Raluca Turcan susține că PNL se pregătește să meargă singur la alegerile din 2024

0
Publicat:

Raluca Turcan susține că varianta unui tandem în care Ciucă candidează la prezidențiale și Ciolacu va deține funcția de premier la alegerile de anul viitor este „destul de delicată”. Liberala susține că PNL se pregătește să meargă pe cont propriu la cele patru alegeri din 2024.

Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii FOTO: Mediafax
Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii FOTO: Mediafax

„Niciun om politic responsabil nu s-ar hazarda să facă astfel de predicţii. Problema tandemului nu s-a discutat şi e destul de delicată. Trebuie făcute sondaje de opinie. Până acum, am văzut că oamenii aşteaptă candidaţi propriii, aşteaptă liste ale fiecărui partid”, a declarat Turcan la InsiderPolitic, potrivit News.ro, precizând că ar prefera ca PNL să meargă singur la alegeri.

Deputatul PNL a explicat că la alegerile europarlamentare nu se poate merge pe liste comune.

„Din punctul meu de vedere, ar fi în detrimentul şi al partidelor, dar şi al societăţii să nu aibă libertatea de a opta pentru unul sau altul dintre partide. Tandemul pe care l-aţi prezentat (Nicolae Ciucă - Marcel Ciolacu - n.r.) a funcţionat într-un an şi jumătate - mai bine, mai rău, putem comenta. Cei doi preşedinţi de partide vor lucra şi în perioada următoare, timp de un an şi jumătate, însă în alegeri - şi eu vă vorbesc şi ca preşedinte de organizaţie la Sibiu - noi ne pregătim cu oamenii cei mai buni, prezentăm reuşitele administraţiei liberale în teritoriu astfel încât PNL să meargă pe picioarele lui în alegeri”, a adăugat fostul ministru al Muncii, potrivit sursei citate.

Discuții pentru comasarea alegerilor

La nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin, nefiind însă posibilă comasarea cu alegerile europarlamentare.

Totodată, problema comasării alegerilor trebuie să aibă în vedere și o decizie mai veche a Curții Constituționale a României, care prevede că soluția comasării încalcă mai multe drepturi constituționale.  

Argumentele sunt reducerea cheltuielilor economice, posibila „oboseală“ electorală (dacă îi chemi pe oameni de prea multe ori la vot, s-ar putea ca la ultimele, parlamentarele, prezența să fie foarte mică), evitarea blocării administrației, cât mai puțin timp pentru o posibilă instabilitate politică (în condițiile unui război la graniță), dar și datele din sondajele făcute la comanda PNL, prin care două treimi dintre respondenți sunt de acord cu comasarea alegerilor. 

Un alt argument, punctat de surse de la vârful PNL pentru „Adevărul“, este că liberalii pot fi ajutați de numărul mare de edili, dacă reușesc să lipească localele de vreun rând de alegeri. „În schimb, în varianta unei comasări prezidențiale-parlamentare, suntem condamnați să avem un politician puternic, care să domine o competiție cu Ciolacu. Așadar, nu un neconflictual, cum e Ciucă“, susține un vicepreședinte PNL, sub protecția anonimatului.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite