să fie așteptată terminarea obiectivelor din trimestrul al doilea din anul 2023, dar și trimiterea cererii de plată numărul trei și, eventual, așteptarea clarificărilor pe care le dorește Comisia Europeană. 

Inclusiv un ministru PSD din Guvernul Ciucă a confirmat informal că sunt discuții legate de o asemenea amânare, însă de ordinul săptămânilor. Potrivit informațiilor „Adevărul”, în interiorul PNL unii lideri ar vrea ca rocada premierilor să nu aibă loc, motivul fiind îndepărtarea liberalilor de la putere, în condițiile în care acum îl au pe Ciucă, șef al Guvernului, care are ultimul cuvânt pe majoritatea deciziilor. 

Luni dimineață situația a fost amplificată situația cu informații din zona guvernamentală. Potrivit Digi 24, care citează surse guvernamentală, liberalii ar vrea ca amânarea rotativei să fie până la toamnă, în funcție de evoluția evenimentelor din Ucraina. Cu toate acestea, liberalii nu s-au reunit nici măcar în format în restrâns ca să discute în această situație.

Ciolacu, răspuns dur pentru liberali

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost întrebat, luni, dacă rotativa ar putea fi amânată în toamnă. Șeful Camerei Deputaților, care ar urma să preia conducerea Guvernului în luna mai a răspuns că este „exclus” ca procedura administrativă să aibă loc în toamnă pentru că „nu suntem la talcioc și nu facem nici tocmeală”.

Eu am zis să avem o discuție aplicată împreună cu domnul prim-ministru și ministrul MIPE astfel încât să nu stricăm funcționarea Parlamentului și Guvernului. S-ar putea să nu fie nicio amânare, să închidem mai devreme, în funcție de actele normative în desfășurare. Exclus, altfel nu mai facem rotativă. Am vorbit cu domnul prim-ministru să avem o abordare responsabilă. În primul rând e o temă falsă ce se discută în acest moment (n.r. - privind nedesemnarea sa de Iohannis). Această temă se vehiculează în lipsa altor teme. Cineva să nu facă propunerea? Avem niște discuții cu niște oameni responsabili. Să ieșim din această zonă de speculații”, a afirmat Marcel Ciolacu. 

De altfel, Nicolae Ciucă le-a transmis și colegilor săi, în spatele ușilor închise, că rocada se va face potrivit regulilor stabilite în protocolul de colaborare semnat de partidele Coaliției. 

Iohannis l-a taxat pe șeful PSD

Șeful statului, Klaus Iohannis, i-a transmis un avertisment lui Ciolacu săptămâna trecută. „Câteodată unii politicieni merg la televizor și îi ia gura pe dinainte, dar nu cred că cineva a uitat sau nu a înțeles că această coaliție a apărut dintr-o nevoie, țara trebuie să fie guvernabilă și să aibă un guvern stabil”, a afirmat Klaus Iohannis, fiind întrebat dacă îl va propune premier pe Marcel Ciolacu, după ce șeful PSD a considerat că România a avut câțiva „ani pierduți” din cauza ranchiunii lui șefului statului față de persoane și partide.

Trebuie să avem puterea interioară să trecem cu mai mult sau mai puțină lejeritate peste anumite declarații mărunte și să vedem care este în realitate interesul României. Când coaliția va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta părțile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere și voi lua decizia cea mai bună pentru România”, a completat Iohannis.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite