Turcan, despre proiectul pensiilor speciale: E un fel de tentativă de a păcăli Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Muncii susține că proiectul de lege privind reducerea pensiilor speciale aflat în Parlament nu răspunde cerințelor din PNRR privind reforma sistemului. Turcan a precizat că proiectul aduce o modificare „superficială”, fiind un fel de tentativă de a păcăli Comisia Europeană.

Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii FOTO: Mediafax
Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii FOTO: Mediafax

„Încă nu pot să spun că există o reformă asumată de Ministerul Muncii, pentru că varianta transmisă Parlamentului nu răspunde cerinţelor din PNRR pentru a obţine finanţarea pe care o aşteaptă toată România. (...) Dacă într-un final nu se respectă cerinţele din PNRR, nu se respectă angajamentul României, riscăm să pierdem bani, per ansamblu. (...) Revenind la partea de reformă, nu există încă ceva asumat foarte clar şi asta pentru că prin obligaţia de a corecta de fapt o problemă pe care o resimt toţi românii – că eşti angajat, că eşti pensionar, că lucrezi la stat sau la privat, când priveşti spre inechitatea crasă dintre sistemul public de pensii şi sistemul de pensii speciale simţi o revoltă şi te întrebi de ce clasa politică, în decursul timpului, nu a reuşit să găsească o rezolvare, să-şi asume rezolvarea acestei probleme”, a declarat Raluca Turcan la PrimaTV, potrivit News.ro.

Sursa citată arată că fostul ministrul a arătat că, în condițiile în care modificările legislative ar trebui să aducă nivelul pensiilor de serviciu cât mai aproape de contributivitate, proiectul aflat în prezent în Parlamentul pentru dezbateri, aduce doar „o modificare de fațadă” prin faptul că aduce o impozitare de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor se serviciu.

„Cred că cel mai bine se înţelege lucrul acesta din exemple, de ce, până la urmă, modificarea este superficială, e de faţadă, e un fel de tentativă de a păcăli Comisia Europeană. Pentru că cele mai mari pensii, de exemplu speciale, sunt undeva în jur de 50.000 venit net în momentul de faţă. Or formula din Parlament aduce o reducere a acestor pensii cu maxim 7000 de lei”, a declarat Raluca Turcan.

Totodată, sursa citată arată că fostul ministru a precizat că proiectul aflat în Parlament nu răspunde nici la cerința privind crearea unui sistem sustenabil pe termen lung pentru întregul sistem de pensii.

Turcan: Ciucă nu este deținător de pensie speciale

Fostul ministru al Muncii susține că premierul Ciucă nu este beneficiar de pensie specială, ci de pensie ocupațională, ca urmare a carierei militare.

„Unu: preşedintele partidului Nicolae Ciucă, în opinia mea, ca fost ministru al Muncii, nu este deţinător de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, fiind militar de carieră şi ieşind la pensie la  apogeul carierei profesionale”, a declarat Raluca Turcan la Insider Politic, potrivit News.ro.

Liberalul a subliniat că atunci când a fost creionat PNRR „de la Ministerul Muncii a plecat la Ministerul Fondurilor Europene varianta foarte clar definită de pensie ocupaţională pentru pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică, iar pensii speciale - cele şase categorii”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite