Proiect: Interzicerea sălilor de pariuri și jocuri de noroc lângă școli și biserici

0
Publicat:

O propunere legislativă depusă în Parlament cere modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Mai exact se cere interzicerea sălilor de pariuri și jocuri de noroc din aproprierea școlilor și bisericilor.

Inițiativa a venit după creșterea numărului de persoane dependente de jocuri de noroc FOTO: CDEP
Inițiativa a venit după creșterea numărului de persoane dependente de jocuri de noroc FOTO: CDEP

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege a venit ca răspuns la creșterea numărului de persoane cu dependență de jocurile de noroc, în special în rândul minorilor care fac parte din categoria persoanelor vulnerabile.

„Un prim pas în protecția minorilor considerăm că poate fi realizat prin excluderea din câmpul acestora de activitate a operatorilor de jocuri de noroc. Copiii și tinerii își desfășoară activitățile de zi cu zi în unitățile de învățământ, însă nu doar în incinta așezământului, ci și în proximitatea acestuia. Învederăm faptul că aceleași considerente care au condus la reglementarea unei condiții negative în emiterea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, anume ca spațiul propus să nu fie situat în incinta unui așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, sunt în egală măsură aplicabile și extinderii spațiale a acestei condiții”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă modifică art. 12 alineatul (2) litera c), prin care se impune ca „spațiul propus nu este situat în incinta sau în proximitatea de 300 de metri a unui așezământ de învățământ, inclusiv în campusurile aferente acestuia, unor locuri de joacă de copii, unor așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter sociale, de culte religioase și alte asemenea”.

De asemenea, se modifică și art. 15 alineatul 2) litera c1) după cum urmează: „prin expresia loc de joacă pentru copii se înțelege orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii”.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputații USR Filip Havârneanu și Diana Stoica și semnată ulterior de mai mulți parlamentari ai aceluiași grup. Până în prezent propunerea a primit aviz din partea Consiliului Economic și Social și Consiliului Legislativ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite